Rakennusliiton tarkastuksessa kaikki lähetetyt rakentajat olivat alipalkattuja

Rakennusliiton keskiviikkona 9. helmikuuta tekemä tehotarkastus Helsingin alueen linjasaneeraustyömaille paljasti, että kaikki ulkomailta niin sanottuina lähetettyinä työntekijöinä tulleet rakentajat olivat alipalkattuja. Siten yhdenkään lähetetyn työntekijän osalta eivät työehtosopimuksen minimiehdot täyttyneet. Rakennusliitto ryhtyy jatkotoimiin työehtorikkeiden korjaamiseksi.

Rakennusliiton keskiviikkona 9. helmikuuta tekemä tehotarkastus Helsingin alueen linjasaneeraustyömaille paljasti, että kaikki ulkomailta niin sanottuina lähetettyinä työntekijöinä tulleet rakentajat olivat alipalkattuja. Siten yhdenkään lähetetyn työntekijän osalta eivät työehtosopimuksen minimiehdot täyttyneet. Rakennusliitto ryhtyy jatkotoimiin työehtorikkeiden korjaamiseksi.

Rakennusliiton tehotarkastuksen kohteena olivat tällä kertaa lvi-alan työntekijöiden palkka- ja työehdot. Lvi-alalla työskentelee putki- ja ilmastointiasentajia sekä putkieristäjiä. Kaikkiaan Rakennusliiton toimitsijat kiersivät päivän aikana 31 työmaata. Tarkastetuilla linjasaneeraustyömailla työskenteli 126 lvi-alan työntekijää 22 eri yrityksen palveluksessa. Ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä oli 44, eli 35 prosenttia koko työntekijämäärästä. Suurin osa ulkomaalaistaustaisista oli virolaisia. Lähetettyjä työntekijöitä ulkomaalaisten määrästä oli alle puolet, 17 henkeä.

Suoraan Suomeen rekisteröityihin yrityksiin työsuhteessa olevat ulkomaalaistaustaiset työntekijät saivat kahta poikkeusta lukuun ottamatta työehtosopimuksen ehdot täyttävää palkkaa. Suomalaisten työntekijöiden työsuhteissa ei ilmennyt työehtosopimusrikkomuksia.

Yrityksen rekisteröityminen Suomeen tai Viroon ei tarkoita sitä, että yrityksen omistaja olisi saman maan kansalainen, mihin yritys on rekisteröitynyt. Tarkastuksessa ilmeni, että yrityksiä omistetaan molemmin puolin Suomenlahtea. Pääsääntöisesti kuitenkin lähetettyjen työntekijöiden työnantajat näyttävät rikkovan lakeja ja sopimuksia kansalaisuudesta riippumatta.

Urakoiden ketjuttaminen oli melko vähäistä lvi-töiden osalta. Muutamissa tapauksissa lvi-urakoitsijalla oli työmailla jopa pääurakoitsijan rooli. Tarkastuskierros vahvisti entisestään vanhaa oletusta siitä, että urakan ketjutus merkitsee usein myös alipalkkaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennusliiton tarkastuksessa kaikki lähetetyt rakentajat olivat alipalkattuja”

    1. Onkohan sopuvaalit tulossa? Tämä on puheenjohtajille yllätys, että alipalkkaisia on työmailla.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat