Omistaja halusi uusia Pääpostitalon sadat vanhat ikkunat, jotka aukeavat tuulessa – Moderni ikkunaremontti ei käy, päätti oikeus

Postitalon omistaja, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ei vielä tiedä, mitä ikkunaremontissa seuraavaksi tapahtuu.

Postitalon ikkunaremontti joudutaan suunnittelemaan uudestaan, koska ikkunoiden modernisointi törmäsi suojelumääräyksiin.­KUVA: ELLA KIVINIEMI / HS

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on ratkaissut Helsingin Pääpostitalon ikkunaremontista syntyneen kiistan museoväen eduksi. KHO pitää voimassa Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisun, joka käytännössä kumosi modernin ikkunaremontin.

Postitalon omistaja eli eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sai tiedon KHO:n ratkaisusta keskiviikkona. Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen sanoo, ettei yhtiö vielä tiedä, mitä ikkunaremontissa nyt tapahtuu.

”Jos toimenpidelupa olisi säilynyt voimassa, olisimme jatkaneet ikkunaurakan suunnittelua. Nyt täytyy miettiä, mitä tehdä”, Aimonen sanoo.

Hän sanoo, että yhtiö on varmistanut, etteivät huonokuntoiset ikkunat aiheuta ohikulkijoille terveyshaittaa.

Ilmarinen perusteli ikkunoiden vaihtoa niiden huonolla kunnolla, hankalalla huollolla, ja sillä, että suojellun postisalin vanhat ikkunat oli vuonna 2014 vaihdettu metalli-ikkunajärjestelmään, jossa viimeistely oli tehty puisilla tammilistoilla.

Ilmarinen olisi halunnut vaihtaa satoja puupuitteisia ikkunoita puu-alumiini-ikkunoiksi. Vanhat ikkunat eivät Ilmarisen mukaan kestä kovaa tuulta, vaan paiskautuvat auki, jolloin ne aiheuttavat vaaraa tiloissa työskenteleville. Savukaasumääräysten vuoksi ikkunoiden on määrä olla avattavia.

Tämän lisäksi ikkunoiden karmitiivisteet ovat villaa, joka on kyllästetty nykyisin kielletyllä hyönteismyrkyllä. Postitalo on valmistunut vuonna 1938.

Helsingin kaupunkikuvayksikön arkkitehti kumosi yhtiön saaman toimenpideluvan suojeluperusteilla. Poliitikot taas kumosivat arkkitehdin ratkaisun kaupunkiympäristölautakunnan lupajaostossa.

Asianomaiset kaupungin virkamiehet eivät tästä lannistuneet, vaan tekivät valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen.

”Sotii talon suojelumääräyksiä vastaan”

Hallinto-oikeus katsoi, ettei Ilmarisen hakemaa toimenpidelupaa olisi voitu myöntää, koska se sotii talon suojelumääräyksiä vastaan.

KHO arvioi, että Pääpostitalon alkuperäiset ikkunat rakenteineen ovat olennainen osa rakennuksen julkisivun rakennustaiteellista ja kulttuurihistoriallista arvoa, joten vähäisemmätkin muutokset ikkunoiden ulkoasussa voivat johtaa suojelumääräyksen vastaiseen lopputulokseen.

Ilmarinen oli omassa hakemuksessaan kuvaillut, miten alumiini-ikkunoiden puitteet viimeisteltäisiin tammilistoilla. Oikeus kuitenkin katsoi, että jakopuitteisiin tehtävät muutokset sekä ikkunalasin värisävyn muutos olisivat selvästi havaittavissa.

Ilmarisen tarkoituksena oli vaihtaa kirkkaanväriset ikkunalasit lasiksi, jonka aurinkosuojakalvo muodostaa vaalean harmaan sävyn.

Korkein hallinto-oikeus katsoo, että vaihdettavien ikkunoiden suuri määrä, muutokset jakopuitteissa ja ikkunalasin värisävyn muuttuminen olivat vastoin asemakaavan suojelumääräystä.

”Asemakaavan mukaisuutta arvioitaessa ei ole ratkaisevaa, millä perusteilla ikkunoiden korjaamiseen tai vaihtamiseen on tarpeen ryhtyä”, KHO arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Omistaja halusi uusia Pääpostitalon sadat vanhat ikkunat, jotka aukeavat tuulessa – Moderni ikkunaremontti ei käy, päätti oikeus”

Jätä kommentti