Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusala kaipaa uudistamista – hyödynnä tietoa rohkeasti

Tietoa kirjoittajasta Pentti Räihä
Toimitusjohtaja, Quanttos oy / JCAD
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Pidätkö teknologiasta? Sytytkö digitalisaatiosta? Nykypäivänä erilaiset laitteet ja sovellukset, kuten kännykät ja läppärit ohjelmineen, hallitsevat elämäämme. Emme luovu niistä helposti, koska ne auttavat meitä arjessa ja täyttävät päivittäisiä tarpeitamme. Mutta koetko saavasi samanlaisen hyödyn teknologiasta työssäsi – erilaisten rakennushankkeiden viidakossa?

Rakennusalan ammattilaisena hyödynnän työssäni niitä tietolähteitä, joita koen tarvitsevani. Aikani ei kuitenkaan riitä tällä hetkellä siihen, että ehtisin perehtyä kaikkiin rakennusalan teknologioihin tai vaikkapa sosiaaliseen mediaan niin paljon kuin haluaisin. Jatkossa aion kuitenkin pysyä ajan hermolla entistä paremmin. Onhan yleisesti tiedossa, että kun tieto liikkuu mutkattomasti, tehokkuus kasvaa. Siitä hyötyvät kaikki.

Sama logiikka pätee rakentamiseen: hanke on kytköksissä alusta alkaen muun muassa suunnitteluohjelmiin, bim-softiin, projektipankkeihin, määrälaskentaohjelmiin, taloushallintoon sekä toiminnanohjaus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmiin. Nämä instrumentit tarjoavat kukin oman ikkunansa rakennusprojektin tarkasteluun ja ovat siksi korvaamattomia tietolähteitä.

Miksi tietoa sitten kannattaa hyödyntää? Esimerkiksi projektityöntekijällä on hyvä olla tarkka kuva siitä, missä mennään ja mitä on tiedossa seuraavaksi. Työnjohdossa kysymys liittyy tyypillisesti materiaalitoimituksiin ja työn rytmittämiseen. Johtotasolla mietitään kustannusten ja oppimisen näkökulmasta, miten nykyinen rakennusprojekti on sujunut verrattuna edelliseen. Jotta saadaan vastauksia näihin toistuviin kysymyksiin, projektin aikana joudutaan ponnistelemaan usein suotta, vaikka nykytyökaluilla tarvittava tieto on käden ulottuvilla.

Ihminen ajattelee helposti, että mitä enemmän välikäsiä, laitteistoa tai muuttujia projektissa on, sitä enemmän hankaluuksia on luvassa. Ohjelmistoissa tätä olettamaa kannattaa lähestyä hyödyn kautta, jolloin niistä olisi tehtävä mahdollisimman yksinkertaisia ja läpinäkyviä. Samoin yhteensopivuus on tämän päivän valtti. Olethan todennäköisesti tyytyväinen, kun voit luottaa oman ammattitaitosi lisäksi käyttämiisi ohjelmistoihin, joiden avulla saat ulosmitattua oman tietotaitosi. Suomen rakennusala tarvitsee jatkossa yhä enemmän koulutettuja osaajia, jotka pystyvät hyödyntämään tällaisia yhteensopivia työvälineitä digitalisoituvassa ympäristössä.

Tietoa voidaan hyödyntää rakentamisessa myös silloin, kun kiinnitetään huomiota uusiin trendeihin – vaikkapa vähähiiliseen ja kestävään rakentamiseen. Katse kohdistuu energiankulutuksen ja päästöjen lisäksi moniin muuttujiin, kuten materiaalihukkaan. Siksi jatkossa on rakennettava entistä huolellisemmin, ympäristöystävällisemmin ja siten, että hukan määrä on mahdollisimman vähäinen. Vastuulliset rakentajat huomioivat nämä seikat jo etukäteen toiminnassaan ja ovat siksi vahvoilla tulevaisuudessa.

Kun rakennusprojektia tarkastellaan ketterästi vaihe vaiheelta ja eri osa-alueittain, toiminta on läpinäkyvää ja herättää luottamusta. Esimerkiksi määrälaskennassa erilaisia tietolähteitä ja rajapintoja pystytään jo hyödyntämään niin tehokkaasti, että rakennusprojektin ikävät ja kalliit yllätykset on saatu minimoitua. Tällaisiin teknologiaan ja digitalisaatioon liittyviin mahdollisuuksiin kannattaakin suhtautua positiivisesti, koska ne tarjoavat houkuttelevia mahdollisuuksia kehittää sekä omaa yritystoimintaa että koko rakennusalaa eteenpäin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusala kaipaa uudistamista – hyödynnä tietoa rohkeasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Pentti Räihähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/pentti-raiha/