Kokeile kuukausi maksutta

Merikeskus Vellamosta Vuoden 2008 Teräsrakenne

Heinäkuussa Kotkassa avattu Merikeskus Vellamo on valittu Vuoden 2008 Teräsrakenteeksi. Tuomariston mielestä Kotkan kaupungin rohkea päätös panostaa arkkitehtuuriin on tuonut vaikuttavan tuloksen valmiissa Merikeskus Vellamossa. Koko Kotkan satama-alue on herännyt uuteen kukoistukseen Vellamon myötä. Tuomariston mukaan yksittäisen rakennuksen arkkitehtuurin rooli kaupungin kehityssuunnan johdattelijana on nykyään eräs tunnustettu kaupunkikehityksen malli. 

Heinäkuussa Kotkassa avattu Merikeskus Vellamo on valittu Vuoden 2008 Teräsrakenteeksi. Tuomariston mielestä Kotkan kaupungin rohkea päätös panostaa arkkitehtuuriin on tuonut vaikuttavan tuloksen valmiissa Merikeskus Vellamossa. Koko Kotkan satama-alue on herännyt uuteen kukoistukseen Vellamon myötä. Tuomariston mukaan yksittäisen rakennuksen arkkitehtuurin rooli kaupungin kehityssuunnan johdattelijana on nykyään eräs tunnustettu kaupunkikehityksen malli. 

Kuuntele juttu

image

Vuoden Teräsrakenteeksi Merikeskus Vellamo valittiin etenkin kantavien ja täydentävien teräs- ja metallirakenteiden luovan ja ennennäkemättömän soveltamisen takia. Nämä rakenteet ovat merkittävässä roolissa koko rakennuksen arkkitehtuurissa. Teräsrunko painaa yli kolme miljoonaa kiloa.

Sekä rungon että täydentävien teräsrakenteiden arkkitehtuuri ja geometria poikkeavat täysin tavanomaisesta. Hanke on ollut kova haaste niin suunnittelijoille kuin rakentajillekin. Tuomariston mielestä valmis rakennus kertoo, että tavoitteissa on onnistuttu.

Myös ulospäin Merikeskus Vellamo on vahvan metallinen kokonaisuus. Julkisivun pinta muodostuu värikkäiden teräskasettien, alumiinirungon ja silkkipainettujen lasien yhteispelistä. Vellamon ulkohahmossa suuren aallon, mainingin abstrakti tulkinta ja julkisivun veden väreilevää kimmellystä tavoitteleva ilme luovat mielikuvaa merellisyydestä onnistuneella tavalla, tuomaristo toteaa valintaperusteissaan.

Teräsrakenneyhdistys ry myönsi palkinnon 2. joulukuuta pidetyillä Teräsrakennepäivillä rakennuttajana toimineelle Kotkan kaupungin Tilapalvelulle, arkkitehtisuunnittelusta vastanneelle Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:lle, rakennesuunnittelun tehneelle Insinööritoimisto Magnus Malmberg Oy:lle, projektinjohtourakoitsija Lemcon Oy:lle, runkourakoitsija H-Steel Oy Ltd:lle, ulkoseinäurakoitsija Eristysliike Ahola Oy:lle sekä julkisivu-urakoitsija Varjopuoli Oy:lle.

Vuoden 2008 Teräsrakennepalkinnon tuomariston muodostivat puheenjohtaja Juha Mäki-Jyllilä (Arkkitehtitoimisto JKMM Oy, SAFA:n edustaja), Ismo Tawast (Ramboll Finland Oy, RIL:n edustaja), Raimo Kotola (Finnmap Consulting Oy), Markku Heinisuo (TTY) ja Kari Salonen (TTY). Tuomariston sihteerinä toimi Markku Leino Teräsrakenneyhdistys ry:stä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Merikeskus Vellamosta Vuoden 2008 Teräsrakenne”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat