Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Kuukauden ministerinä toiminut Pia Viitanen esitteli asuntopolitiikkaansa toimittajille Helsingin Vuosaaressa. Paikka ei ollut kuukauden ministerinä toimineelle Viitaselle sattuma, sillä hän haluaa jättää ministeriajastaan jäljen lähiöiden kehittäjänä. Se onkin kiitollisempi aihe kuin hänen edeltäjältään Krista Kiurulta jäänyt työläs perintö kohtuuhintaisen asuntotuotannon kasvattamisesta. Viitaselta kysytään varasti vielä monta kertaa, mitä Kruunuasuntojen 1500 asunnon aloitustavoitteelle kuuluu.

Viitanen lupaili lisää korjausrahaa lähiötalojen peruskorjaukseen. Rahat tulevat syksyn aikaistettuun lisäbudjettiin, joka annetaan budjettiriihen yhteydessä elokuun lopulla. Sitä ennen ministeriöt neuvottelevat tavoitteistaan valtiovarainministeriön kanssa.

Elvytysrahan määrää Viitanen ei suostunut arvioimaan. Hänen mukaansa kokoluokan on kuitenkin oltava sellainen, että sillä on työllisyysvaikutusta. Rahat suunnataan korjaamiseen, koska se työllistää uudisrakentamista tehokkaammin. Ympäristöministeriön mukaan miljoonalla eurolla työllistää 16 henkilöä vuodeksi.

Tiettävästi ympäristöministeriössä havitellaan noin 100 miljoonan euron lisärahoitusta korjausrakentamiseen. Vuonna 2008 puhjenneen finanssikriisin aikana taloyhtiöillä oli avoin piikki 10 prosentin suuruiseen korjausavustukseen. Se kävikin niin hyvin kaupaksi, että avustusrahaa käytettiin 250 miljoonaa euroa. Nyt tällaisista rahoista on turha edes haaveilla.

Uusien vuokra-asuntojen rakentaminen saa pärjätä viime talven kehysriihessä päätetyillä toimilla. Mielenkiintoista on nähdä, millaisen muodon uusi 20 vuoden korkotukilainamalli saa Viitasen komennossa. Viime välimallin kaltaista tuotetta ei ole tulossa. Mallin on oltava sellainen, että tuottajat tekevät asuntoja, mutta ei ehdoilla millä hyvänsä. Näin linjattiin tavoitetta asuntoministerin esikunnasta. Mallin tukiehdot ratkeavat lomien jälkeen.

Rakentajien työllisyyden takia olisi toivottavaa, että vuokra-asuntotuotanto saadaan vauhtiin ja gryndaustuotanto jatkaa yllättävän vahvaa virettään. Taloyhtiöiden mahdollisissa korjausavustuksissa tulisi hakuaikojen olla riittävän pitkiä, jotta hankkeita ehdittäisiin rauhassa valmistella. Näin tuen piiriin saataisiin myös uusia hankkeita eikä vain kohteita, jotka käynnistyisivät ilman lisätukiakin. Liiallinen kiire myös kasvattaisi riskiä, että tuki valuu remonttien hintoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan elvytys nousee puheenaiheeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Kortelainenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-kortelainen/