Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäinen pantiin ahtaalle Pietarissa

Suomalainen asuntotuotantokohde kuohuttaa Pietarissa. Riita liittyy venäläisen VST-Groupin aloittamaan ja Lemminkäisen jatkamaan 23-kerroksiseen taloon Jaroslavskij prospektilla. Kohteen ”venäläisen osion” sijoittajat valittavat tiedotusvälineissä, että Lemminkäinen on myymässä heidän ostamansa asunnot.

Suomalainen asuntotuotantokohde kuohuttaa Pietarissa. Riita liittyy venäläisen VST-Groupin aloittamaan ja Lemminkäisen jatkamaan 23-kerroksiseen taloon Jaroslavskij prospektilla. Kohteen "venäläisen osion" sijoittajat valittavat tiedotusvälineissä, että Lemminkäinen on myymässä heidän ostamansa asunnot.

VST aloitti Ozerkin metroaseman lähettyville sijoittuvan talon rakentamisen 2007. Rakennuttajana toimi sen tytäryhtiö ST, joka keräsi hankkeen aloittamiseen paikallisilta piensijoittajia neljä miljoonaa euroa. Ilman rakennuslupaa ja rekisteröintiä aloitettu kohde nousi vuoteen 2008 mennessä 14 kerrokseen. Kriisi keskeytti 99 metrin korkeuteen tähtäävän hankkeen. Normien mukaan korkeusraja kyseisellä alueella on 75 metriä.

Viime vuoden syyskuussa kerrottiin, että hanke siirtyy Lemminkäiselle siten, että ST saa osan asunnoista ja jakaa ne osakkailleen, loput asunnot suomalaiset myyvät itse. Aluejohtaja Juha Vättö kertoo, että kohde rekisteröitiin ja suunnittelu pantiin uusiksi.

Viime helmikuussa Ilmarisen nimellä kulkeva kohde sai rakennusluvan. 23 kerrokseen ja 152 asuntoon kutistuneen hankkeen arvo on kolmisenkymmentä miljoonaa euroa. Myytävää pinta-alaa on 15 300 neliötä, josta asuntoja 152 ja liiketilaa 700 neliötä. Neliöhinta on yli 2 000 euroa.

Puhalletut rahat pitäisi maksaa uudestaan

”Olemme maksaneet VST:lle keskeneräisen kohteen investointiosuuden sillä ehdolla, että VST hoitaa yhteistyökumppaninsa kanssa asiat”, Vättö sanoo. Sijoittajille asti rahat eivät ole kulkeutuneet. Pietarin rakennuskomitea on nyt vaatinut Lemminkäiseltä, että yhtiö ottaisi hoitaakseen velvoitteet ST:n sijoittajien suhteen.

”Nyt haukutaan väärää puuta”, Vättö sanoo. Hän arvioi, että hankkeessa mukana olleet venäläiset firmat ja sijoittajat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen korvauksista.

Pietarin uusi varakuvernööri Roman Filimonov luonnehti Delovoi Peterburg -lehden haastattelussa VST:n toimintatapaa huijarimaiseksi, mutta ilmoitti, että hallinto aikoo painostaa Lemminkäisen maksamaan.

Lehdistössä liikkeelle lähtenyt huhu siitä, että Lemminkäinen aikoo kiistan vuoksi vetäytyä Pietarista, sai Vätön mitan täyttymään.

”Meitä uhkaillaan ja kiristetään, mutta emme tällaisen takia lähde mihinkään. Olemme ihmetelleet suuresti vahvoja lausuntoja ja tehneet rikosilmoituksen määrättyjen porukoiden asiattomien lausuntojen johdosta”, Vättö tilittää.

Määrättyihin porukoihin kuuluu muun muassa OOO TehnoBalt-niminen yhtiö, jolle siirtyivät ST:n vastuut. OOO TehnoBaltin omistaa Jurij Ionov, jota epäiltiin vuonna 2004 osallisuudesta kohua herättäneeseen uudistusmielisen kansanedustajan Galina Starovoitovan murhaan.

Vättö arvioi, että kohuun vaikuttavat lähestyvät vaalit. Länsimaisten yhtiöiden piikkiin halutaan nyt laittaa venäläisten omia rikkomuksia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Lemminkäinen pantiin ahtaalle Pietarissa”

  1. Lemminkäinen on laittanut itsensä henkilövalinnoillaan ahtaalle. Miksi piti palkata YIT:llä kyvyttömyytensä näyttänyt kerähäraakki. Ja lisää seuraa: narsistit KONE:elta ja Nokian Tyres:ltä.

    1. Ai, Nevsky 54:ssä on antiikkikauppa – oletko sinäkin historiaa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat