Kokeile kuukausi maksutta

Korjausrakentamisen osaaja satsaisi enemmän suunnitteluun

Insinööritoimisto Leo Maaskola on pestannut yhtiön lvia-suunnittelun osastopäälliköksi Markus Hyttisen. Monissa taloyhtiöprojekteissa kannuksensa hankkinut diplomi-insinööri painottaa hyvän suunnittelun, tiimityön ja osaavan projektijohdon merkitystä myös korjausrakentamisessa.

Olit pitkään samassa talossa eli Swecossa. Mikä Maaskolassa veti puoleensa?

Maaskola tuli tutuksi jo opiskeluaikoina muun muassa Eduskuntatalon peruskorjauksesta. Olen seurannut yrityksen kasvua ja sen mielenkiintoisia projekteja, joista nyt ovat käynnissä muun muassa Finlandia-talon peruskorjaus, hotelli Grand Hansa Helsingissä sekä Hyrylän uusi palvelukeskus. Maaskola tuntui riittävän kokoiselta isompiinkin hankkeisiin, mutta toisaalta se kehittää ketterästi ja nopeasti myös uusia toimintamalleja.

Mitkä ovat keskeiset vastuualueesi?

Vastaan 25 lvia-osaajan suunnitteluosastosta, mikä tarkoittaa muun muassa kehitystyötä, suunnittelutarjousten laadintaa ja myyntiä sekä vastuuta taloudesta ja resursoinnista. Teen myös projektityötä. Energiatehokkuuden, ympäristön ja vastuullisuuden merkitys korostuu alalla edelleen, ja panostamme näiden palveluiden konseptointiin. Myös kokonaisvaltaisemmissa suunnittelupalveluissa on kehitysmahdollisuuksia.

Olet ollut paljon mukana taloyhtiöiden peruskorjaushankkeissa. Mitä niissä on opittu ja missä on vielä kehitettävää?

Vaatimustaso on kasvanut ja monipuolistunut. Ennen esimerkiksi linjasaneerauksia tehtiin lähes yksinomaan lvi-suunnittelijan johdolla, mutta nykyään toteutetaan putkiremontin lisäksi muun muassa yhteistilojen kehitystä, energiaremontteja ja sähköautojen latausinfraa. Onnistumisen avaimia ovat hyvä projektinjohto sekä oikeat avainhenkilöt. Hankkeissa pitää panostaa riittävästi suunnitteluun jo hankesuunnitteluvaiheessa. Siitä tingitään edelleen, vaikka suunnittelun osuus kokonaiskustannuksista on marginaali<HH>nen.

Miltä näyttää toimialan työvoimatilanne?

Alalta on eläköitymässä paljon konkareita, ja pelkona on, että samalla katoaa myös osaamista. Näen kuitenkin alan vetovoimaisena ja koulutustilanteen kohtalaisen hyvänä. Yrityksillä on iso vastuu, että alaa opiskelevat ja alalle valmistuvat pääsevät tekemään töitä hyvässä oh<HH>jauksessa.

Mitkä ovat olleet työurasi ykkösprojekteja?

Yksi viimeisistä projekteista on As.oy Kivenlukko Espoossa, jossa tehtiin onnistunut hankekehitysvaihe yhteistyössä urakoitsijan kanssa. Laajan taloteknisen saneerauksen lisäksi taloyhtiöön on toteutettu mittava energiaremontti. Toisena suosikkina on Helsingissä Puotilan kartanon peruskorjaus, jossa sain toimia lvia-suunnittelijana. Hankkeessa sain seurata konkreettisesti, kuinka vanha rakennus nousi uuteen loistoon ja sai modernin talotekniikan.

Fakta: Markus Hyttinen

  • Syntynyt Kouvolassa vuonna 1985
  • Diplomi-insinööri, energia- ja lvi-tekniikka, Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu, 2010
  • Lvia-osastopäällikkö, Insinööritoimisto Leo Maaskola, 10/2022–
  • Linjajohtaja, Sweco Asiantuntijapalvelut, 2018–2022
  • Kehityspäällikkö, osastopäällikkö, Karves Suunnittelu, 2013–2018
  • Lvi-suunnittelija, Karves Suunnittelu, 2011–2013
  • Harrastaa lentopalloa, tennistä ja padelia

Teksti: Timo Sormunen 

Viimeisimmät näkökulmat