Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Olen elänyt viime vuodet yt-neuvottelujen maailmassa. Neuvottelut ovat aiheuttaneet vähintään henkisen pyörremyrskyn. Myrskyn silmään joutuessa on varottava tuulen lisäksi myös myrskyn sieppaamia esineitä. Yt-neuvotteluihin, kuten pyörremyrskyynkin, liittyy usein muitakin ahdistavia asioita kuin pelkästään pelkoa työpaikan menettämisestä. Niistä saattaa olla tuskallista puhua.

Yt-ruljanssin ollessa pahimmillaan ymmärsin työyhteisön suuren voiman. Päätimme puhua rohkeasti omista fiiliksistämme ja siitä, miten voisimme selviytyä, jos kutsu irtisanomistilanteeseen osuisi omalle kohdalle. Yksi pohti yrittäjyysunelmia, toinen mietti asuntolainan uudelleenjärjestelyä ja kolmas aikoi sinnikkäästi etsiä itselleen uuden työpaikan. Yt-neuvottelut nosti esille ikäviä asioita, mursi uskoa tulevaisuuteen ja nakersi keskittymiskykyä. Ne olivat juuri niitä myrskyn sieppaamia asioita, joita olisi kuitenkin hyvä vältellä, jotta pysyisi työkykyisenä ja hyvässä hengessä.

Rohkeus puhua ahdistavista asioista vapautti pahimmasta stressistä. Vaikka tilanne tuntui välillä epätoivoiselta, puhe mielessä askarruttavista asioista purki kiristävää luuppia. Joskus puhuimme enemmän, joskus emme enää jaksaneet. Joskus tuntui siltä, että tunnelin päässä oleva valo oli säästösyistä sammutettu. Ja kun kohdalle osui aurinkoinen päivä, kaikki tuntui helpommalta. Selviäminen pahimmastakin. Jos emme olisi työyhteisönä uskaltaneet puhua meitä askarruttavista asioista, olisimme jääneet yt-neuvotteluiden vangeiksi. Ja kun kukin meistä jatkoi uusille poluilleen, jäljelle jäi ystävyys ja kaikesta huolimatta jonkinlainen ilo siitä, että saimme olla yhdessä tekemässä jotain ihan uutta.

Miltä yt-neuvottelut ovat sinusta tuntuneet? Mitä työpaikallasi olisi voitu tehdä toisin? Huomioitiinko henkilöstön tekemät säästöehdotukset? Mistä löysit työssäjaksamista hankalina aikoina? Olen tekemässä yt-neuvotteluista juttua, kerro kokemuksistasi 28.2. 2014 mennessä osoitteeseen johanna.aatsalo@sanoma.com. Halutessasi käsittelemme vastauksesi nimettömänä. 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YT-neuvotteluiden pyörremyrskyt”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Johanna Aatsalohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/johanna-aatsalo/