Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen energiamääräykset on nyt annettu, ja useimmat minun ja monen muun kritisoimat kohdat on korjattu. Perustelut ja laskelmat puuttuvat kuitenkin edelleen.

Erinomaista on se, että siirrymme vihdoinkin ostoenergiaan perustuvaan sääntelyyn. Kun tätä vielä korjataan energiamuotojen kertoimilla, ollaankin lähellä primäärienergian ja CO2-päästöjen lukuja.

Sähkön kertoimeksi hyväksyttiin 1,7, mikä on matemaattisesti virheellinen. Euroopassa yleisesti käytetty kerroin on 2,5.

Ministeri esitti, että jokaiseen uuteen taloon pitää rakentaa järjestelmä, joka tuottaa uusiutuvaa omaenergiaa vähintään 25 prosenttia tilojen ja ilmanvaihdon energiatarpeesta. Ratkaisuksi esitettiin maalämpöpumppua, aurinkokeräimiä ja tuulimyllyä pihalle. Kuitenkin sanottiin, että ilma-ilmalämpöpumppuja ei oteta huomioon. Vielä säädettiin, että kivihiilellä tuotettu kaukolämpö olisi uusiutuvaa energiaa! Tässä ministeri sekosi omiin ja direktiivien vastaisiin määrittelyihinsä. Seurauksena oli, että vaatimuksesta luovuttiin. Niinpä sähkölämmitys onkin jälleen mahdollinen. Samalla myös ilma-ilmalämpöpumppu voidaan ottaa huomioon energialaskelmassa.

Ministeri vaati kaikkien uudisrakennusten tiiveysmittausta, vaikka tarvittavaa määrää mittaajia ei löydy koko maasta. Nyt tästä on luovuttu. Jos tiiveyttä haluaa hyödyntää energiaselvityksessä, niin se kuitenkin pitää osoittaa, sillä muutoin ilmanvuotolukuna käytetään huonoa 4 m³/hm². Tasauslaskennassa vertailuarvo on 2, ja hyvässä talossa luku on alle ykkösen.

Ministeri vaati kaikissa uudisrakennuksissa dynaamista simulointilaskentaa. Nyt kuitenkin pientaloissa on luovuttu lapsekkaista erityisehdoista ja koko laskennasta. Ikkunoita saa avata eikä koneellista jäähdytystä tarvita.

Voimaantulo siirtyy heinäkuuhun 2012. Kiireessä jäi nyt D5 korjaamatta, vaikka sen uudistaminen on välttämätöntä.

Aina kun ministeriö tuo uusia määräyksiä, niiden sanotaan lisäävän rakentamiskustannuksia 2-5 prosenttia. Kun nykyiset määräykset astuivat viime vuoden alussa voimaan, niin asuntoministeri väitti lisäkustannuksen tulevan säästyvillä energiamaksuilla katetuksi 5-8 vuodessa. Tämä on kuitenkin täyttä pötyä, kuten olen osoittanut.

Ministeriö ei ole teettänyt ainoatakaan takaisinmaksulaskelmaa! On sanottu, että niiden tekeminen on vaikeaa.

Oikeasti niiden tekeminen on helppoa laskemista. Todelliset takaisinmaksuajat olisi syytä tuoda esiin. Jotta uusia määräyksiä kunnioitettaisiin, pitäisi uskaltaa reilusti sanoa, että energiansäästö maksaa rahaa, mutta se on tarpeen paremman maailman puolesta.

Ministeriö on nyt laatimassa energiamääräyksiä korjausrakentamiseen. Komissio on luvannut antaa ohjeen laskentamenettelystä, joka perustuu elinkaarikustannusten nykyarvoon. Siinä on myös diskonttokorko otettava huomioon. Ne lausunnonantajat, jotka ovat vaatineet alle 10 vuoden takaisinmaksuaikoja 5 prosentin korolla tulevat pettymään. Ministerin käyttämän selvitysmiehen Lauri Tarastin mukaan energiaremonttimääräykset pitää säätää lailla. Eli uudet kansanedustajat pääsevät päättämään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Takaisinmaksuajat jäivät laskematta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Olavi Tupamäkihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/olavi-tupamaki/