Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuskustannukset pysyttelivät ennallaan marraskuusta joulukuuhun 2009

Rakennuskustannusten kokonaisindeksi säilyi ennallaan viime vuoden marraskuusta joulukuuhun ulottuvassa kuukausitason tarkastelussa. Työpanosten ja tarvikepanosten hinnat pysyivät ennallaan ja muiden panosten hinnat laskivat 0,1 prosenttia. Vuositason tarkastelussa rakennuskustannukset pysyttelivät edelleen alamäessä joulukuussa. Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksistä.

Rakennuskustannusten kokonaisindeksi säilyi ennallaan viime vuoden marraskuusta joulukuuhun ulottuvassa kuukausitason tarkastelussa. Työpanosten ja tarvikepanosten hinnat pysyivät ennallaan ja muiden panosten hinnat laskivat 0,1 prosenttia. Vuositason tarkastelussa rakennuskustannukset pysyttelivät edelleen alamäessä joulukuussa. Nämä tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksistä.

image

Kuukausitason tarkastelussa rakennuskustannusindeksin tarvikeryhmittäisistä osa-indekseistä rakennusteknisten töiden tarvikkeiden hinnat nousivat marraskuusta joulukuuhun 0,1 prosenttia, sähkötarvikkeiden (ilman talouskojeita) hinnat 0,3 prosenttia ja maalaustarvikkeiden hinnat 0,9 prosenttia. Sen sijaan lvi-tarvikkeiden hinnat laskivat 0,5 prosenttia.

Yksittäisistä tarvikepanoksista kovimmassa laskussa oli joulukuussa betoniteräksen hinta, joka painui kuukauden aikana 3,0 prosenttia. Sekä puulattioiden että ilmastointikanavien hinnat laskivat 2,0 prosenttia. Maa-aineksen hinta halpeni 1,3 prosenttia.

Parin edelliskuukauden ajan reippaimmassa laskussa olleet väliseinärankojen hinnat kääntyivät joulukuussa selvään 4,6 prosentin nousuun. Jo kuukautta aiemmin voimakkaassa nousussa olleet seinätasoitteiden hinnat jatkoivat ylämäkeen, tällä kertaa 2,6 prosenttia. Tiilikatteiden hinnat kohosivat 4,3 prosenttia ja puuikkunoiden hinnat 3,8 prosenttia.

Muiden panosten osalta marraskuusta joulukuuhun eniten aleni jälleen rahoitus, 1,8 prosenttia. Kovimmassa nousussa olivat kuljetusten hinnat, jotka kipusivat 0,7 prosenttia.

 

Tarvikepanoksista rakenneteräs halventunut eniten vuodessa

 

Vuositason tarkastelussa rakennuskustannukset laskivat vuoden 2009 joulukuussa 1,0 prosenttia verrattuna edellisen vuoden joulukuuhun. Rakentamisen työkustannukset nousivat vuodessa 2,9 prosenttia. Sen sijaan rakennustarvikkeiden hinnat laskivat 2,0 prosenttia ja muiden kustannusten hinnat 5,5 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksin tarvikeryhmittäisistä osa-indekseistä vuoden aikana nousivat eniten maalaustarvikkeiden hinnat, 4,0 prosenttia. Sähkötarvikkeiden (ilman talouskojeita) hinnat kohosivat puolestaan 1,6 prosenttia. Rakennusteknisten töiden tarvikkeiden hinnat puolestaan laskivat 3,1 prosenttia ja lvi-tarvikkeiden hinnat 1,3 prosenttia.

Rakennuskustannusindeksin yksittäisistä panoksista vuositasolla laski eniten rahoituksen hinta, joka painui 48,1 prosenttia. Rakenneteräs halpeni 22,3 prosenttia, betoniteräs 18,6 prosenttia, metallikatteet 12,5 prosenttia ja sähköjohdot 8,7 prosenttia.

Panoksista eniten puolestaan nousivat vuoden aikana seinätasoitteiden, kyllästetyn puutavaran sekä valaisimien hinnat. Seinätasoitteiden hinnat kohosivat 11,1 prosenttia, kyllästetyn puutavaran hinta 8,3 prosenttia ja valaisimien hinnat 6,5 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskustannukset pysyttelivät ennallaan marraskuusta joulukuuhun 2009”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat