Kokeile kuukausi maksutta

Rakennus- ja purkujätteestä tulee kierrättää eteenpäin materiaalina 70 %. Tavoitteen saavuttaminen vaatii reippaita toimenpiteitä, sillä tällä hetkellä kierrätysaste suomalaisilla rakennustyömailla on keskimäärin hieman alle 50 %. Kierrätystavoitteisiin pääsemisessä auttaa jätehuollon lajittelusuunnitelma, jonka laatiminen sisältyy L&T:n rakennustyömaapalveluihin. Nyt L&T:n asiakkaat löytävät lajittelusuunnitelman myös sähköisenä näppärästä Raksanappi-asiointikanavasta.

Rakennustyömaan lajittelusuunnitelma on hyvä tehdä jo varhaisessa vaiheessa, kun rakennuspäätös on tehty. L&T:llä työmaan lajittelusuunnitelma tehdään yhdessä työmaasta vastaavan mestarin tai työmaainsinöörin kanssa, ja L&T:n asiantuntija vastaa suunnitelman kirjaamisesta ja tallentamisesta. Lajittelusuunnitelmassa huomioidaan myös rakennustyömaan eri vaiheet.

Maanrakennus- ja perustusvaiheessa, runkovaiheessa ja sisärakennusvaiheessa syntyy erilaisia jätteitä, ja siksi myös keräysvälinetarpeet ja tyhjennysrytmit vaihtelevat eri vaiheiden mukaan. Myös uusi jätelaki velvoittaa lajittelemaan yhä enemmän erilaisia jätejakeita, lisäksi työmaiden jätehuollon kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuus on laajentunut. Eri vaiheisiin tehty kattava suunnitelma auttaa lajittelussa, kun oikeat keräysvälineet ovat työmaalla oikeaan aikaan.

Jyväskylässä rakennustyömaiden jätehuoltopalveluiden myynnistä vastaavalle Simo Manniselle lajittelusuunnitelmien tekeminen on ollut arkipäivää jo usean vuoden ajan.

– Jokainen raksatyömaa on kuitenkin erilainen, joten lajittelusuunnitelmakin tehdään aina tapauskohtaisesti. Suunnitelmaa tehdessä käymme työmaalla paikan päällä ja huomioimme esimerkiksi tontin tuomat rajoitteet. Valtakunnallisena yrityksenä L&T toimii useilla paikkakunnilla, joilla on esimerkiksi keräysvälineissä eroja. Suunnitelmasta saa ajankohtaisen tiedon siitä, mitä mahdollisuuksia kullakin alueella on. Koska jätehuolto ja kierrätysmahdollisuudet kehittyvät koko ajan, suunnitelmalla myös varmistetaan, että työmaasta vastaavilla on käytössään aina uusin tieto, Simo Manninen kertoo.

Tutustu rakennustyömaan kierrätyspalveluihin ja ota yhteyttä oman alueesi asiantuntijaan!

L&T:n asiantuntijat käyvät tarvittaessa paikan päällä kouluttamassa lajitteluun.

Käytännönläheiset lajitteluohjeet myös asentajaryhmittäin

Työmaan lajittelua helpottavat myös lajittelusuunnitelmasta löytyvät asentajaryhmäkohtaiset lajitteluohjeet. Niissä käydään läpi, mitä jätteitä tietyllä työmaalla esimerkiksi väliseinätyövaiheessa syntyy, millä nimikkeellä jätteet otetaan vastaan ja millainen keräysväline niille on tarjolla. Ohjeet helpottavat työnjohdonkin työtä, kun perehdytyksessä riittää, että asentajille jaetaan juuri heitä koskevat lajitteluohjeet.

Työmaalla järjestetään tarvittaessa myös lajittelukoulutuksia, joissa käydään esimerkiksi uusimmat muutokset tarkemmin läpi. Koulutuksessa opastetaan myös lajittelemaan ne jätejakeet, joilla on merkittävä positiivinen vaikutus työmaan kierrätysasteeseen.

– Kierrätysaste saadaan nousuun, kun lajitteluun kiinnitetään huomiota alusta alkaen ja asetettuihin tavoitteisiin sitoudutaan. Lajitteluun motivoiminen taas on helpompaa, kun oman toiminnan positiiviset kustannus- ja ympäristöhyödyt ovat kaikilla työmaan työntekijöillä tiedossa, Simo Manninen muistuttaa.

L&T:n Raksanappi sujuvoittaa rakennustyömaan arkea

Raksanappi on maksuton sähköinen asiointikanava L&T:n rakennusalan asiakkaille. Palvelu on suunniteltu nimenomaan rakennustyömaan arkeen ja Raksanappi soveltuukin erityisen hyvin juuri puhelimella käytettäväksi. Sähköinen lajittelusuunnitelma on ollut kesäkuusta 2022 alkaen saatavilla suoraan Raksanapista. Alkavilla työmailla työmaan jätehuollon eri vaiheiden seuranta on näin entistä helpompaa. Raksanapista löytyy nyt myös rakennustyömaan lajitteluohjeet kuudella eri kielellä. Lajitteluohjeita ei siis tarvitse välttämättä tulostaa ja jakaa erikseen kaikille vaan riittää, että työmaasta vastaavilla henkilöillä on käytössä Raksanappi.

Näin Raksanappi helpottaa työmaan arkea:

  • Hoidat jäteastioiden tuonnit, tyhjennykset, siirrot ja noudot jonottamatta juuri silloin kun sinulle sopii
  • Voit tehdä tilauksia rakennustyömaan yleisimmille keräysvälineille (vaihtolavat, puristimet, etukuormaussäiliöt ja Bajamajat)
  • Näet yhdellä silmäyksellä työmaan avoinna olevat tilaukset ja tilaushistorian
  • Sähköiset siirtoasiakirjat ovat tallessa Dokumentit-osiossa ja niiden selaaminen ja lataaminen on helppoa työmaan kaikissa eri vaiheissa
  • Dokumenteista löydät myös työmaan sähköisen lajittelusuunnitelman sekä lajitteluohjeet kuudella eri kielellä. Kaikki dokumentit ovat myös ladattavissa pdf-muodossa.
Simo Manninen L&T:ltä esittelee Raksanappi-asiointikanavan käyttöä.

Kiinnostuitko L&T:n jätehuollon palveluista rakennustyömaille? Tutustu tarjontaamme ja ota yhteyttä oman alueesi asiantuntijaan!

Viimeisimmät näkökulmat