Kokeile kuukausi maksutta

Palkoista sovitaan ahtaassa raossa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan työehtosopimukset päättyivät helmikuussa, ja Rakennusliitto antoi lakkovaroitukset jo menneellä viikolla. Neuvottelut kahdeksan yleissitovan työehtosopimuksen jatkosta ovat käynnissä Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden välillä, ja mahdolliset työnseisaukset koskevat vedeneristysalaa ja osittain maalaus- ja lattianpäällystysaloja. Jos työehtoneuvotteluissa ei päästä lopputulokseen, lakot alkavat maaliskuun toisella viikolla.

Neuvotteluihin jouduttiin, kun tämän vuoden palkankorotuksista ei päästy sopuun ennen aiemmassa sopimuksessa sovittua viime marraskuun lopun määräaikaa. Sinänsä on ymmärrettävää, että poikkeuksellisen inflaation ja taloustilanteen oloissa alalla haluttiin katsoa, millainen tulee olemaan niin sanottu yleinen linja, ennen kuin omia tavoitteita ja korotuksia lyödään lukkoon.

Moni ala onkin jo seurannut vientialojen asettamaa tasoa, ja esimerkiksi suunnittelu- ja konsulttialan ylemmille toimihenkilöille sorvattiin juuri yleisen linjan mukainen sopimus, jossa palkankorotukset ovat kahden vuoden aikana yhteensä kuusi prosenttia. Lisäksi ensimmäisenä sopimusvuonna maksetaan kertaerä.

Yleistä linjaa ehti jo hämmentää Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton (AKT) ja työnantajien neuvottelujen jämähtäminen paikoilleen. Perinteinen voimaliitto on tavoitellut muita aloja korkeampia korotuksia muun muassa lakkoilemalla. Ahtaajien päädyttyä kuitenkin tällä viikolla lopulta samalle tasolle muiden kanssa yleinen linja vankistui.

Kun aiemmin keskitettyjen sopimusten maailmasta siirryttiin vientialojen määrittämään yleiseen linjaan, tilanne työmarkkinoilla olisi nyt hankala, jos sekin yhteiskoordinointi murentuisi yksittäisten alojen linjaksi.

AKT:n sopimusten syntyminen antaa rakennusalalle varmuutta edetä työehtosopimuksissa. Neuvotteluja joudutaan edelleen kuitenkin käymään vaikeassa raossa, kun toisaalta on tarve kompensoida inflaation vaikutuksia ja toisaalta rakennusalan suhdanne näyttää heikolta ja yritykset ovat kovissa tulospaineissa nykyisilläkin kustannuksilla. Onneksi rakennusalalla on hyvä neuvotteluperinne. Nyt sitä tarvitaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Palkoista sovitaan ahtaassa raossa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/