Kokeile kuukausi maksutta

Syntyykö tulosta keskittymällä?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tällä viikolla paperisessa lehdessä ilmestynyt Rakennuslehden perinteinen Suurimmat-tilinpäätösselvitys kertoo jälleen mielenkiintoisia tietoja rakennus- ja kiinteistöalan kehityksestä. Tänne verkon puolelle selvitys ja Suurimmat-työkalun tuoreimmat tiedot tulevat ensi viikolla.

Kyselyn ajankohta osui kahden kriisin saumakohtaan maalis–huhtikuussa: koronakriisi alkoi vihdoin hellittää, mutta samalla Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset veivät uuteen kriisiin. Varsinkin materiaalien roima kallistuminen ja saatavuusongelmat tuntuivat jo viime vuonna rakennusalan yhtiöiden toiminnassa, ja hankalampaan suuntaan on menty tänä vuonna.

Ulkoiset kriisit ovat siis tuntuneet alalla, mutta tilinpäätösselvitys kertoo myös sisäsyntyisistä kriiseistä. Esimerkiksi rakennusliikkeiden suurimpien kärkikymmenikkö pysyi viime vuonna järjestykseltään tyynesti ennallaan, mutta tarkempi tarkastelu osoittaa, että yhtiöissä on jouduttu ratkomaan viime vuonna monenlaisia ongelmia. Ne ovat kertyneet vuosien varrella muun muassa heikoista hankkeista ja epäonnistumisista. Yhtiöissä on ollut siivoamisen aika, mistä kertovat myös monet toimitusjohtaja- ja johtoryhmävaihdokset.

Siivoamista riittää edelleen, sillä Suurimmat-selvityksessä kymmenen suurimman rakennusliikkeen joukossa liikevaihdot laskivat viime vuonna peräti kuudella yhtiöllä edellisvuoteen verrattuna. Kyselyn koko reilun sadan yhtiön liikevaihdon kasvun mediaani oli 14 prosenttia. Suurimmista SRV:n ja Lehto Groupin tuloskin jäi yhä miinukselle. YIT sen sijaan ponnisti jo plussalle.

Monessa suuryhtiössä on karsittu rönsyjä, muutettu fokusta sekä trimmattu toimintaa ja organisaatiota. Liike näyttää olevan kohti aiempaa tarkemmin ja niukemmin valittuja painopistealueita. Hyvä esimerkki tästä on Juha Metsälän kasvattama Pohjola Rakennus, joka muutama vuosi sitten kertoi keskittyvänsä kerrostalorakentamiseen ja muutti organisaationsa sitä tukemaan.

Suurimmat-selvityksen perusteella keskittyminen on kannattanut hyvän asuntokysynnän siivittämänä: Kärkikymmenikön yhtiöistä Pohjola pystyi kovimpaan kasvuun 13 prosentin nousullaan. Liiketulosprosenttikin nousi 2,9 prosentista 4,2:een.

Mielenkiintoista on nähdä, miten monen kärkikymmenikön yhtiön siivousprojekti etenee tänä vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Syntyykö tulosta keskittymällä?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat