Kokeile kuukausi maksutta

Lappeenranta investoi kouluihin ja päiväkoteihin ensi vuonna

Lappeenrannan kaupunginhallitus on 5. marraskuuta hyväksynyt kaupungin vuoden 2011 talousarvioesityksen. Esitykseen sisältyy investointeja 23,3 miljoonaa euroa. Lappeenrannassa panostetaan vuonna 2011 erityisesti koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja kunnossapitoon. Talonrakennukseen varatusta noin 15 miljoonan euron määrärahasta reilut 11 miljoonaa kohdennetaan koulu- ja päiväkotihankkeisiin.

Lappeenrannan kaupunginhallitus on 5. marraskuuta hyväksynyt kaupungin vuoden 2011 talousarvioesityksen. Esitykseen sisältyy investointeja 23,3 miljoonaa euroa. Lappeenrannassa panostetaan vuonna 2011 erityisesti koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja kunnossapitoon. Talonrakennukseen varatusta noin 15 miljoonan euron määrärahasta reilut 11 miljoonaa kohdennetaan koulu- ja päiväkotihankkeisiin.

Kaupunki lisää panostusta rakennusten peruskorjaukseen ja kunnossapitoon. Vuonna 2011 rakennusten vuosikorjaus- ja kunnossapitomäärärahaa nostetaan 2,7 miljoonaan euroon, jossa on korotusta vuoteen 2010 verrattuna 1,2 miljoonaa euroa. Vuodesta 2012 alkaen peruskorjausmääräraha nostetaan edelleen 5 miljoonaan euroon vuodessa.

Eroon tilapäisistä päiväkodeista

Uusien päiväkotihankkeiden ansiosta pystytään vähitellen luopumaan nykyisistä tilapäisistä päiväkotitiloista. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on tyytyväinen, että investoinnit koituvat erityisesti lasten ja nuorten hyväksi. Hänen mukaansa Lappeenranta on väkiluvultaan kasvava kaupunki ja myös syntyvyys on kasvussa, minkä vuoksi kaupunki investoi nimenomaan päiväkoteihin, kouluverkkoon ja uusien asuinalueiden kunnallistekniikkaan.

”Useat perusparannushankkeista vastaavat uudisrakentamista eli korjauksen jälkeen rakennukset ovat uusimpien rakennusohjeiden ja lainsäädännön edellyttämässä kunnossa”, Miettinen toteaa.

Suurin meneillään oleva kasvatus- ja opetustoimen investointi on Lappeen koulun ja siihen liittyvän kaupungin läntisen alueen aluekeittiön rakentaminen. Hankkeen 9,8 miljoonan euron kokonaiskustannuksista 4,9 miljoonaa kohdistuu ensi vuodelle. Reilun kolmen miljoonan euron valtionosuuden jälkeen nettomenot ovat ensi vuonna 1,7 miljoonaa. Koulutyö alkaa uudessa koulussa syksyllä 2012. Kaksikerroksisessa Lappeen koulurakennuksessa on 400 oppilaspaikkaa ja se rakennetaan vuonna 2009 valmistuneen Lappeen päiväkodin viereen.

Heinäkuussa 2011 valmistuvan Kesämäen päiväkodin ja siihen sijoittuvien neljän peruskoululuokan rakentamiseen on varattu ensi vuodelle 3,15 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 3,65 miljoonaa euroa. Päiväkodin rakentaminen aloitettiin lokakuun lopussa Kesämäen koulurakennusten pihapiirissä.

Ensi vuoden lopulla alkaa päiväkodin rakentaminen myös Lauritsalaan. Tavoitteena on, että uusi päiväkoti otettaisiin käyttöön syksyllä 2012. Myllymäen päiväkodin rakentaminen on suunnitelmissa ajoitettu vuosille 2012-2013.

Ateriapalvelujen tuottavuutta parannetaan rakentamalla aluekeittiöitä. Kimpisen koulukeskuksen ruokalan rakentamiseen Pohjolankatu 23 -kiinteistön sisäpihalle ajoittuu ensi vuoteen. Kustannukset ovat 2 miljoonaa euroa.

Lönnrotinkadulla sijaitsevan Lyseon lukion täydellinen peruskorjaus aloitetaan ensi vuonna ja se valmistuu vuonna 2012. Kokonaiskustannukset ovat 4,2 miljoonaa euroa, josta ensi vuoden osuus on 0,7 miljoonaa.

Rauhan kylpyläalueelle rakennetaan monitoimiareena, joka mahdollistaa tilaisuuksien ja kokousten järjestämisen 3 000-4 000 vieraalle. Vuoden 2011 netto-osuus monitoimiareenan rakentamisessa on 2,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 Lappeenranta sijoittaa monitoimiareenaan 3 miljoonaa euroa, jolloin kaupungin kokonaispanostus on 5,1 miljoonaa euroa.

Yhdyskuntatekniikkaan 6 miljoonaa euroa

Yhdyskuntatekniikan rakentamiseen on ensi vuonna varattu 6 miljoonaa euroa. Siitä kuluu 2,4 miljoonaa valtatie 6:n parantamiseen liittyvien katukohteiden rakentamiseen, melusuojaukseen ja alikulkuihin.

Helsingintien välityskyky paranee olennaisesti, kun Lavolankadun ja Huhtiniemen leirintäalueen välille rakennetaan nelikaistainen katuosuus vuosien 2011-2012 aikana. Myös Skinnarilan kampusalueella uusitaan liikennejärjestelyjä ja Sammonlahden alueella parannetaan kevyen liikenteen väyliä. Helsingintien liikenneruuhkien purkamiseen varaudutaan edelleen tulevien vuosien investointiohjelmassa.

Keskeneräisten katujen rakentamiseen ja päällystämiseen osoitetaan 1 miljoona euroa.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota maanantaina 29. marraskuuta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lappeenranta investoi kouluihin ja päiväkoteihin ensi vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat