Muovien kiertotalous on aikamme sivuuttamaton megatrendi, myös rakentamisessa. Pyrkimyksenä on, että kaikki materiaalit, joista teemme tuotteita, olisivat mahdollisimman vähän resursseja kuluttavia, jätteettömiä ja kestäviä. Rakentamiseen menee noin viidesosa kaikesta käytetystä muovista, ja muoveja tarvitaan moneen käyttökohteeseen. Rakentamiseen liittyvät tuotteet ovat pitkäikäisiä ja usein kiinteästi yhteydessä muihin materiaaleihin. Käytössä ovat lähes kaikki muovityypit, sekä kesto- että kertamuovit. Ei siis mikään helppo tehtävä hoitaa hetkessä kuntoon, mutta vahvaa kehitystyötä monin paikoin tehdään.
Viisainta on aluksi hieman jaotella rakentamista kiertotalouden ja jätevirtojen suhteen. Rakentamisvaiheessa syntyvien virtojen kierrättäminen on helpointa. Siinä syntyy lähinnä muovipakkauksia, ylijäämiä ja rakennusaikaisia suojia sekä tarvikkeita. Muovipakkausten erilliskeräys on Suomessa pakollista kiinteistöissä ja kohteissa, joissa sitä syntyy yli 5 kiloa viikossa. Tämän lisäksi rakennusala on vapaaehtoisessa Rakentamisen muovit green dealissa yhdessä muun arvoketjun ja ympäristöministeriön kanssa sitoutunut keräämään kalvomuovin erikseen ja käyttämään sitä kierrätettynä uusissa pakkauksissa.
Tätä työtä tukee Rakentamisen muovit -verkkokoulutus, joka lisää osaamista ja tietoa kalvomuovista sekä tukee erilliskeräyksen aloittamisessa. Yksi osa kiertotaloustehtävää on siis jo hyvässä vaiheessa.
Rakennuksen purkamisen muovit ovatkin sitten vaikeudeltaan jo ihan toista luokkaa. Sieltä on käytännössä vaikea löytää kierrätyskelpoista muovia. Kierrätysnäkökulmaa ei ole aikoinaan huomioitu, ja muutoinkin monet realiteetit, kuten materiaalien vaikea erottelu, rajaavat siinä vaiheessa kierrätystä. Tulevaisuudessa olemme tässäkin viisaampia rakennusten materiaaliselosteen avulla.
Pakkausten jälkeen parhaiten kiertäviä rakentamisen muovituotteita ovat putket, putkiyhteet sekä eristeet. Uusin kierrätysaluevaltaus on lasikuidusta ja muovista valmistetut komposiitit. Suomessa on juuri rakennettu Kimura-projektissa reitti kierrätyslaitoksesta sementtiteollisuuteen hyödyntämään tällainenkin jäte täysin turvallisesti ja asianmukaisesti. Eniten julkisuutta Kimurassa saivat tuulimyllyjen vanhat lavat ja lasikuituveneet, mutta vastaavia komposiittituotteita on myös työmaakopeissa, säiliöissä, hormeissa ja vastaavissa. Sementtiteollisuus haluaisi tätä jätesyöttöä paljon enemmän kuin sitä Suomessa syntyy.
Maassamme on osaavia yrityksiä, jotka tarjoavat kierrätyspalvelua rakentamisen eri alueille. On tärkeää valita aina asianmukainen kumppani ja tarkastaa, että kumppanilla on ympäristölupa, jossa on maininta ammattimaisesta jätteenkäsittelystä. Muutoin vastuu jätteistä jää yhä niiden luovuttajalle, ja näistä on joskus seurannut ikäviä jälkiyllätyksiä. Hankinta- ja suunnitteluvaiheessa rakentaja voi vaikuttaa kierrätysmahdollisuuksiin ja jätemääriin monin tavoin. Lisäksi uusiomuovia sisältäviä tuotteita täytyy huomioida erityisesti hankinnoissa, jotta saamme kiertotalouden ympyrät oikeasti sulkeutumaan.
Kiertotalous on koko arvoketjun yhteinen ponnistus, jonka keskiössä on myös avoin keskustelu tahtotilasta ja tarvittavista materiaaleista sekä tuotteista. Kierrätystekniikat kehittyvät koko ajan, ja uusiomuovituotteiden laatu on kohentunut, eikä enää ole perusteltua estettä niiden käytölle.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Uusiomuovituotteet otettava aktiivisesti käyttöön”