Kokeile kuukausi maksutta

Taloussanomat: Rakennustyömailta löytyy yhä kahden euron työmiehiä

Rakennustyömailla esiintyy edelleen huomattavan paljon härskejä ulkomaisten työmiesten alipalkkaustapauksia. Näitä löytyy myös kuntien työmailta. Pahimmillaan on löydetty jopa alle kahden euron tuntipalkkoja. Työehtosopimusten mukaisia palkkaehtoja kierretään käyttämällä kaksoissopimuksia. Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas kertoo, että kaksoissopimusten käyttö on tyypillistä erityisesti virolaisissa yrityksissä. Asiasta kertoi Taloussanomat.

Rakennustyömailla esiintyy edelleen huomattavan paljon härskejä ulkomaisten työmiesten alipalkkaustapauksia. Näitä löytyy myös kuntien työmailta. Pahimmillaan on löydetty jopa alle kahden euron tuntipalkkoja. Työehtosopimusten mukaisia palkkaehtoja kierretään käyttämällä kaksoissopimuksia. Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas kertoo, että kaksoissopimusten käyttö on tyypillistä erityisesti virolaisissa yrityksissä. Asiasta kertoi Taloussanomat.

Länsi-Turunmaan kaupungin eräällä työmaalla maksettiin virolaisille kirvesmiehille alle kahden euron tuntipalkkaa. Urakoitsijana toimi virolainen Eurobuild Group. Rakennusliitolle tapauksesta ilmoitti virolainen työmies, jolla oli kaksoissopimus. Hänelle maksettiin nettona 200 euroa kuukaudessa, Viron verottajalle hänen tuntipalkakseen oli ilmoitettu 1,75 euroa ja suomalaiseen sopimukseen tuntipalkaksi oli merkitty 9,05 euroa. Länsi-Turunmaan tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ylen MOT-ohjelma.

Länsi-Turunmaan kaupunki syntyi vuoden 2009 alussa Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kuntien sekä Paraisten kaupungin yhdistyessä.

Rakennusliiton Turun aluepäällikkö Jouni Ruotsalainen kritisoi erityisesti suuria rakennusyhtiöitä urakoiden alihinnoittelusta. ”Tällaista ei voisi tapahtua, jos kaikki suuret urakoitsijat, kuten SRV, YIT, NCC, hoitaisivat oman tonttinsa”, Ruotsalainen sanoo Taloussanomille.

Muutaman euron tuntipalkkoja on löytynyt myös muualta Suomesta. Rakennusliiton Kouvolan aluepäällikkö Kari Lapatto kertoo, että Lappeenrannan Rauhan alueen loma-asuntorakennustyömaa asetettiin saartoon viime joulukuussa, kun sieltä löytyi 6-8 euron tuntipalkkoja. Ilmeisesti ongelmat kohteessa eivät ole edelleenkään poistuneet, mutta todisteiden hankkiminen on vaikeaa, kun yritykset toimittavat tekaistuja papereita.

Taloussanomien uutinen aiheesta löytyy kokonaisuudessaan tästä.

Myös Rakennuslehti kertoi viime kesänä, että Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla on maksettu ulkomaalaisille rakentajille alimmillaan alle kahden euron tuntipalkkaa. Kyseinen uutinen löytyy alla olevista linkeistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Taloussanomat: Rakennustyömailta löytyy yhä kahden euron työmiehiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat