Kokeile kuukausi maksutta

Tekemisen iloa tarvitaan rakentamiseenkin

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Työnteon tärkein inspiroija ei ole raha vaan tekemisen ilo sinänsä. Tämä näkyy onneksi nuortenkin arvoissa.  On ihan tutkimuksinkin todettu, että työnteon tekee hauskaksi ja palkitsevaksi hyvät työkaverit ja tunne siitä, että on taitava ja arvostettu työssään. Työn itsenäisyyskin on tärkeää.

Motivoitumista tukee esimieheltä ja työkavereilta tuleva palaute. Tärkeintä on kuitenkin asiakkaiden tyytyväisyys, koska se vahvistaa tunnetta, että tekee tärkeää työtä, josta on muille iloa. Tämä koskee yhtä lailla sitä, kun muurari viimeistelee takkaa, insinööri keksii fiksun ratkaisun ongelmaan tai arkkitehti suunnittelee asuntoa perheen toiveita vastaavaksi. Rakennusliikkeen johtajaa motivoi omistajilta tullut rahallinen palaute tuloksesta, mutta sydäntä voi lämmittää vielä enemmän, jos kuulee kaupungilla ihmisten kehuvan yrityksen asuntoja hinta-laatusuhteeltaan erinomaisiksi valinnoiksi.

Jokainen rakentamisen ammattilainen haluaa tuntea ylpeyttä työnsä jäljestä. Valmiissa rakennuksessa kyse on koko rakentamisketjun jäljestä. Rahalla on tässä asiassa mitätön rooli. En muista, että yhtään siltaa olisi kiitelty kustannustehokkaasti rakennetun näköiseksi, mutta hienoksi olen kuullut joitakin siltoja kehuttavan, eikä tämä kehu katoa ajan myötä.

Vaikka rakentaminen on upea ammatti ja tuottaa paljon iloa koko yhteiskunnalle, ei viime aikoina ole ollut kiva olla rakentaja. Työpaikoilla ei väitellä enää iloisesti keihäänheitosta ja jääkiekosta, vaan puheita varjostavat paitsi ikävät uutiset yt-neuvotteluista myös rakentajien joutuminen sylkykupiksi esimerkiksi homeongelmiin. Moni kiinteistönomistajakin pesee kä­siään syyttämällä virheistä rakentajia eikä omia laiminlyöntejään hankinnoista kiinteistönpitoon.

Rakentaja kantaa vastuunsa – mutta vain omista, ei muiden tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Rakentajakin tarvitsee tunnustusta ja sitä kautta tekemisen iloa. Jos rakentajalla on aamulla tunne, että töihin on mukava tulla, niin tästä ilosta syntyy hyvää mieltä työkavereille ja hyvää jälkeä ­asiakkaille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tekemisen iloa tarvitaan rakentamiseenkin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/