Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistökehittäjä Ville Jokela tykkää teekkarihuumorista

Diplomi-insinööri Ville Jokela aloittaa tammikuussa Aalto-korkeakoulusäätiön tytäryhtiön Aalto-yliopistokiinteistöt oy:n toimitusjohtajana. Hän siirtyy Espoon Otaniemen maisemiin Pontos oy:stä, jossa hän on vastannut muun muassa yhtiön kiinteistöportfoliosta, investoinneista sekä kiinteistövarallisuuden hoidosta.

Siirryt Pontoksen sijoitusbisneksestä yliopistomaailmaan. Mikä Aallossa kiinnosti?

Siellä on uuden toimintaympäristön lisäksi valtavan laaja ja monipuolinen ekosysteemi, joka sisältää monitaitoisia ja innovatiivisia ihmisiä opiskelijoista tutkijoihin ja yrityskumppaneihin. Tarjolla on hieno näköalapaikka kiinteistö- ja rakennusalaan, mutta samalla voi tutustua moneen muuhunkin tieteen ja taiteen alaan. Eli tavallaan tämä oli ”Once in a lifetime” -tarjous.

Olet opiskellut Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä. Millaisia muistoja on noista vuosista?

Paluu Otaniemeen on todella mieluista, sillä olin aktiivinen ja paljon mukana opiskelijatoiminnassa. Hankin edelleen Wappulehden joka vuosi.

Toimiala kiinnosti jo verenperintönä, sillä isä oli arkkitehti ja äidin puolella suvussa oli ollut asfaltti- ja kattohuopayritys. Piirtämisen ohella numerot ovat tuntuneet aina helpoilta, joten tiesin jo nuorena suuntaavani Otaniemeen. Rakennus- ja ympäristötekniikan osasto vaikutti sosiaaliselta ja reipashenkiseltä yhteisöltä, ja sellaiseksi se myös osoittautui.

Kiinteistökehitys ja neliöiden tehokkaampi käyttö ja tuotto ovat päivän sana. Miten se näkyy Aalto-yliopistokiinteistöissä?

Aallossa tilatehokkuutta on optimoitu jo vuosia. Aallon ekosysteemi mahdollistaa tutkimuksen ja opetuksen sekä yhteistyön kumppaneiden kanssa yhdellä ja samalla alueella. Käytännössä tulijoita on ollut tarjontaa enemmän. Opiskeluvuosiin nähden Otaniemi on muuttunut valtavasti. Nykyisin se on luonnonläheinen kaupunkiympäristö, joka kasvaa hiljalleen kiinni Keilaniemeen. Aallolle kampus ja kiinteistöt ovat lähinnä strateginen sijoitus, joka on osa yliopistojen kilpailukykyä.

Mitkä ovat keskeiset tavoitteet tulevien viiden vuoden aikana?

Yksi niistä on Aalto Works -kortteli, joka tulevaisuudessa tarjoaa kodin muun muassa opiskelijoille, startupeille ja Aallon yhteistyökumppaneille. Toisena urakkana on kehittää kampuksen toimintaa ja tiloja, jotta ne vastaavat opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja partneriyritysten alati muuttuviin toimintaympäristötarpeisiin. Palvelujen digitalisoimiseen löytyy huippuosaamista, ja samalla voimme toimia itse testialustana.

Mitkä ovat olleet työuran kärkiprojekteja?

NCC Property Developmentin toimintojen perustaminen Baltiaan, Postin energiatehokkaan logistiikkakeskuksen rakennuttaminen Orimattilaan sekä Sanoman entisen Ludviginkadun pääkonttorin ulosvuokraus ja myynti. Tulevia tähtihetkiä ovat toivottavasti Aalto Works -hanke ja Aallon kampuksen kehittäminen entistä vetovoimaisemmaksi ja käyttäjiään palvelevaksi globaaliksi innovaatiokeskukseksi.

 

Ville Jokela

  • Syntynyt vuonna 1973 Espoossa
  • Diplomi-insinööri, TKK (nykyinen Aalto-yliopisto), 2000
  • Kiinteistöjohtaja, Pontos Group, 2018–2019
  • Kiinteistöjohtaja, Sanoma oyj, 2016–2018
  • Kehitysjohtaja, Posti Kiinteistöt oy, 2010–2015
  • Yksikönjohtaja, Baltia, NCC Property Development oy, 2005–2010
  • Projektipäällikkö, NCC Property Development oy, 2003–2004
  • Projekti-insinööri, NCC Property Development oy, 2000–2002
  • Projekti-insinööri, NCC Finland oy, PKS toimitilarakentaminen, 1998–1999
  • Erilaisia työmaatehtäviä, NCC Puolimatka oy, PKS toimitilarakentaminen, 1996–1997
  • Harrastaa kuntosalia, lenkkeilyä, sulkapalloa ja lukemista

 

Teksti: Timo Sormunen

Viimeisimmät näkökulmat