Kokeile kuukausi maksutta

Taloyhtiöt voivat hyytyä takatalvessa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Taloyhtiöissä on tänä keväänä tiedossa kiperiä yhtiökokouksia. Kovin paljon hankalampaan ajankohtaan kokoukset eivät voisi osua.

Samaan aikaan pitäisi edistää tärkeitä peruskorjaushankkeita, parantaa energiatehokkuutta, rakentaa sähköautojen latauspaikkoja ja toisaalta pohtia, miten paljon vastikkeita pitää jo korottaa pelkästään kohonneiden kustannusten ja korkojen vuoksi – ja millaiset kustannukset ylipäätään ovat mahdollisia, kun osakkaiden omaa taloutta rassaavat monenlaiset taloushuolet.

Vaarana on, että talouden takatalvi jäädyttää monet tärkeät hankkeet, vaikka esimerkiksi rahoituksen asiantuntijat korostavat, että huonoin vaihtoehto on lykätä ajankohtaisia korjauksia. Jatkossa taloyhtiöiden lainojen saanti on kiinni yhä enemmän siitä, missä kunnossa yhtiö ja kiinteistöt ovat.

Toki myös sijainnilla on yhä suurempi merkitys. Tukala taloustilanne johtaa todennäköisesti vielä nykyistäkin suurempaan eriytymiseen Suomen sisällä. Monilla hiljentyneillä paikkakunnilla asuntojen arvot ovat laskeneet viime vuosina, ja tällaisiin kohteisiin voi olla ylipäätään vaikea enää saada korjauslainoitusta.

Rakennusalalle korjausrakentamisen merkitys juuri tällä hetkellä on suuri, kun uudisasuntorakentaminen on hiljentynyt. Monet suunnittelijat ja rakentajat odottavat esimerkiksi juuri taloyhtiöremonteista asuntorakentamista paikkaavaa työtä.

Nyt onkin oiva tilaisuus palvella taloyhtiöasiakkaita mahdollisimman hyvin. Jos hankkeet tuntuvat realistisilta ja mielekkäiltä, se voi rauhoittaa taloyhtiöpäättäjien epävarmat mielet.

Taloyhtiöt kaipaavat suunnittelijoilta ja rakennusliikkeiltä selkeää viestintää eri korjausvaihtoehdoista ja niiden toteutustavoista.

Pahitteeksi ei varmasti olisi myöskään tuotekehittely, jossa samasta korjaustarpeesta olisi tarjolla selkeästi erilaisia toteutusvaihtoehtoja ja aikataulutusta taloyhtiön maksukyvyn mukaan. Se voisi laskea kynnystä remonttien aloittamiseen.

Taloyhtiöille korjaussuunnitelmista kiinni pitäminen vaikeissakin tilanteissa on sijoitus tulevaisuuteen. Monille rakentajille se taas on nyt silta huonojen aikojen yli.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloyhtiöt voivat hyytyä takatalvessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/