Kokeile kuukausi maksutta

Täysi kymppi: Uusi systeemi jätehuoltoon

Tietoa kirjoittajasta Vesa Heikkonen
DI, rak.tekn., toimitusjohtaja, Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kymmenen eri jätelajia jätteentuottajan lajittelemana ja tehokkaasti kotipihalta noudettuna. Materiaalit ohjattuna kiertotalouskoneiston seuraaviin vaiheisiin hyödynnettäväksi materiaalina ja energiana. Toimiiko tällainen systeemi? Sitä testataan Rosk´n Roll -jätehuoltopalveluiden toimialueelta Porvoosta ja Sipoosta valituilla tutkimusalueilla kesäkuussa käynnistyvässä Ympäristöministeriön tukemassa keräyskokeilussa.

Valtakunnallinen tavoite yhdyskuntajätteen materiaalikierrätykselle oli 50 % vuodelle 2016. Viimeisimpien tilastojen perusteella ollaan noin 40 % kierrätysasteessa. EU:n kiertotalouspakettiin liittyvien jätedirektiivien valmistelussa kierrätystavoite-esitykset vuoteen 2030 mennessä ovat jopa jo 70 %. Eli tekemistä riittää.

Materiaalihyödyntämisen kehittämisen rinnalla yhdyskuntajätehuollossa ollaan toki päästy lähes kokonaan eroon kaatopaikkasijoittamisesta kehittämällä sekajätteen energiahyödyntämistä ja rakentamalla toimivaa jätevoimalaverkostoa.

ROTI 2017 yhdyskuntatekniikka -paneeli antoi Suomen rakennetun omaisuuden tilaa arvioidessaan jätehuoltoinfralle arvosanan 9. Hyvän arvosanan perusteina nostettiin esille muun muassa Suomeen toteutettu kattava jätteenpoltto- ja biolaitosinfra.

Kierrätyksen parantamiseksi tarvitaan edelleen lisäinvestointeja ja kehitystoimenpiteitä. ROTI-raportissa todetaan kuitenkin hyvin tarkkanäköisesti, että poliittiset päämäärät ovat osin ohjanneet EU:n kiertotaloustavoitteita niin, että ne korostavat kierrätysmääriä kierrätyksen laadun ja taloudellisuuden sijaan.

Tämä täytyy ottaa huomioon, kun ponnistellaan nykyisistä kierrätysasteista ylöspäin Suomen kaltaisessa pääosin harvaan asutussa maassa.

ROTI-panelistit ennakoivat lisäksi, että entistä laajempi alueellinen yhteistyö on tarpeellista, koska suuremmat yksiköt takaavat paremmat voimavarat investointeihin ja toiminnan kehittämiseen. Tähän liittyvät muun muassa jo toteutuneet ja tulossa olevat kuntayhtiöiden fuusiot, esimerkkinä Rosk´n Roll -jätehuoltopalvelua tarjoavien Rosk´n Roll Oy Ab:n ja Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n vireillä oleva yhdistyminen.

Täyden kympin jätehuoltopalvelussa asiakkaalle tarjotaan kahdella monilokeroastialla ja toisen jäteastian kylkeen integroidulla erillissäiliöllä mahdollisuus lajitella kotipihallaan seuraavat kymmenen jätelajia: lasi, metalli, kartonki, keräyspaperi, muovipakkaukset, biojäte ja poistotekstiilit, paristot/pienakut ja sähkölaitteet. Kymmenes lokero on sekajätteelle, mikäli sitä lajittelun jälkeen vielä jää jäljelle.

Tutkimushankeen keräyskokeiluvaihe kestää 12 kuukautta. Hankkeessa selvitetään materiaalisaantojen lisäksi järjestelmän kustannustasoa ja soveltuvuutta laajemmin käyttöönotettavaksi, jopa jätehuoltomääräyksillä velvoitetuksi järjestelmäksi.

Hanke on vain yksi esimerkki yhdyskuntajätehuoltokokonaisuuden jatkuvasta kehittämisestä, jota kunnalliset ja yksityiset jätehuoltotoimijat jatkuvasti tekevät. Työtä vielä kuitenkin riittää.

ROTI 2017 kokoaa yhteen lähes 160 asiantuntijan näkemykset Suomen rakennetun omaisuuden tilasta ja sen kehitystarpeista.
Seuraa meitä verkossa!
https://roti2017.wordpress.com
www.twitter.com/ROTI2017
www.facebook.com/ROTI2017
www.roti.fi

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Täysi kymppi: Uusi systeemi jätehuoltoon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Vesa Heikkonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/vesa-heikkonen/