Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden 2010 Teräsrakenteeksi Tapiolan pääkonttori

Tapiola-ryhmän uusi pääkonttori Espoon Tapiolassa on valittu Vuoden 2010 Teräsrakenteeksi. Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voi saada rakennuskohde, jossa on hyödynnetty taitavasti teräksen ominaisuuksia ja joka on arkkitehtonisesti korkeatasoinen, teknisesti innovatiivinen ja joka vastaa nykyajan toiminnallisia vaatimuksia.

Tapiola-ryhmän uusi pääkonttori Espoon Tapiolassa on valittu Vuoden 2010 Teräsrakenteeksi. Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voi saada rakennuskohde, jossa on hyödynnetty taitavasti teräksen ominaisuuksia ja joka on arkkitehtonisesti korkeatasoinen, teknisesti innovatiivinen ja joka vastaa nykyajan toiminnallisia vaatimuksia.

image

Palkintolautakunnan arvioitavaksi eteni neljä ehdokasta, joita kaikkia lautakunta luonnehtii korkeatasoisiksi ja erinomaisiksi esimerkeiksi niin rakentamisen kuin teräsrakentamisenkin osaamisesta Suomessa. Tapiolan pääkonttori nousi kuitenkin palkintolautakunnan mielestä muiden ehdokkaiden yläpuolelle.

Lautakunnan perusteluissa todetaan muun muassa, että suuri pääkonttorikokonaisuus on hallitusti toteutettu. Rakennuksessa on onnistuneesti käytetty hyväksi teräksen ominaisuuksia muuntojoustavan, tehokkaan sekä viihtyisän ja tilallisesti vaikuttavan toimistokokonaisuuden synnyttämisessä. Tilojen muunneltavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota niin arkkitehtonisten, rakenteellisten kuin taloteknisten ratkaisujen osalta.

Tapiolan pääkonttorin vaikuttavaa pääsisäänkäyntiä hallitsee kolmen Corten-teräksisen pilarin kannattama katos ja siitä ripustettu rakennuksen korkuinen teräslasiseinä. Aulan katseenvangitsija on veistoksellisen komea 22 metriä korkea teräsrakenteinen kierreporras. Rakennuksen ulkoiselle ilmeelle antavat luonnetta ja omaleimaisuutta teräsrakenteiset lasitetut ulkoparvekkeet.

Lautakunnan mukaan Espoon Etelä-Tapiolassa Länsiväylän varrella sijaitseva rakennus jatkaa ansiokkaasti Tapiolan arvostusta nauttivaa rakentamisperinnettä ja muodostaa siihen oman tunnistettavan ja modernin lisänsä. Kuusikerroksinen pääkonttorivolyymi on taitavasti sovitettu puutarhakaupungin mittakaavaan jakamalla rakennusmassa kuuteen osaan sisäpihojen ja rakennuksen polveilujen avulla.

Lautakunta antaa tunnustusta myös siitä, että suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu huomioon ympäristö- ja elinkaarinäkökohdat.

Teräsrakennepalkinnot saivat:

  • Rakennuttaja Kiinteistö-Tapiola Oy
  • Rakennuttajakonsultti Indepro Oy
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelija Arkkitehtitoimisto SARC Oy
  • Rakennesuunnittelija Finnmap Consulting Oy
  • Pääurakoitsija YIT Rakennus Oy   

Perusteellista suunnittelua

”Tapiolan ja Kiinteistö-Tapiolan asiantuntijat analysoivat ja suunnittelivat hanketta todella perusteellisesti. Mietimme, mitä tiloilta halutaan ja mitä kiinteistön pitää ilmentää. Suunnittelua tehtiin ennen muuta toiminnallisuuden pohjalta, mutta halusimme myös, että uusi pääkonttori viestii ja tukee Tapiola-ryhmän yhtenäisyyttä”, Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen sanoo.

Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastanneen Arkkitehtitoimisto SARC Oy:n vetäjän, professori Antti-Matti Siikalan mukaan Tapiolan pääkonttorin suunnittelutyö on ollut arkkitehdille äärimmäisen kiinnostava toimeksianto.

”Olemme saaneet tehdä erittäin isossa hankkeessa työtä kaikissa mittakaavoissa. Olimme hankkeessa mukana jo tehtäessä asemakaavaa. Rakennusvaiheessa toimimme sekä pääsuunnittelijana että detaljitasolla käyttäjärajapinnan ja sisustuksen suunnittelijana. Se on ollut antoisaa meille ja ymmärtääkseni myös käyttäjän kannalta onnistunut ratkaisu. Tämä työn laajuus on erottanut tehtävän selkeästi monista muista toimeksiannoista”, Siikala arvioi.

Suuri rakennus on istutettu Tapiolan moderniin puutarhakaupunkiin. Tämä on ollut Siikalan mukaan yksi mielenkiintoinen ja haastava lisätekijä työssä. Rakennuksen sijoittelua tontille ja massoitusta on tehty hyvässä yhteistyössä Arkkitehtitoimisto SARC Oy:n osaajien, Espoon kaupungin ja tilaajan eli Tapiola-ryhmän kesken suunnittelijan näkemyksiä hyvin hyödyntäen.

Vuoden Teräsrakenne -palkinto myönnettiin 23. marraskuuta rakennushankkeen keskeisille toimijoille vuosittaisessa Teräsrakennepäivä-tilaisuudessa Helsingissä. Palkinnon jakaa Teräsrakenneyhdistys ry erillisen asiantuntijalautakunnan ehdotuksen pohjalta. Palkintolautakuntaa johti arkkitehti Mauri Tommila.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden 2010 Teräsrakenteeksi Tapiolan pääkonttori”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat