Kokeile kuukausi maksutta

Työsuojelutarkastajien työtä estettiin Olkiluodossa

Työsuojelutarkastajien pääsy Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle Eurajoella viivästyi keskiviikkona. Ilman kulkulupaa yllätyskäynnille saapuneita tarkastajia ei päästetty alueelle. Kulkulupien saamiseen kului pari tuntia, ja samalla vesittyi iso ulkomaalaisiin työntekijöihin kohdistettu valvontaisku.

Työsuojelutarkastajien pääsy Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle Eurajoella viivästyi keskiviikkona. Ilman kulkulupaa yllätyskäynnille saapuneita tarkastajia ei päästetty alueelle. Kulkulupien saamiseen kului pari tuntia, ja samalla vesittyi iso ulkomaalaisiin työntekijöihin kohdistettu valvontaisku.

”Nyt mietimme, teemmekö esitutkintapyynnön poliisille viranomaistoiminnan estämisestä tai rajoittamisesta”, kertoi työsuojeluasioita johtava Seppo Pekkala Lounais-Suomen aluehallintovirastosta (AVI).

Pekkala oli varautunut siihen, ettei tarkastajia päästetä alueelle, joten hän kysyi asiasta etukäteen poliisilta.

”Poliisi sanoi, että tarkastusta ei saa estää.”

Edes poliisin soitto Olkiluodon kulunvalvontaan ei Pekkalan mukaan avannut portteja.

”Tarkastajat olivat paikalla aamukuudelta, ja poliisi soitti portille seitsemältä. Vasta kahdeksalta kaikki tarkastajat päästettiin sisälle.”

Teollisuuden Voiman (TVO) kolmosreaktoriprojektin viestintäpäällikön Käthe Sarparannan mukaan kulunvalvonnassa meneteltiin normaalisti.

”Tarkastajien kulunvalvonta-asiat piti laittaa kuntoon, emme me voi ketään päästää alueelle ilman lupaa. Luvan saaminen vie joskus enemmän ja joskus vähemmän aikaa”, Sarparanta sanoi.

Iso yllätysisku meni mönkään

Ydinvoimala-alueen kulunvalvontaan ilmestyi keskiviikkoaamuna tusinan verran tarkastajia ja kaksi tulkkia.

”Tarkoitus oli tehdä massiivinen haastattelukysely kolmosyksikön rakennustyömaan portilla, kun ihmiset tulevat töihin”, AVIn Pekkala kertoi.

Yllätys meni pipariksi, koska suurin osa tarkastajista jumittui jo voimalaitosalueen kulunvalvontaan. Kolmella tarkastajalla ja molemmilla tulkeilla oli etukäteen tilatut kulkuluvat.

”Teemme työmaalla erilaisia tarkastuksia aika usein. Isosta joukosta emme nyt tietenkään ilmoittaneet etukäteen, koska se olisi vesittänyt koko idean.”

Kun lopuillekin tarkastajille saatiin kulkuluvat, suurin osa työntekijöistä oli jo mennyt porteista työmaalle. Sieltä heitä on Pekkalan mukaan vaikeampi tavoittaa.

Julkisuudessa on liikkunut viime aikoina monenlaisia väitteitä ulkomaisen henkilöstön käytöstä ydinvoimalan työmaalla.

”Epäselvää tilannetta oli tarkoitus selvittää yllättäen”, Pekkala sanoi.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Työsuojelutarkastajien työtä estettiin Olkiluodossa”

  1. Lakia ei näköjään tarvitse noudattaa, jos on tarpeeksi iso firma, korkea aita ja omat turvamiehet.

    Työsuojelutarkastajalla on tarvittaessa oikeus sulkea työmaa ja pyytää poliisit portille vartioimaan, ettei töitä tehdä. Tätä oikeutta olisi syytä käyttää asioiden selvittämisen ajaksi, kun on näin härskiä menoa jatkunut vuosikausia.

    1. Kyllä kymmenen tarkastajan invaasioyritys oli ylilyönti, johon oli otettu mallia ilmeisesti Usan mafioitten hallitsemilta ammattiliitoilta. Rakennusliitto epäilemättä oli taustalla ( kun ne eivät ole liiton jäsenmaksajia). Toivottavasti tämäntapainen esitys ei toistu.
      Joskus ajankohtaisessa kakkosessa on näytelty draamaa kun mestarit ja miehet ovat pakoilleet työmaalla toimittajaa ja Rakennusliiton toimitsijaa. Eipä ole oikein vakuuttanut sekään homma.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat