Kotikuntosalin perustaminen on monestakin syystä fiksu veto. Kun kuntosalilaitteet löytyy kotoa, säästää viikoittain tunteja kuntosalimatkoissa, eikä juuri sillä hetkellä haluamiisi laitteisiin tarvitse jonottaa.

Kotikuntosalin perustaminen on monestakin syystä fiksu veto. Kun kuntosalilaitteet löytyy kotoa, säästää viikoittain tunteja kuntosalimatkoissa, eikä juuri sillä hetkellä haluamiisi laitteisiin tarvitse jonottaa.

Kuntosali on helppo perustaa ylimääräiseen huoneeseen, kellariin, autotalliin tai taloyhtiön harrastetilaan. Kun ideointivaiheessa käyttää hieman aikaa suunnitteluun ja laitteiden valitsemiseen, saa pienempäänkin tilaan näppärän salin joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Kotisalin perustamisen ei tarvitse kaataa taloutta

Kuntosalilaitteiden valitseminen kotisalille on aina henkilökohtaista, ja suunnittelussa tulee ottaa huomioon omat treenitavoitteet. Muutamat kuntosalilaitteet ovat kuitenkin kaikkien salien peruspilareita, joilla voidaan luoda pohja kaikentasoisille treenaajille, ja eri treeniohjelmia varten.

Lämmittely ennen treeniä on tärkeä osa treenaamista, mutta yleensä kuitenkin juuri se osa, joka varsinkin aloittelijoilta unohtuu. Lämmittelyn avulla kroppa saadaan herätettyä treeniin, ja ehkäistään tehokkaasti loukkantumisen riskiä. Esimerkiksi lämmittely crosstrainerilla saa helposti pienen hien pintaan, ja se onnistuu jo 10 – 15 minuutissa.

Crosstrainerit ovat oiva lisä kotisalille myös aerobiseen treeniin, ei pelkästään lämmittelyyn. Crosstrainerilla saa tehokkaan treeniin koko kropalle, ja nivelystävällisenä laitteena se usein mukavampi käyttää kuin esimerkiksi juoksumatto.

Kun alkuhiki on saatu pintaan, on mukava siirtyä painojen pariin. Usein kotisalien perustana toimii smith-laite tai kyykkyhäkki, jotka tarjoavat täydellisen paikan erilaisiin liikkeisiin. Etenkin smith-laitteet ovat todella monipuolisia treeniasemia, ja niillä treenaaminen on turvallista myös yksin ollessa, koska levytanko liikkuu putkien varassa.

Smith-laitteet sisältävät usein myös muita treenimahdollisuuksia kuten leuanvetotangon sekä ylä- ja alataljan. Pienempään tilaan saattaa kuitenkin olla parempi vaihtoehto valita kyykkyhäkki tai kyykkytelineet vinopenkin kera.

Levytankosarjat tarjoavat erinomaiset edellytykset monipuoliseen lihaskuntotreeniin sekä voimankasvatukseen, ja mahtuvat helposti pienempäänkin tilaan. Levytangolla onnistuu esimerkiksi maastaveto, joka vahvistaa kaikkia kehon suuria lihaksia.

Laadukas levytankosarja sisältää usein suoran tangon, hauistangon, käsipainotangot sekä hyvän setin levypainoja, joilla pääsee varmasti alkuun. Kunnon kehittyessä levypainoja on helppo ostaa lisää, kunhan tarkistaa että levypainon reiän halkaisija soveltuu tangon paksuuteen.

Ylläolevan mallin mukaisen kattavan kuntosalilaitteiston joka sisältää kyykkyräkin, levyntankosarjan sekä crosstrainerin saa Gorilla Sports verkkokaupasta jopa alle 800 eurolla. Panostamalla vielä monipuolisempaan smith-laitteeseen loppusumma jää reilusti alle 2000 euron. Kotisalin perustaminen ei siis todellakaan ole kallista, kun miettii mitä salille oikeasti tarvitaan.

Kuntosalin voi rakentaa lähes mihin tahansa

Tärkeää on huomioida kuntosalilaitteiden vaatima tila. Esimerkiksi smith-laite saattaa olla jopa yli 2 metriä korkea ja leveä, jonka lisäksi sen ympärillä tulee olla tarpeeksi tilaa, jotta treenaaminen olisi turvallista.

Yleinen paikka kotisalin rakentamiseen on autotalli, johon usein mahtuukin lähes poikkeuksetta kaikki kuntosalilaitteet. Autotalliin on usein myös helppo päästää raikasta ilmaa sisään parantamaan treenimukavuutta.

Pienempiä kotisaliratkaisua voi kuitenkin perustaa vaikka parvekkeelle. Ympärivuotiseen käyttöön oleellista on kuitenkin että tilan saa lämpimäksi. Parvekkeilla, terasseilla ja autotalleissa tämä onnistuu esimerkiksi terassilämmittimen avulla.

Terassilämmitin on näppärä ratkaisu kun tilaan halutaan lämpöä vain tiettyinä aikoina. Infrapunatekniikalla toimivat terassilämmittimet ovat myös erittäin energiatehokkaita, sillä ne eivät lämmitä ympäröivää tilaa, vaan lämpö siirtyy suoraan esineisiin ja henkilöihin.

Terassilämmittimestä kannattaa kuitenkin aina tarkastaa sen IP-luokitus, jotta voidaan varmistaa että se sopii haluamaasi tilaan. Preeco.fi verkkokauppa tarjoaa kattavan valikoiman lämmittimiä erilaisilla asennusvaihtoehdoilla, ja todella edulliseen hintaan. Kotisalin lämmityslaite ei siis myöskään tuhoa budjettia.

Viimeisimmät näkökulmat