Kokeile kuukausi maksutta

SmartLab on jo osoittanut tarpeellisuutensa ja hyötynsä

Tietoa kirjoittajasta Harri Hahkala
Teknologiapäällikkö, Metropolia ammattikorkeakoulu, SmartLab
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Yhteistyössä Skanskan, ABB:n ja Metropolian kesken rakennettu älykäs kerrostaloasunto, SmartLab, sijaitsee Metropolia Ammattikorkeakoulun Energialaboratoriossa Myllypuron kampuksella Helsingissä. Testiasunnon toteuttivat Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat vuoden 2021 aikana.

SmartLab on ollut erittäin vilkkaan huomion kohteena koko vuoden 2022. Vierailijoita on saapunut ympäri maailmaa aina Etelä-Afrikasta, Etelä-Amerikasta ja Singaporesta asti lähes kaikkia Euroopan valtioita unohtamatta sekä tietenkin kotimaasta runsaasti.

Myös käyttöönoton ja testausten osalta on ollut kiireistä kevään ja kesän aikana. Datanhallinta on ollut käyttöönoton jälkeen painopisteenä syksyllä. SmartLabin eri mittausten ja toimintojen datapisteet on yhdistetty data-alustalle, josta data on yhdistetty erilaisiin ennustetietoihin, kuten sähkön tuntihinta-, päästö- ja sääennusteisiin. Tämä mahdollistaa muun muassa kulutuksen ohjaamisen halvemmille, vähäpäästöisemmille tunneille tai matalammalla teholla, kun muutoksiin varaudutaan ja reagoidaan järjestelmätasolla tai laitteiden ohjauksissa ja ajastuksissa etukäteen. Myös erilaisia koneoppimistekniikoita on alettu testata.

Opiskelijat ovat innovaatioprojekteissaan tutkineet muun muassa erilaisten taloteknisten järjestelmien ja edistyksellisten laitteiden mahdollisuuksia sisäympäristön hallinnassa energiatehokkaasti. Tällä hetkellä tarkastellaan esimerkiksi RTS-ympäristöluokituksen vaatimuksia ja yhteyttä älykkääseen olosuhteiden monitorointiin ja ohjaukseen.

Metropolian koordinoimassa HIPPA-Remote hankkeessa käynnistettiin syksyllä projekti, jossa testiasunnosta luodaan virtuaalinen kaksonen, joka mahdollistaa jatkossa toimintojen ohjaamisen etänä tai automaattisesti sekä olosuhteiden ja toimintojen muuttumisen seurannan etänä. Virtuaalisen kaksosen avulla voidaan tulevaisuudessa myös testata muun muassa ikäihmisten elämää helpottavaa geronteknologiaa sekä digitaalisten tuotteiden ja palveluiden yhteensopivuutta etänä ilman, että yritysten tai testaajien tarvitsee olla paikan päällä.

Virtuaalista kaksosta on tarkoitus hyödyntää 25.–27.11.2022 Myllypuron kampuksella toteutettavassa hackathon-tapahtumassa, jossa SmartLabin lisäksi kumppaneina ovat muun muassa Forum Virium Helsinki, Stara sekä KiraHUB. Rakennetun ympäristön ja liikkumisen virtuaalisiin kaksosiin keskittyvä tapahtuma on avoinna sekä opiskelija- että yrityskilpailijatiimeille, ja tavoitteena on saada mukaan yli 80 osallistujaa kehittämään ratkaisuja neljään eri haasteeseen. SmartLab-kilpailuhaasteessa etsitään käytännönläheisiä ratkaisuja edistämään kestävää ja sujuvaa asumista tulevaisuuden kodeissa.

HIPPA-Remoteen liittyen laboratoriossa on järjestetty myös yhteiskehittelytilaisuuksia, joissa on kehitetty testiympäristön hyödyntämistä sekä tunnistettu esimerkiksi iäkkäiden asukkaiden päivätoimintoja ja tarpeita kotona asumisen mahdollistamiseksi pidempään. Asunnon ohjauslaitteiden – kuten kosketusnäyttöjen, tablettien, mobiilisovellusten ja etäohjauksen – käytettävyyttä aletaan muutamassa Metropolian opiskelijoiden innovaatioprojektiryhmässä analysoida syksyllä. SmartLabiä on hyödynnetty laajasti kiinteistö- ja rakennusalan ohella myös sosiaali- ja terveysalan opinnoissa erilaisten innovaatioprojektien muodossa. Innovaatioprojekteissa on kehitetty muun muassa konsepti, miten teknologia parantaa unen laatua. Vuoden 2022 aikana innovaatioprojekteja toteutetaan SmartLabissä lähes 10 kappaletta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SmartLab on jo osoittanut tarpeellisuutensa ja hyötynsä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Harri Hahkalahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/harri-hahkala/