Harkkorakenne on kestävän kehityksen mukainen valinta rakennuksen koko elinkaaren kannalta, mikä on ainoa oikea tapa tarkastella asiaa. Lisäksi toteutuu muitakin hyviä asioita kuten arvostettu arkkitehtuuri ja kustannustehokkuus.

Kestävän kehityksen nimissä tarjotaan useita erilaisia ratkaisuja riippuen käytetyistä materiaaleista. Nyt näkökulma on vahvasti ”hiilivapaassa rakentamisessa”.

Eri valintojen ja ratkaisujen kestävyys tulee kuitenkin varmistaa mahdollisimman monesta näkökulmasta. Materiaalien käytön resurssitehokkuus tulee ottaa huomioon ja samalla pyrkiä tuottamaan pitkäikäinen, mahdollisimman vähän huoltoa ja korjausta tarvitseva rakennus. Käyttäjät toivovat rakennuksen olevan energiatehokas, toimiva, terveellinen, viihtyisä, arvonsa säilyttävä sekä muunneltava.

Yhtälö ei ole lainkaan mahdoton, vaan jopa helposti ratkaistavissa – käytännön esimerkit näyttävät asian toteen.

Nopeassa ajassa ja oikealla ilmeellä

– Onkohan tuo talo uusi vai hyvin peruskorjattu vanha, saattaa moni ihmetellä Porvoon Vesitorninmäellä kulkiessaan. Oikea vastaus: uusi se on.

Kaavan mukaisesti As Oy Porvoon Aurinkorinteen tuli sopia alueen henkeen. Kun rakennusmateriaaliksi valittiin harkko sen toimitusvarmuuden vuoksi, ei ollut mitään ongelmaa saada myös arkkitehtuuri vanhan arvomiljöön mukaiseksi.

Valuharkkojen toimittajaksi valikoitui Lakan Betoni Oy jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Kantavissa ulkoseinärakenteissa käytettiin Lakka EMH-400PRO grafit -eristemuottiharkkoa.

– Harkkojen saatavuus on taattu eli rakentamaan pääsee heti, kun rakennuslupa astuu voimaan. Ei siinä kohtaa voi alkaa odottamaan elementtitoimituksia, jotka saattavat kestää kauankin, sanoo yrittäjä Kim Backman KBC Rakennus Oy:stä.

KBC Rakennus on tunnettu hyvästä laadustaan.

– Me haluamme rakentaa asuntoja, joihin tulevat asukkaat pääsevät itse vaikuttamaan. Joustavuus on tapamme toimia. Harkkorakentaminen sopii tähän periaatteeseen hyvin, sillä asiakkaat voivat tehdä suuriakin muutoksia rakentamisen loppuvaiheessa. Muutostyöt huomioon ottaen harkko- ja elementtirungon hinta on lähes sama, harkko voi olla jopa halvempi, Kim Backman toteaa.

As Oy Porvoon Aurinkorinne sopii täydellisesti Porvoon kantakaupungin ilmeeseen. Kolmikerroksisen,18 asunnon rakennuksen laadusta kertoo myös se, että asuntojen kauppa kävi vilkkaasti.

Yksilöllistä, mutta kohtuuhintaista

Basso Building Systems on harkkorakentamiseen erikoistunut yritys, jonka tuotevalikoimaan kuuluu kivitalojen kokonaistoimitukset, aluehankkeet, asuinkerrostalot ja muu asuntotuotanto.

Tällä hetkellä Bassotalolla on rakenteilla muun muassa Helsingin Kivikkoon Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:n suunnittelema kerrostalon ja rivitalon kokonaisuus. Kaarevan muotoinen kerrostalo, As Oy Helsingin Pulteri, on puolihitas-kohde eli kohtuuhintaista asuntotuotantoa.

– Yksilöllinen, paikallamuurattu harkkorakentaminen sopii siis tähänkin rahoitusmuotoon. Välillä täytyy oikein itsekin ihmetellä, arkkitehti SAFA Mari Matomäki toteaa.

As Oy Helsingin Pulterissa on käytetty Leca Finland Oy:n ohutsaumalaastilla muurattavia eristeharkkoja. Harkkorakenteella saadaan julkisivuun saumaton ja käsin tehty hieno rappauspinta. Muurattavilla eristeharkoilla tehtäessä seinät päästään rappaamaan saman tien eikä tarvitse odotella rakenteen kuivumista.

– Harkkohan on erittäin hyvä rappausalusta eikä rappaustyössä tarvita mitään erityisiä kikkoja, Matomäki lisää.

Kustannustehokas harkkorakentaminen sopii myös kohtuuhintaiseen puolihitas-tuotantoon, kuten As Oy Helsingin Pulteri. Rakennuksen kaareva muotokaan ei ollut harkoille mikään ongelma.

Harkko kertoo kokonaislaadusta

Kuuden rivitalon ja 18 asunnon As Oy Kaarinan Strand sijaitsee upealla paikalla Kaarinan Voivalassa, avaralla rinnetontilla, meren rannalla.

– Upea paikka ansaitsi arvoisensa talot. Meidän oman tuotantomme lähtökohtana on tuottaa huippupaikoille korkealuokkaisia asuntoja, jotka antavat lisäarvoa myös koko rakennuksen elinkaaren ajan, sanoo rakennuspäällikkö Joni Sassi TKU-Rakennus Oy:stä.

– Alusta alkaen oli selvää, että tuollaiselle paikalle tehdään harkkotalot. Rungot muurattiin Lammin LL400 -lämpöeristeharkolla. Kivirakentamisen laatu ja kestävyys ovat ratkaisevia tekijöitä. Asuntojen ostajat ja tulevat asukkaat osaavat arvostaa kivirakentamista. He myös olettavat, että rakennuksen kaikki ratkaisut ja materiaalit ovat yhtä laadukkaita kuin harkoista tehty runkokin, Joni Sassi sanoo.

– Harkkorakentaminen vaatii myös arvoisensa paikan. Ja toisaalta: harkkojen valinta ja käyttö kertoo siitä, että muutkin rakennusratkaisut ja materiaalivalinnat on tehty ottaen koko ajan laatu huomioon.

As Oy Kaarinan Strand sijaitsee upealla paikalla ja kaikista huoneistoista on mahdollisimman avoin näkymä merelle. Rakennusmateriaalin valinnassa kivirakentamisen laatu ja kestävyys olivat ratkaisevia tekijöitä.

Lue myös nämä

Suunnittelun vapautta ilman riskejä: harkoista pienkerrostalo Porvoon henkeen

Harkoilla moni-ilmeistä arkkitehtuuria: kaarevuus ei ole ongelma

Kivestä Muuraamalla -lehden artikkeli As Oy Kaarinan Strandista