Kokeile kuukausi maksutta

Vinkkejä vaalikatsomoihin

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vaalikuume alkaa Suomessa nousta, kun nykyisen eduskunnan viimeiset istunnot ovat käsillä ennen huhtikuun alun vaaleja. Nykyisen eduskunnan ja hallituksen osalle lankesi harvinaisen epävakaa ajanjakso, joka jatkuu edelleen.

Kiinteistö- ja rakennusalan osalta vaalikauden iso hanke oli maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) pitkään valmisteltu uudistus. Ennakoinnista huolimatta uudistus ajautui ongelmiin, ja nyt vaalikauden lopulla eduskunnassa päätetään torsoksi jääneen kokonaisuuden yhdestä osasta eli rakentamislain uudistuksesta. Rakennusalaa ovat tietysti koskettaneet myös esimerkiksi monet korona- ja elvytyspäätökset.

Vaikka kiinteistö- ja rakennusala on poliittisessa julkisuudessa vähän esillä, huhtivaalit eivät ole yhdentekevät. Päinvastoin. Uudella eduskunnalla ja hallituksella on edessään monia päätöksiä, jotka ovat kira-alalle hyvin merkityksellisiä – suorastaan vedenjakajia.

MRL-uudistuksen toisesta osasta eli alueidenkäyttölaista linjataan vaalituloksen pohjalta uudessa hallitusohjelmassa. Siihen kuuluvat ainakin kaavoituksen sujuvoittaminen ja valitusoikeuksien tarkastelu. Ne vaikuttavat rakennuttajiin ja rakentajiin niin aikataulujen kuin rakentamisen osaltakin.

Uusi hallitus linjaa myös infrainvestointien määrän ja rahoituksen. Nykyisen hallituskauden loppu on osoittanut, että esimerkiksi väylähankkeet painuvat hyvästä tahdosta huolimatta taka-alalle, kun valtiolla on muuta rahoitettavaa.

Ylipäätään uuden hallituksen politiikka vaikuttaa suoraan siihen, miten Suomessa investoidaan. Hyvä esimerkki on energiatehokkuus ja vihreä siirtymä. Hallituskokoonpanosta riippuen näihin investointeihin tarjotaan todennäköisesti eri tavoin keppiä ja porkkanaa. Samalla tavalla sääntely voi olla tiukkaa tai markkinaohjautuvaa.

Rahoitusmarkkinoilla puolestaan voidaan esimerkiksi asuntoluototuksen saantia tiukentaa tai höllentää. Sillä taas on suora vaikutus sijoittajien ja kotitalouksien haluun ja mahdollisuuksiin hankkia asuntoja.

Rakennusalalla seurataan varmasti kiinnostuksella, miten puolueet ja ehdokkaat suhtautuvat esimerkiksi yllä oleviin asioihin. Toivoa sopii, että kira-ala nousee puolueiden arvolistalla sille kuuluvalle paikalle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vinkkejä vaalikatsomoihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/