Kokeile kuukausi maksutta

Sijoituskiinteistöjen käypä arpa

Tietoa kirjoittajasta Hannu Lättilä
Toimitussihteeri, toimittaja, hannu.lattila@rakennuslehti.fi, Twitter: @HannuLattila
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Sijoittajat elävät juuri nyt tulisilla hiilillä. Ensimmäinen vuosineljännes on takana ja yritysten tulosjulkistuksia odotellaan normaaliakin suuremmalla kiinnostuksella. Elämme nyt suhdannetilanteessa, jossa kaiken taloudellisen toiminnan ennustettavuus on harvinaisen huono.

Pörssin kiinteistösijoitusyhtiöistä tuli tällä viikolla ensimmäisenä kaapista ulos Technopolis, joka kertoi ensimmäisen neljänneksen tuloksensa ennakkotietona, että se kirjaa noin 14 miljoonan euron miinuksen sijoituskiinteistöjensä käyvään arvoon.

Viime vuonna pörssin kiinteistösijoitusyhtiöiden suhtautuminen kiinteistöjensä käyvään arvoon oli melko monitahoista. Siinä missä teknologiakiinteistöihin erikoistunut Technopolis kirjasi alle miljoonaan euroon jäävän leikkauksen konsernin sijoituskiinteistömassan noin puolen miljardin euron käyvään arvoon, kauppakiinteistöihin erikoistunut Citycon kirjasi 216 miljoonan euron alennuksen reilun parin miljardin euron kiinteistösalkustaan. Toki yhtiöiden erilaiset kiinteistötyypit selittävät ainakin osan erosta.

Kiinteistöjen käyvien arvojen määrityksestä vastaavien ulkopuolisten arvioitsijoiden työ ei ole ainakaan helpottunut kuluvan vuoden alussa. Raklin viimeviikkoisen suhdannekatsauksen mukaan pk-seudun kiinteistökauppa on tällä hetkellä täysin pysähdyksissä, kun ostajien ja myyjien hintanäkemykset poikkeavat paljon toisistaan. Siten luotettavan arvion tekeminen sijoituskiinteistöjen käyvistä arvoista on äärimmäisen vaikeaa juuri nyt. Kaukana ei olekaan mielikuva arvojen arpomisesta.

Sijoittajan näkökulmasta arvonnan voittokertoimet ovat kuitenkin valitettavan surkeat nykyisessä markkinatilanteessa, jossa esimerkiksi tuottovaatimukset ovat nousussa. Sijoituskiinteistöjen käypä arpa ei lupaakaan jättipottia sijoittajille, sillä Technopolis tuskin jää ainoaksi negatiivisen arvonmuutoksen kirjaajaksi. Niinpä sijoittajat saanevat rahan tuoksun sijasta totutella kalan hajuun, kun luvassa lienee verkkojen täydeltä turskaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Sijoituskiinteistöjen käypä arpa”

  1. Spondan markkina-arvo on 17.4 kurssin mukaan €340 MEUR. Korolliset nettovelat on n. €1800 MEUR. Spondan yritysarvoksi (EV) saadaan näin €2140 MEUR. Catella arvioi Spondan kiinteistöomaisuuden arvoiksi n. €2900 MEUR. Markkinoitten arvioon verrattuna eroa on siis n. €760 MEUR. Spondan kiinteistöomaisuuden arvo laski vuodessa vain -1,7% Catellan arvion mukaan. On aivan selvää että ainakaan markkinat eivät luota Spondan ja arvioitsijoiden ilmoittamiin numeroihin. Mielestäni pörssiyhtiön olisikin syytä julkaista kiinteistökohtaiset laskennassa käyteyt luvut, kuten sopimusvuokra, markkinavuokra, käyttöaste ja tuottovaatimus jolloin ulkopuolinen voisi muodostaa oman mielipiteen asiasta. Nykynen systeemi vain lisää epävarmuutta. Suurempi epävarmuus johtaa korkeampaan tuottovaatimukseen joka taas näkyy matalampana pörssikurssina. Jos kiinteistösalkussa ei ole mitään peiteltävää tämän pitisi olla kaikkien osapuolten intressissä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Hannu Lättilähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/hannu-lattila/