Kokeile kuukausi maksutta

Rakentaminen varmasti hyötyy rankingista

Tietoa kirjoittajasta Heikki Ojanperä
Johtaja, Teknisen Kaupan Liitto ry
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tapio Kivistö nosti pääkirjoituksessaan esiin hyviä teemoja.

Kärki oli tulevaisuuskonsortion ajatuksissa julkisen palautejärjestelmän kehittämiseksi rakennusalalle. Nykyiset tietoalustat sopivat hyvin tämän tyyppiselle toimintamallille. Toiminnan ja tuotteiden laatua voidaan aina tarkastella laatukokemusten kautta, ja valtavassa rakentamisklusterissa on varmasti tarvetta erottua. Takana on neljän vuoden korkeasuhdanne!

Pari sanaa historiaosastolta ennen kuin jatkan.

RALA ry perustettiin 90-luvun laman jälkihöyryissä ryhdistämään alan kilpailudynamiikkaa. Jotta urakat eivät ohjautuisi ainoastaan halvimmalla hinnalla. RALA on vakiintunut osaksi näkyvää rakentamisklusteria, asiakkainaan yli 1 500 luokiteltua yritystä ja sidosryhmät. Koko nimi uloskirjoitettuna on Rakentamisen Laatu ry.

Taantuma kai opettaa jotain, korkeasuhdannekin. Suhdanteethan eivät toistu sellaisinaan, mutta kokemukset niistä ovat hyödyksi. 90-luvun rysähdys oli nopea ja totaalinen, ja laajasti yritykset luisuivat rahoittajien syliin; pankinjohtajat ryhtyivät rakentajiksi. Yritysruumiita tuli, ja synergiaa haettiin aivan kaikkialta.

Rakennusala siirtyi 90-luvun alussa omien työntekijöiden käytöstä aliurakointiin. Juridinen pohja haettiin työtuomioistuimesta; työnantaja saattoi lomauttaa ja irtisanoa omia työntekijöitään vain teettääkseen samat työt aliurakoitsijoilla. Rytinän jälkeen pääurakoitsijoilla oli omia työntekijöitä vähemmän kuin toimihenkilöitä. On puhuttu myös verkostotaloudesta, mutta veitsi kurkulla mentiin… ja harmaa talous nosti päätään. Konkurssiaalto toi lisää ongelmia, ja laatu nostettiin aiheellisesti yhdeksi kärkiteemoista. Moni rakenne on tästä yhäkin jäljellä.

Siirryin vuonna 1995 RT:n kenttäverkoston parista valmistelemaan RAKLI:n kanssa yhteistä ”auktorisointia, joka tarvitaan”. Kahden vuoden EU-lobbauksen jäljiltä esitin ry:n perustamista luokittelemaan yrityksiä. Itsesääntelyä, harmaan talouden hanskaamista ja esivalintaa tarjouskilpailuihin. YM ja KTM (TEM) tukivat. Internetin tultua otimme verkkonnäkyvyyden kärkitavoitteeksi. Hyville nostetta ja huonot joutuisivat parantamaan toimintaansa. Teimme mallinnuksen, perustimme ry:n, jota vedin pari vuotta ennen siirtymistäni kaupan elinkeinopolitiikkaan vuonna 2000. Pk-yrittäjien epäluulo vaihtui innostukseksi heidän huomatessaan RALA:n ja markkinoinnin yhteydet. Green light means business!

Palataan vihdoin tähän päivään. Erottuminen kehittää markkinaa. Nykyvälinein esimerkiksi majoituspalveluihin verrattava ranking voi olla yksi lähtökohta läpinäkyvästi tehtynä, jolloin esimerkiksi kritiikki ei näyttäydy mustamaalauksena.

Varauksia on helppo esittää. Ei sovellu rakentamiseen? Kyllä vain; ei tarvitse aloittaa vaikeimmasta päästä vaan pilotoiden esimerkiksi asuntotuotannossa, jossa asiat ovat yksinkertaisempia.

Olen seurannut läpi 2000-luvun koko teollisuutta, mutta rakennusalaa läheltä, kaupan näkökulmasta. Alalla on edelleen tilaa toimintamalleille, jotka muuallakin taloudessa tunnetaan lisäarvosta. Paalupaikalla RALA ry:lläkin olisi edelleen asema tuottaa skarppia informaatiota rakentamisen ”koetun laadun” kommunikoimiseksi ja sen huomion kasvattamiseksi. Kymmeniä tuhansia y-tunnuksia! Peukut tai liikennevalot means business.

Markkinakehityksen kannalta hetki on nyt. Hiljattain kaikki kävi kaupaksi, mutta suhdannehuippu on jo nähty. Katse alkaa taas kääntyä muuhunkin kuin resurssien saatavuuteen.

Kirjoittaja on vastannut RALA ry:n perustamisesta 90-luvulla toimittuaan sitä ennen RT:n kenttäorganisaation johdossa. Heikki Ojanperä on siirtymässä työelämästä eläkkeelle 1.10.2019.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakentaminen varmasti hyötyy rankingista”

  1. Miksi RALA – sertifikaatin saa yritys, joka ei millään tasolla toimi minkään laatu-tai johtamissertifikaatin edeltämällä tavalla? Miten tälläinen lepsuilu vaikuttaa RALA:n maineeseen ja sitäkautta tämänkaltaisiin kirjoituksiin?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Heikki Ojanperähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/heikki-ojanpera/