Kokeile kuukausi maksutta

STUK vaatii huolellista valmistautumista rakentamiseen

Säteilyturvakeskus vaatii ydinvoimaluvat saaneilta Fennovoimalta ja Teollisuuden Voimalta huolellisempaa valmistautumista rakennusurakkaan kuin Olkiluodon kolmosreaktorin kohdalla. STUK haluaa välttää kahden uuden ydinvoimalan työmailla ne ongelmat, joita on koettu Olkiluoto 3:n rakentamisessa.

Säteilyturvakeskus vaatii ydinvoimaluvat saaneilta Fennovoimalta ja Teollisuuden Voimalta huolellisempaa valmistautumista rakennusurakkaan kuin Olkiluodon kolmosreaktorin kohdalla. STUK haluaa välttää kahden uuden ydinvoimalan työmailla ne ongelmat, joita on koettu Olkiluoto 3:n rakentamisessa.

-Suunnitelmat pitää tehdä huolella, minkä lisäksi pitää olla sellainen rakentajaporukka, joka osaa organisoida työn sujuvasti käyntiin, STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen vaatii.

TVO:n Eurajoelle rakennuttama Olkiluoto 3 on pahasti myöhässä, koska laitostoimittaja Areva-Siemens ei ole pysynyt aikataulussa. Myös hankkeen kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti suunniteltua suuremmiksi.

-Arevallahan ei ollut kykyä aloittaa rakentamista heti luvan saatuaan, vaan pari vuotta meni lähinnä ihmetellessä, Laaksonen sanoo.

Eduskunnan torstainen hyväksyntä kahdelle uudelle ydinvoimalalle oli nykyisen eduskunnan todennäköisesti kauaskantoisin päätös, mutta se oli vasta ensimmäinen etappi voimaloiden rakentamisessa. Nykyiselle länsimaiselle elämäntavalle välttämätöntä sähköä uusien ydinmyllyjen pitäisi jauhaa vasta noin kymmenen vuoden kuluttua.

Seuraava iso askel Fennovoimalle ja TVO:lle on ydinvoimalan toimittajan valitseminen. Yhtiöt kirjoittavat seuraavien kuukausien aikana tarjouspyynnöt, ja noin vuoden kuluttua tarjouksia päästään arvioimaan. 

Loppusijoituslaitos laajenee

Voimalalupien lisäksi eduskunta hyväksyi Olkiluodossa sijaitsevan Posivan ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamisen laajennettuna. Päätös siirsi eduskunnan aivan uudenmittaiselle aikajanalle.

Jos suunnitelmat pitävät, Suomi alkaa ensimmäisenä valtiona maailmassa loppusijoittaa ydinjätettä peruskallioonsa vuonna 2020. Ydinjätettä on tarkoitus pakata kallioon sata vuotta, ja kallion sisällä sen pitäisi pysyä ainakin 100000 vuotta.

Kun se on kulunut, kaikki nykyiset kansanedustajat ovat siirtyneet loppusijoituspaikoilleen. Posivaa koskenut äänestys tehtiinkin kuin varmuuden vuoksi kahteen kertaan, kun eduskunnan vahtimestarit poistivat lehtereiltä mielenosoittajia.

-Oisko se syytä nollata? puhemies Sauli Niinistö (kok.) kuiskutteli, sai lopulta äänestyskoneen nollattua ja äänestyksen uusittua.

Fennovoima uskoo sopusijaan

Olkiluodon peruskallioon aiotaan sijoittaa ainakin Olkiluodon ja Loviisan ydinjätteet. Sen sijaan Fennovoiman ydinjätteen viimeinen leposija on vielä haussa.

Fennovoiman toimitusjohtaja Tapio Saarenpää ilmoitti luottavansa siihen, että ratkaisu löytyy. Hallitus on antanut Fennovoimalle kuusi vuotta aikaa selvittää yhteistä loppusijoitusta Posivan kanssa. Ellei sopu tee sijaa, Fennovoiman pitää hoitaa loppusijoitus itse.

-Ensi vaiheessa pitäisi kartoittaa se osa Olkiluotoa, jota ei ole kartoitettu. Uskomme että tilaa kyllä löytyy, Saarenpää sanoi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “STUK vaatii huolellista valmistautumista rakentamiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat