Kokeile kuukausi maksutta

Yhteinen koronalinja on välttämättömyys

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Koronatilanteessa ei valitettavasti ole vielä näköpiirissä nopeaa helpottumista. Erilaiset rajoitukset ja esimerkiksi maskisuositukset ovat vähentäneet tartuntoja, mutta edelleen tauti jyllää ja vaarana on, että viruksen muuntunut, herkemmin leviävä muoto rantautuu voimalla Suomeenkin. Rokotukset tuovat kunnolla helpotusta tilanteeseen todennäköisesti vasta loppuvuodesta.

Koronan kanssa joudumme siis elämään. Ja olemaan varuillaan. Pitkittynyt kriisi on koventanut äänenpainoja myös rakennusalalla. Rakentamisessa tilanne onkin hankala, sillä työntekijöitä tulee paljon maista, joissa tautitilanne on pahentunut ja on huomattavasti Suomea huonompi. Pitkät alihankintaketjut, koronakaranteenien omaehtoisuus, työn luonne ja esimerkiksi ulkomaisten työntekijöiden ahtaat majoitusolot tekevät koronatilanteen hallinnasta rakennustyömailla vähintään haastavan.

Rakennusliitto on vaatinut kaikkien rakennuksille ulkomailta tuotavien työntekijöiden koronatestausta ja pakollista karanteenia. Liitto on myös arvostellut varsin suorasanaisesti, että osa alan yrityksistä ei suhtaudu riittävän vakavasti koronahallintaan työmailla.

Rakennusteollisuus RT puolestaan viesti viime viikolla, että se pitää tarpeellisena ulkomailta saapuvien työntekijöiden koronatestejä ja kertoi valmistelevansa suositusta, jonka mukaan negatiivinen testitulos olisi työmaille pääsyn ehtona.

Paljon rakennusalankin toimintatavoissa on kiinni tietysti viranomaisten suosituksista ja velvoitteista. Uusia päätöksiä odotellaan.

Olennaisinta kuitenkin olisi, että rakennusalalla pystytään koronan torjunnassakin jatkamaan hyvää yhteistyötä ja vuoropuhelua yritysten ja työntekijöiden välillä. Yhteinen näkemys ja sen noudattaminen kaikkialla olisi nyt välttämätöntä. Myös yksilön vastuuta pitää pitää esillä: jokainen voi vaikuttaa tilanteeseen noudattamalla esimerkiksi maskisuositusta ja hyvää hygieniaa omissa töissään ja yhteisissä työtiloissa.

Tärkeintä on, että kaikkien työntekijöiden terveys taataan – oli työmaalla sitten työntekijöitä mistä päin maailmaa tahansa. Se mahdollistaa työmaiden pysymisen auki korona-aikanakin. Epävarmassa suhdannetilanteessa pahinta olisi koronan leviäminen ja työmaiden pysähtyminen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yhteinen koronalinja on välttämättömyys”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/