Taloyhtiöstä tulee aiempaa enemmän osakkaiden yhteinen yhtiö

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kun suomalainen ostaa asunnon taloyhtiöstä, hän ajattelee todennäköisesti vain ostavansa oman asunnon. Oikeastihan hän ostaa osuuden yhtiöstä, jossa on monenlaisia omistajia.

Jos ostaja hankkisi mitä muuta yhtiötä tahansa ja sijoittaisi siihen satojatuhansia euroja, hän todennäköisesti selvittäisi tarkkaan, millaisia yhtiökumppaneita hänellä on ja millainen on heidän taloudellinen taustansa. Asunto-osakeyhtiön osuuden ostajalla tällaiseen selvitykseen ei ole ollut juuri tarvetta.

Tähän asti asunnonostajien taloudellisen kestokyvyn selvittämisestä ovat käytännössä huolehtineet pankit, jotka arvioivat, kuinka suureen asuntolainaan hakijan rahkeet riittävät.

Tätä perinteistä kuviota muuttaa nyt taloyhtiölainojen määrän hurja kasvu. Useisiin asuntokohteisiin on rakennusyhtiön avulla räätälöity valmiiksi jopa 70 prosentin taloyhtiölainan osuus. Yhtiölainojen kokonaisosuuden nouseminen voi synnyttää tilanteita, joissa ostaja ei tarvitse lainkaan perinteistä pankkilainaa. Näin kukaan ei myöskään varsinaisesti testaa ostajan maksukykyä ennakolta, sillä rakennusyhtiöillä tähän kontrollointiin ei ole mahdollisuuksia samalla tavalla kuin pankeilla.

Samassa taloyhtiössä voikin jatkossa olla osakkaita hyvin monenlaisilla taloudellisilla taustoilla. Ja jos joku osakkaista ei selviä taloyhtiölainoistaan, yhtiö eli osakkaat vastaavat niistä yhdessä.

Kuluttajan ei pidä pelätä yhtiölainoja, mutta riskit kannattaa tunnistaa niin oman osuutensa kuin muidenkin osuuksien osalta. Taloyhtiölainojen vuoksi taloyhtiö on aiempaa enemmän kaikkien osakkaiden yhteinen yhtiö.

Rakennusliikkeille taloyhtiölainat ovat tarjonneet mahdollisuuden saada kohteita hyvin liikkeelle ja kaupaksi. Uudessa käytännössä ei ole sinällään moitittavaa. Olisi kuitenkin hyvä käydä alan sisälläkin keskustelua, miten asiakkaiden maksukyky pystytään varmistamaan mahdollisimman hyvin ja samankaltaisesti eri kohteissa. Ja olennaista olisi myös antaa ostajalle mahdollisimman realistinen kuva maksurasituksesta nyt ja tulevaisuudessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Taloyhtiöstä tulee aiempaa enemmän osakkaiden yhteinen yhtiö”

  1. Ostajia hämätään myös sillä, että rakennusliikkeen laatima talousarvio on epärealistinen. Jos korjauskuluihin on varattu 100 euroa, niin on selvää, että se ei tule riittämään mihinkään. Uudessakaan yhtiössä.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi