RT: Ulkomaista työvoimaa ei pidä nähdä uhkana

Rakennusteollisuus RT ry:n mielestä ulkomainen työvoima tulisi nähdä voimavarana eikä uhkana. Vaikka taantuma on RT:n kyselyn mukaan karsinut suhteellisesti enemmän ulkomaisia kuin kotimaisia työntekijöitä rakennustyömailta, ulkomaiset työntekijät ja yritykset on tuotu julkisuudessa esiin usein negatiivisessa valossa. Keskusliiton työmarkkinajohtaja Tapio Karin mukaan ulkomaista työvoimaa tarvitaan, sillä eläköitymisen myötä Suomessa tulee vielä pula osaajista rakentamisen taas vilkastuessa.

Rakennusteollisuus RT ry:n mielestä ulkomainen työvoima tulisi nähdä voimavarana eikä uhkana. Vaikka taantuma on RT:n kyselyn mukaan karsinut suhteellisesti enemmän ulkomaisia kuin kotimaisia työntekijöitä rakennustyömailta, ulkomaiset työntekijät ja yritykset on tuotu julkisuudessa esiin usein negatiivisessa valossa. Keskusliiton työmarkkinajohtaja Tapio Karin mukaan ulkomaista työvoimaa tarvitaan, sillä eläköitymisen myötä Suomessa tulee vielä pula osaajista rakentamisen taas vilkastuessa.

”Suomi tarvitsee jatkossakin ulkomaista työvoimaa, sitä ei pidä nyt laman aikana lyhytnäköisesti unohtaa. Kun rakentaminen taas vilkastuu, on meillä kova pula ammattiosaajista”, Kari uskoo. Rakennusalalta siirtyy jo tällä hetkellä eläkkeelle noin 5 000 työntekijää joka vuosi.

Ulkomaista työvoimaa vastaan on Karin mukaan muutenkaan turha pyristellä. ”Työvoiman vapaa liikkuvuus on EU-lainsäädännön takaama perusvapaus ja jokaisella EU-kansalaisella on oikeus työskennellä toisessa EU-maassa”, hän muistuttaa. Tärkeämpää olisikin nyt keskittyä siihen, miten ulkomaisen työvoiman kanssa toimitaan hallitusti suomalaisessa järjestelmässä.

Kari ei usko, että julkisuudessa viime aikoina esitetty pelko valtion korjausrakentamisen tukirahojen valumisesta Viroon olisi todellinen. ”Valtion 10 prosentin korjausavustus on toiminut hyvin ja elvyttänyt alaa, turha spekulointi voi vain pilata hyvän järjestelmän. Elvytysrahat eivät todellakaan valu ulkomaisen työvoiman palkkoihin, vaan kotimaisen työvoiman työllistämiseen. Ulkomaalaisten osuus alan koko työvoimasta on vain kymmenen prosentin luokkaa”, Kari sanoo.

RT:n mukaan on myös varottava vetämästä yhtäläisyysmerkkiä pimeän työvoiman ja ulkomaisten työntekijöiden välille. Tällä hetkellä harmaa talous rehottaa voimakkaimmin omakotitalotyömailla, ja siksi kotitalousvähennys – joka on jo osoittautunut hyväksi keinoksi harmaan talouden torjunnassa – tulisi RT:n mielestä laajentaa koskemaan myös omakotirakentamista.

RT:n vuoden 2009 lopulla Talonrakennusteollisuuden jäsenyrityksille kohdistaman kyselyn mukaan aliurakoinnissa ulkomaisen työvoiman osuus on hieman pienentynyt vuoteen 2008 verrattuna ja yritysten omissa työntekijöissä ulkomaalaisten osuus on säilynyt koko maassa samana. Kyselyn tuloksista kerrotaan tarkemmin alla olevan linkin uutisessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “RT: Ulkomaista työvoimaa ei pidä nähdä uhkana”

 1. RT ei tunnu tuntevan todellisuutta miten ”etelä suomesta” tuleva työvoima ja urakoitsijat eivät maksa veroja suomeen eivätkä juuri käytä rahaa suomessa.
  Tässä valossa on turha pelotella tulevalla työvoima pulalla
  hokema jota on hoettu jo vuosia, mutta ammattioppilaitoksista valmistuville ei ole töitä kuitenkaan löytynyt koska ovat jo lähdössä niin kalliita.
  Työttömyys aste suomalaisilla rakentajilla on huomattavan suuri verrattuna ulkomailta suomeen tuleviin rakentajiin.
  Kiistaton tosiasia johon ei edes työsuojeluviranomaiset halua puuttua työturvallisuuden nimissä on se että monikaan ei osaa suomea edes auttavasti ja se aiheuttaa erittäin suuren työturvallisuus riskin.

 2. Samaa mieltä. Olen itse lvi/remonttiurakoitsija ja monista työkohteista joutuu taistelemaan ja miten esim ”eteläsuomalaiset”polkevat hintoja..eräässä tarjouksessani menin niin alas kuin mahdollista niin ”etel-suomen”miehet saivat keikan, kuulin heidän hinnan ja laskin että jos verot maksetaan ja muut niin tuntitienestit olisivat noin 3 euroa….ja tekivät vielä täyttä sekundaa..jota sitten minulta pyydettiin korjaamaan…totesin vain että”kielitaidottomat ja veronsa hoitavat herrat voivat tulla korjaamaan, vai eikö kenties takuu toimi ”etelä-suomesta??”sen siitä saa!!!!

  1. Ulkolainen halpatyövoima ei ole RT:lle uhka, mutta sen jäsenliikkeille se on ulkolaisen yrittäjän tuomana viimeinen niitti.

 3. Nyt täytyy ihmetellä miten RT:n Tapio Kari edes viitsii sanoa, että ulkomaalaista työvoimaa ei pidä nähdä uhkana. Tilanne on Etelä-Suomessa hirveä ja odotan todella, että suomalaiset rakennustyöntekijät ja -urakoitsijat nousevat puolustamaan työtään. Isot rakennusliikkeet hamuavat halpaa työvoimaa ulkomailta. Suomalaiset urakoitsjat ovat vinguttaneet tarjouksensa niin halvaksi kuin mahdollista, rakennusliikkeiden hankintaihmiset nauravat näille tarjouksille. Tulemme näkemään paljon konkurssiin meneviä yrityksiä tulevana keväänä. Ihmettelen suuresti, että kenen etu tämmöinen menettely on, työttömyys kasvaa. Tuloksena on lopulta, ettei niitä asuntojen ja liikekiinteistöjen tarvitsijoita enää ole, näinköhän lopulta saahaavat isotkin omaa oksaansa? Julkisissa hankkeissa rakennuttajan pitäisi todella pitää huoli siitä, että kaikki työmaalla olevat urakoitsijat hoitavat lakisääteiset velvoitteensa. Suurissa rakennusliikkeissä on hävinnyt se viimeinenkin moraali.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat