Rakennustuotedirektiivistä siirrytään 1.7.2013 rakennustuoteasetukseen. Jo siirtymävaiheen aikana yritysten kannattaa olla aktiivisia, sillä suomalaiset viranomaiset eivät voi myöntää poikkeuksia rakennustuoteasetuksen aikatauluihin.
CEN on kehittämässä malliohjetta, kuinka harmonisoituja tuotestandardeja uusitaan. CEN:n tekniset komiteat voivat uusia standardejaan haluamaansa tahtia. Vain pieni osa standardeista on uusittu heinäkuuhun 2013 mennessä.
Kun tuote lähtee tehtaalta 1.7.2013 jälkeen, tulee suoritustasoilmoitus toimittaa asiakkaalle. Edellytyksenä on, että tuote on harmonisoidun tuotestandardin soveltamisalan piirissä tai tuotteelle on myönnetty eurooppalainen tekninen hyväksyntä (ETA). Tämä suoritustasoilmoitus on tehtävä, oli harmonisoitu tuotestandardi uusittu tai ei. Tuote on myös CE-merkittävä.
Suoritustasoilmoituksia voi alkaa tehdä periaatteessa hyvin pian. Tosin niillä ei ole vielä samaa juridista merkitystä, kuin 1.7.2013 jälkeen. Suoritustasoilmoitusten tekeminen voisi kuitenkin olla järkevää, jos tuotetta myydään rautakaupan kautta. Tuotteen myynti lopulliselle asiakkaalle voi tapahtua paljon myöhemmin 1.7.2013 jälkeen. Järkevää voisi olla säätää tietyistä siirtymätilanteista tarkemmin viranomaissäädöksissä, jotta saataisiin yhtenäinen käytäntö.
Jos tuotteen CE-merkintä perustuu eurooppalaiseen tekniseen hyväksyntään (ETA), on se voimassa niin kauan kuin ETA-päätöksessä on sanottu. Maksimiaika on 5 vuotta. Sen jälkeen uuden ETA:n on perustuttava eurooppalaiseen tekniseen arviointiasiakirjaan (EAD).
Jos ETA on perustunut eurooppalaisten hyväksyntöjen suuntaviivoihin (ETAG), joudutaan nämä suuntaviivat arvioimaan ja tarpeen mukaan uusimaan. Jos ETA on perustunut ns. GUAP-asiakirjaan, joudutaan tämä uusimaan. Kummassakin tapauksessa testausmenettelyt ovat todennäköisesti samat kuin aikaisemmin. Valmistajan kannattaa ehdottaa EAD:n tekemistä hyvissä ajoin ennen ETA:n päättymistä.
Rakennustuoteasetus on tuonut liikehdintää valmistajien kentässä. Standardisointityöhön on alettu osallistua aktiivisemmin. Toimenpiteitä tuotteiden CE-merkitsemiseksi on myös tehty. Tämä onkin viisasta, koska CE-merkintävalmiuksien luominen voi viedä yllättävän pitkän ajan. Ilmoitettujen laitosten kapasiteetti on rajallinen. Jotkut valmistajat ovat rakentaneet omia testaustiloja ja -laitteita. Täten uusille tuotteille voidaan ominaisuudet säätää toivotuiksi. Tarpeetonta virallista testausta on syytä välttää, koska ilmoitetun laitoksen testaus voi olla kallista ja aikaa vievää. Kaikella tällä valmiuksien luomisella on positiivinen vaikutus rakentamisen laatuun.
Huolestumista aiheuttavat ne rakentamisen osa-alueet, joissa ei ole viranomaissäädöksiä tai se on julkisen sektorin omaa rakentamista. Kuntasektorilla on alueita, joissa saattaa olla edelleen käytössä täysin kansallisia menettelyitä, jotka tulevat kielletyiksi rakennustuoteasetuksen myötä. Onko siellä valmiuksia uudistustyöhön?
Rakennusalan standardisointia käsittelevä selvitys on ladattavissa Suomen Standardisointiliiton SFS kotisivulta. Toimialajärjestöjen tekeillä oleva tuotestandardien help desk avautuu ensi vuoden alusta.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Rakennustuoteasetukseen varauduttava”