Kokeile kuukausi maksutta

Suurimmat ennustaa kelpo vuotta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Rakennuslehden perinteinen Suurimmat-tilinpäätösselvitys kertoo rakentamisen kaksijakoisesta tilanteesta. Yleiset suhdanne-ennusteet povaavat rakentamisen selvää notkahdusta, mutta Suurimmat-kyselyyn vastanneet yksittäiset yritykset odottavat edelleen varsin hyvää kuluvaa vuotta.

Rakennusliikkeistä 41 prosenttia uskoo liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna ja suunnittelutoimistoista 55 prosenttia. Moni uskoo tuloksenkin kasvavan. Myös viime vuonna, juuri Venäjän hyökkäyssodan alettua, odotukset Suurimmat-kyselyssä olivat yllättävänkin myönteisiä. Ja näin myös kävi – pitkä rakennusalan nousukausi sai jatkoa myös viime vuonna.

Toki tämä vuosi eroaa merkittävästi monista aiemmista vuosista. Tilanne varsinkin asuntorakentamisessa on muuttunut korkojen nousun ja inflaation vuoksi. Nyt voi jo puhua romahduksesta tämän vuoden asuntoaloitusten määrässä. Asuntorakentamisen ongelmat näkyvät myös suurimpien rakennusliikkeiden puheissa ja raporteissa, ja näin koko rakentaminen näyttäytyy nyt suhdannejarruttajana.

Asuntorakentaminen on merkittävä osa rakennusalaa, mutta ei läheskään koko kuva tämän hetken tilanteesta. Suurimmat-kyselynkin perusteella ala on pystynyt vaikeissa olosuhteissa ainakin osittain sopeutumaan ja mukautumaan uudenlaisiin vaatimuksiin. Eli kun yksi ovi on sulkeutunut, uusia on pystytty avaamaan. Siitä kertovat myönteiset odotukset Suurimmat-kyselyssä.

Tämä heijastuu myös Rakennuslehden lukijapaneelille tässä kuussa tehtyyn kyselyyn. Rakennusalan koulutettuja asiantuntijoita hyvin edustavasta paneelista puolet arvioi, että rakentaminen vähenee tänä vuonna ja loput uskoivat määrän pysyvän nykyisellä tasolla tai kasvavan.

Vähenemistä ennustaneet panelistit nostivat esille talouden epävarmuuden ja tulevaisuudenuskon katoamisen. Kasvamista povanneet taas uskovat ihmisten luottamuksen palaavan hiljalleen, korkojen vakiintuvan ja esimerkiksi korjausrakentamisen lisääntyvän.

Synkkyyden lisäksi sekä yrityksissä että niiden työntekijöissä on siis keväistä toiveikkuutta rakentamisen kehityksestä. Se lupaa toivottavasti vahvistuvaa loppuvuotta, vaikka juuri nyt näyttää ajoittain ankealta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suurimmat ennustaa kelpo vuotta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/