Kuntien rakennuskustannukset nousevat sadoilla miljoonilla energiatehokkuusdirektiivin vuoksi

Kuntaliitto on huolestunut Euroopan unionin valmisteilla olevasta direktiivistä, joka uudistaa energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Kuntaliiton mukaan direktiivi aiheuttaisi kuntien rakennuskustannuksiin satojen miljoonien eurojen lisäyksen vuosittain, vaikka kuntien on jo nyt jätettävä välttämättömiä korjaustöitä tekemättä rahapulan vuoksi.

Kuntaliitto on huolestunut Euroopan unionin valmisteilla olevasta direktiivistä, joka uudistaa energiatehokkuutta koskevia määräyksiä. Kuntaliiton mukaan direktiivi aiheuttaisi kuntien rakennuskustannuksiin satojen miljoonien eurojen lisäyksen vuosittain, vaikka kuntien on jo nyt jätettävä välttämättömiä korjaustöitä tekemättä rahapulan vuoksi.

”Jo tällä hetkellä välttämättömiä rakennusten korjaustöitä jää tekemättä useiden kymmenien miljoonien edestä. Esityksen mukaan kunnat velvoitettaisiin lisäämään energiankulutukseen liittyviä rakennusten korjauksia ja energiakatselmuksia usean sadan miljoonan euron edestä vuosittain”, Kuntaliiton energiainsinööri Kalevi Luoma toteaa.

Kunnilla on vaikeuksia rahoittaa edes kannattavien korjausten toteutusta tämänhetkisessä taloustilanteessa, eikä tilanne muutu lähivuosina.

Toteutuessaan direktiivi velvoittaisi myös energian myyjät tai jakelijat säästämään asiakkaidensa energiaa vuosittain 1,5 prosenttia liikennepolttoaineita lukuun ottamatta. Tämä on huomattava muutos nykytilanteeseen, jossa on riittänyt, että myyjät tiedottavat asiakkailleen näiden kulutuksesta ja energiansäästömahdollisuuksista sekä opastavat energian järkevään käyttöön.

”Suunniteltu direktiivi on etenkin kaukolämmön ja sähkön toimittajille ongelmallinen, koska näillä on toimitussopimuksiin perustuva velvoite toimittaa asiakkaalleen tämän kulloinkin tarvitsema määrä energiaa. Ajatus toisten puolesta säästämisestä on siis varsin epäkäytännöllinen”, Luoma sanoo.

Toteutuessaan esitys voi myös romuttaa hyvin käynnistyneen ja vapaaehtoisuuteen pohjautuvan kuntien sekä työ- ja elinkeinoministeriön välisen energiatehokkuussopimusjärjestelmän.

”Uhanalaisina ovat esimerkiksi sopimuksiin liittyvät energiakatselmus- ja investointiavustukset. Välttämättömät rakennusten korjaustoimenpiteet saattavat jäädä edelleenkin toteuttamatta tai siirtyä tulevaisuuteen, mikäli huomio kiinnitetään yksinomaan energiakorjauksiin.”

Kuntaliitto korostaa, että tavoitteet eurooppalaisen energiatehokkuuden lisäämiseksi ovat sinänsä kannatettavia, mutta nykyiset ehdotukset tavoitteisiin pääsemiseksi ovat kuntien talouden kannalta kestämättömiä.

Euroopan unioni uudistaa energiatehokkuutta, lämmön ja sähkön yhteistuotantoa, hankintoja ja energiapalveluja koskevia määräyksiä energiatehokkuusdirektiivillä, josta EU:n komissio antoi ehdotuksensa keskiviikkona 22. kesäkuuta. Mikäli direktiiviehdotus hyväksytään, se tulee voimaan vuoden 2014 alusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuntien rakennuskustannukset nousevat sadoilla miljoonilla energiatehokkuusdirektiivin vuoksi”

Vastaa