Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen asemien kauppa edennyt arvioitua hitaammin

Yli tuhat rautateiden käytössä ollutta rautatieasemaa, ratavartijan tupaa tai muuta rakennusta siirtyi vuoden alussa Ratahallintokeskukselta Senaatti-kiinteistöjen omistukseen. Senaatti aloitti rakennusten myynnin avoimella tarjouskilpailulla jo viime vuoden puolella. Lokakuussa myyntiin laitettiin noin 80 kohdetta eri puolilta maata, ja tällä hetkellä käynnissä on tarjouskilpailu yhdeksästä asemarakennuksesta.

Yli tuhat rautateiden käytössä ollutta rautatieasemaa, ratavartijan tupaa tai muuta rakennusta siirtyi vuoden alussa Ratahallintokeskukselta Senaatti-kiinteistöjen omistukseen. Senaatti aloitti rakennusten myynnin avoimella tarjouskilpailulla jo viime vuoden puolella. Lokakuussa myyntiin laitettiin noin 80 kohdetta eri puolilta maata, ja tällä hetkellä käynnissä on tarjouskilpailu yhdeksästä asemarakennuksesta.

Syksyinen kierros keräsi viitisensataa ostotarjousta.

– Varsinaisia kauppoja on tähän mennessä tehty toistakymmentä, ja arvioisin että huhtikuun loppuun mennessä niitä on tehty kuudestakymmenestä kohteesta, kertoo johtaja Heikki Laitakari Senaatti-kiinteistöistä.

Hänen mukaansa myynti on edennyt suunniteltua hitaammin: esimerkiksi nyt keväällä oli tarkoitus laittaa myyntiin yhtä suuri erä kohteita kuin syksyllä, mutta se ei onnistunut.

– Olemme käyneet hankaliakin keskusteluja edellisen omistajan kanssa, koska kohteissa on laitteistoja ja järjestelmiä, jotka liittyvät rautateiden toimintaan, sanoo Laitakari.

Hänen arvionsa mukaan seuraava suurempi erä saataisiinkin markkinoille vasta syksyllä.

Asemista uusi asuinalue?

Rautatiekiinteistöjen myyntiä mutkistavat esimerkiksi Museoviraston suojeluvaatimukset. Lisäksi monet käytöstä poistetuista asemista sijaitsevat suljetuilla rataosuuksilla tai muuten hankalissa paikoissa, joten niiden kaupaksi meneminen saattaa olla melkoisen tuskan takana. Helsinkiläisellä Public Side -kehitysyhtiöllä on suunnitelma niiden varalle: se aikoo hankkia noin 150 vanhaa asemaa, ja siirtää ne uudeksi yhtenäiseksi asuinalueeksi.

Public Siden toimitusjohtaja Mikko Teerenhovi kertoo, että asuinalue tulisi todennäköisesti Uudellemaalle.

– Haluamme säästää vanhoja rakennuksia, ja luoda niille mielekästä uusiokäyttöä, hän kuvailee. – Aiomme keskittyä nimenomaan niihin asemiin, jotka eivät mene muuten kaupaksi.

Museovirastossa kiinnostusta

Hankkeen rahoitus ja aikataulu ovat vielä auki. Teerenhovin mukaan ensin on tarkoitus kartoittaa, mitkä vanhoista asemista sijaitsevat paikoissa joissa niillä ei ole elinmahdollisuuksia. Kartoitus valmistunee kevään aikana.

– Museovirastoon on jo oltu yhteydessä, ja siellä ollaan varovaisen kiinnostuneita hankkeesta, sanoo Teerenhovi.

Mikäli Asemalaksi ristitty asuinalue nousee tämänhetkisten suunnitelmien mukaisena, päässevät ensimmäiset asukkaat muuttamaan sinne vuonna 2012.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vanhojen asemien kauppa edennyt arvioitua hitaammin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat