Kokeile kuukausi maksutta

Panikointiin ei ole aihetta, vaikka asuntorakentamisen luvat ovat sukeltaneet

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntorakentaminen on käynyt kovimmilla kierroksilla vuosikymmeniin, ja taso on edelleen kova, mutta viime aikojen uutisista sitä ei huomaa. Lähinnä rakennuslupatietoihin perustuvista arvioista saa käsityksen, että nyt syöksytään alas ja kovaa.

Rakennuslupien kehityksestä voi ennakoida tulevaisuutta, mutta asuntojen aloitusmäärät kertovat rakennustyömaiden tilanteesta juuri nyt. Viime vuonna tehtiin aloituksissa ennätys, mutta tänä vuonna laitetaan vielä paremmaksi.

Vuonna 2017 käynnistettiin Tilastokeskuksen mukaan 44093 asunnon rakentaminen. Jos katsotaan pelkkiä rivi- ja kerrostaloaloituksia, niin tänä vuonna ollaan syyskuun lopun tietojen valossa noin 2500 asuntoa viime vuotta edellä (noin 30360 aloitusta).

Tämän vuoden aloitusmäärä näyttääkin nousevan viime vuotta isommaksi, vaikka aloitukset vähenivät kolmannella vuosineljänneksellä.

Jo käynnistetyt kohteet kertovat siitä, että asuntorakentajien ensi vuoden työllisyys on taattu ja kapasiteetti on käytännössä täyskäytössä. Valmistuvien asuntojen huippu ajoittuu vasta vuoden 2019 loppupuolelle.

Kerros- ja rivitaloasuntojen lupatilastot kertovat suhdannekäänteestä, vaikka lupapäätöksistä ei voi suoraan ennustaa lähiaikojen asuntoaloitusten määrää. Tammi-syyskuun lupien asuntomäärä on noin 5300 asuntoa pienempi kuin vastaavana aikana vuonna 2017.

Silti viimeisten 12 kuukauden aikana on myönnetty luvat kaikkiaan noin 42400 asunnolle. Määrä on edelleen iso, vaikka erityisesti syyskuun lupamäärät tulivat ennakkotietojen mukaan rajusti alas.

Ennustaminen vaikeutunut

Asuntobuumin taustalla ovat sijoittajat, ja heidän merkityksensä on ratkaiseva myös uusien asuntokohteiden käynnistämisessä.

Sijoittajien uudenlainen rooli nollakoron ympäristössä saattaakin selittää sitä, miksi asuntorakentamisen romahdusennusteet ovat menneet viime aikoina pieleen.

Myös isot taloyhtiölainat ja tonttirahastot ovat tehneet tästä asuntobuumista erilaisen aikaisempiin verrattuna. Jos valtiovarainministeriön työryhmä päätyy ehdottamaan taloyhtiölainoituksen kiristämistä, se voi hyydyttää aloituksia. Tosin sekin on mahdollista, että sijoittajat laittaisivat asuntokohteita vauhdilla liikkeelle vanhojen ehtojen aikana, jos taloyhtiölainojen ehtoja kiristetään.

Myös alueellisten erojen kärjistyminen tuo uuden mausteen suhdanne-ennusteiden tekemiseen. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuntorakentamista riittää, vaikka huimasti kallistuneet uudet asunnot eivät enää vetäisi maakunnissa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Panikointiin ei ole aihetta, vaikka asuntorakentamisen luvat ovat sukeltaneet”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/