Kokeile kuukausi maksutta

Tärkeiden päätösten kevät taloyhtiöissä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Taloyhtiöissä järjestetään parhaillaan jo toisia korona-ajan varsinaisia yhtiökokouksia. Viime vuonna kokousjärjestelyt olivat monille yhtiöille pulmallisia ja myös monia tärkeitä päätöksiä lykättiin varovaisuussyistä eteenpäin.

Kovin helpolta ei näytä tänäkään keväänä. Kiinteistöliiton tuoreen kyselyn mukaan kolmannes taloyhtiöistä ei vielä helmikuun alkupuolella tiennyt, miten tämän vuoden varsinainen yhtiökokous järjestetään.

Käytännössä yhtiöissä pohditaan esimerkiksi, miten pystytään yhdistämään perinteinen yhteenkokoontuminen, etäyhteyksien käyttö ja kirjallisen kannan ilmoittaminen ennakkoon. Monin paikoin toivotaan jo viime vuoden tapaan lisäaikaa kokousten pitämiselle. Kiinteistöliiton kyselyyn vastanneista vajaa kolmannes kertoi turvautuneensa viime vuonna lisäaikaan.

Kysely osoittaa, että taloyhtiöt ovat koronapinteessä. Osakkaiden osallistuminen tasavertaisesti päätöksentekoon on vaakalaudalla, kun esimerkiksi mahdollisuudet ja taidot käyttää etäyhteyksiä ovat hyvin erilaisia.

Kuten viime vuosi näytti, vaarana on, että taloyhtiöt lykkäävät aiottuja korjauksia ja muita töitä. Päätösten valmistelu, päätöksenteko ja myös itse työt huoneistoissa on vaikeampi toteuttaa korona-aikana. Pitkälti vapaaehtoisvoimin toimivien taloyhtiöiden hallitusten on helpompaa lykätä hankkeita kuin ottaa lisätyötä entisten lisäksi.

Tärkeiden korjausten siirtäminen tulevaisuuteen tulee kuitenkin helposti kalliiksi osakkaille. Esimerkiksi putkiremontin lykkääminen voi aiheuttaa vesivahinkoja ja kosteusongelmia. Taloyhtiön osakkaan omaisuuden arvon säilyttäminen vaatii jatkuvaa työtä. Aika ei armahda rakennusta – vaikka sitten olisi kyseessä korona-aika.

Taloyhtiöiden kanssa toimiville korjaussuunnittelijoille ja -rakentajille tämäkin kevät on näytönpaikka.

Jos koskaan, niin nyt taloyhtiöt kaipaavat rakennusalan ammattilaisilta selkeää viestintää ja hankalien asioiden ymmärrettävää avaamista hankkeiden suunnittelu- ja toteutusvaiheissa. Hyvä koronakommunikaatio tuo taloyhtiöille varmuutta käynnistää hankkeita – ja rakentajille töitä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tärkeiden päätösten kevät taloyhtiöissä”

  1. ”Käytännössä yhtiöissä pohditaan esimerkiksi, miten pystytään yhdistämään perinteinen yhteenkokoontuminen, etäyhteyksien käyttö ja kirjallisen kannan ilmoittaminen ennakkoon. Monin paikoin toivotaan jo viime vuoden tapaan lisäaikaa kokousten pitämiselle.”

    Vaikeus tuossa on se, että perinteisesti yhtiökokouksissa osakkaiden pääasiallinen valta on liittynyt kyselyoikeuteen. Jos sen kautta on ilmennyt jotain ongelmallista, tai vaihtoehtoisesti jos sen kautta kysymyksiin on saatu hyvät vastaukset, se on vaikuttanut äänestyksiin tilinpäätöksen hyväksymisestä, vastuuvapaudesta ja tulevista remonteista. Jos nyt pitäisi antaa etukäteen äänensä äänestyksiin tietämättä kyselyoikeuden kautta saatavia tietoja siinä kohtaa kun äänensä antaa, niin tilanne on hyvin olennaisesti erilainen. Hyvissä ja sopuisissa taloyhtiöissä asiat sujuvat silloinkin, mutta niissä taloyhtiöissä, joissa kaikki osakkaat eivät ole tyytyväisiä asioiden hoitoon, on monimutkaisempi tilanne.

    Talojen LVI-järjestelmät ovat viimeisen vuoden olleet keskimääräistä kovemmalla käytöllä, mikä näkyy monessa yhtiökokouksessa olennaisesti kasvaneena vesilaskuna. Siinä, missä aiemmin osa asukkaista on viettänyt osan vuodesta vaikka Espanjalla ja toiset käyttäneet vähintään työpäivinä työpaikan tai koulujen vessoja ja vaikka kuntosalien suihkuja, nyt veden käyttö on kohdentunut asuinrakennuksiin, jossa uudet etätyöläiset ja etäkoululaiset ovat käyttäneet vettä olennaisesti enemmän kuin aiempina vuosina.

    Aika monessa taloyhtiössä taidetaan nyt päättää vesimaksujen korotuksesta vuodelle 2021.

    Asuntojen sisälle menoa edellyttäviä remontteja siirrettäneen nytkin eteenpäin – jos edes vähemmistö osakkaista pelkää niiden osalta terveytensä puolesta. Myös työttömyyden kasvu osakkaiden joukossa vähentänee remonttipäätösten tekoalttiutta. Toisaalta taas asunnon läheisyydessä oleilun viihtyvyyteen liittyviä investointeja tehdä haluavia lienee nyt selvästi aiempaa enemmän. Tulevana kevät-kesä-syksy -kautena laitettaneen monia pihoja viihtyisämpään kuntoon. Viherrakennusalalla riittänee töitä hyvin tulevana kesänä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/