Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Olen kuullut usein sanottavan, että Pohjanmaa on vaikea markkina-alue. Pohojalaasia kun on vähän, ja he ovat nuukia. Tuohon ­tosiasiaan kun lisätään sitkeä yrittäjyys ja sen mukanaan tuoma kilpailu, tuleekin rakentamisesta mielenkiintoinen haaste. Rakennushankkeissa mukana olevien pitää pystyä toteuttamaan hyviä ja innovatiivisia ratkaisuja vaativaan markkinahintaan ja kannattavasti, jos aikoo pidempään pärjätä.

Myös Pohjanmaalla rakentaminen seuraa muun yhteiskunnan talouskehitystä. Alueen teollisuus tilaa hyvissä suhdannesykleissä vaativia hankkeita. Näissä hankkeissa innovatiivisuus, huippulaatu, tiukkojen aikataulujen pitäminen ja ennen kaikkea toimiva yhteistyö tilaajan suunnittelijoiden ja toteuttajien välillä ovat avaimet tuloksekkaaseen toteutukseen.

Tahdokasta, eteenpäin vievää ja uskaltavaa asennetta tarvitaan myös kuntien toiminnassa, jota alueen useissa kunnissa esimerkillisesti löytyykin. Viranomaisten ja hankkeiden suorittavan portaan yhteistyöllä muun muassa asemakaavoituksessa on valtavan positiivinen vaikutus hyvän ja markkinahintaisen lopputuotteen toteuttamisessa. Useiden hankkeiden kaavoituksessa on osattu kuunnella myös toteuttavan portaan ja loppuasiakkaiden mielipiteitä. Tämä yhteistyö on näkynyt positiivisena ainakin itselleni tuttujen YIT:n hankkeiden asiakaspalautteissa.

Rohkeutta ja uskallusta on löytynyt muutamissa kunnissa myös laatupainotteisten KVR-urakkakilpailujen järjestämisiin. Niistä on saatu yksityisten toimijoiden hyvällä joukkuepelillä toteutettua toimivia ja laadukkaita tiloja budjettihintaan tiukassa kokonaisaikataulussa.

Hankkeet ovat hankkeita, paperia ja politiikkaa. Kovin ketju Pohjanmaan rakentamisessa löytyy tietysti työmailta. Yrittävä ja itsensä likoon laittava asenne on tunnusomaista pohjanmaalaisten työntekijöiden keskuudessa. Tämä asenne näkyy halukkuutena tehdä vaativia ja monipuolisia työurakoita laadukkaasti. Rakennusliikkeiden osaavaa henkilöstöä täydentävät paikalliset yrittäjävetoiset aliurakoitsijat.

Työturvallisuudessa on takavuosiin verrattuna kehitytty huimasti jääräpäisestä asenteesta huolimatta. Tämänkin muutoksen yhtenä hyvänä alkukannustimena ovat olleet pohjalaista luonnetta ruokkivat työturvallisuuskilpailut rakennusliikkeiden välillä. Kilpailun tiimellyksessä on samalla opittu pitämään jatkuvasti huolta omasta ja työkavereiden turvallisuudesta.

Tulevaisuuden epävarmuus vaivaa rakentajia varmasti kaikkialla. Eteläisellä Pohjanmaalla positiivisuutta tuovat hyvässä vedossa olevat innovatiiviset energiateollisuus- ja elintarviketeollisuuskeskittymät, joiden tuotteille on tasaista ja toivottavasti kasvavaa kysyntää takaamassa ­alueen työllisyyttä.

Pohjanmaalla on asuntorakentamisen kannalta vielä paljon hyödyntämättömiä merinäkymiä ja kaupunkikeskustojen reunamilla olevia rakentamattomia alueita. Näissä asioissa toivon, että hyvä yhteistyö ja vuorovaikutus toimijoiden ja viranomaisten kesken jatkossakin pysyy hyvänä ja kehittyy. Sieltä löytyy kuntien ahdistuvassa taloustilanteessa hyviä keinoja alueen elinvoiman kehittymiseen rakentamisena avulla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pohjanmaalla pärjää yrittäjäasenteella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Timo Ketolahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/timo-ketola/