Kokeile kuukausi maksutta

Valoa tunnelin päässä?

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tuoteteollisuuden vuosi on lähtenyt järisyttävästi liikkeelle. Ikkuna- ja ovivalmistajat Fenestra ja Suomen Villa Palvelut Oy hakeutuivat konkurssiin. Rautaruukki puolestaan myydään Ruotsiin SSAB:lle.

Fenestra yritti välttää konkurssin muun muassa myymällä sisäoviliiketoimintansa Matti-Ovi Oy:lle. Toiminta oli kuitenkin ollut jo pitkään tappiollista, eikä yritys saanut järjestettyä rahoitusta tälle vuodelle.

Yritysjärjestelyitä ja konkursseja saatetaan tuoteteollisuudessa nähdä enemmänkin tämän vuoden aikana. Moni yritys joutuu käytännössä pyörittämään toimintaansa velan voimin, mikä ei pidemmän päälle ole tervettä. Jossain vaiheessa lainahanojaan kiristäneet pankitkin saattavat sanoa ei-oota.

Vielä ollaan kuitenkin kaukana 1990-luvun lamasta, jolloin talouskriisi kaatoi yrityksiä kuin heinää. Nykyään yritysten omavaraisuusasteet ovat aivan toisella tasolla kuin tuolloin.
Erään betoniyrityksen toimitusjohtaja toivoi vakavana, että ”saisihan tämä markkina jo piristyä”. Erityisen huolissaan betoniväki on paalujen menekin laskemisesta, koska se kertoo, ettei työmaita käynnistetä. Betonialalla on kuitenkin meneillään isoja investointeja, jotka kielivät luotosta tulevaan ja ennen kaikkea uskalluksesta satsata siihen.

Mikään ei kestä ikuisesti. Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n johtaja Jussi Mustonen tuumi tuoreen suhdannekatsauksen julkistuksen yhteydessä, että ”Pahin vaihe näyttäisi olevan jäämässä taaksemme”. Valoa tunnelin päässä?

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valoa tunnelin päässä?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Merja Mannilahttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/merja-mannila/