Kokeile kuukausi maksutta

Fennovoima valitsi ydinvoimalansa sijoituspaikaksi Pyhäjoen

Fennovoima Oy on valinnut ydinvoimalansa sijoituspaikaksi Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Pyhäjoen kunnan. Ydinvoimala rakennetaan Hanhikiven niemelle Perämeren rannalle. Loppuvaiheessa voimalan sijoituspaikasta kisasivat Pyhäjoen ja Simon kunnat, joista Pyhäjoki osoittautui sopivammaksi kokonaisharkinnan perusteella. Fennovoima jatkaa nyt hankkeen suunnittelua, ja ensimmäiset valmistelevat työt Hanhikivellä aloitetaan aikaisintaan loppuvuonna 2012.

Fennovoima Oy on valinnut ydinvoimalansa sijoituspaikaksi Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Pyhäjoen kunnan. Ydinvoimala rakennetaan Hanhikiven niemelle Perämeren rannalle. Loppuvaiheessa voimalan sijoituspaikasta kisasivat Pyhäjoen ja Simon kunnat, joista Pyhäjoki osoittautui sopivammaksi kokonaisharkinnan perusteella. Fennovoima jatkaa nyt hankkeen suunnittelua, ja ensimmäiset valmistelevat työt Hanhikivellä aloitetaan aikaisintaan loppuvuonna 2012.

Paikkakunnan lopullisessa valinnassa painotettiin turvallisuutta, teknistä toteutettavuutta, ympäristöasioita, rakentamiskustannuksia sekä seutukunnan kykyä tukea hanketta, joka tuo seutukuntaan parhaimmillaan tuhansia uusia työntekijöitä ja palveluiden käyttäjiä. Näiden aihekokonaisuuksien alla tarkasteltiin satoja yksityiskohtia.

Fennovoiman mukaan sekä Simo että Pyhäjoki ovat ydinvoimalalle hyviä sijoituspaikkoja. Kumpaankin voi turvallisesti ja ympäristön kannalta kestävästi rakentaa ydinvoimalan. Molemmat seutukunnat ovat rakenteeltaan ja asenteeltaan sopivia tukemaan hanketta.

Mikään yksittäinen syy ei ratkaissut sijoituspaikkaa, vaan Pyhäjoen puolesta sijoituspaikkana puhui useampi tekninen asia, joiden vuoksi ydinvoimala on helpompi rakentaa Pyhäjoelle. Pyhäjoen kallioperä on osoittautunut tutkimuksissa ehyemmäksi. Tämä tarkoittaa helpompia louhinta-, tiivistys- ja kaivantotöitä. Pyhäjoella seismiset suunnitteluarvot ovat matalammat kuin Simossa. Tämä vaikuttaa sekä ydinvoimalarakennuksen että sen sisälle asennettavien laitteiden mitoitukseen. Jäähdytysvettä varten rakennettavat tulo- ja poistotunnelit ovat Pyhäjoella noin kilometrin lyhyempiä. Pyhäjoella laitoksen välittömässä läheisyydessä asuu ja mökkeilee erittäin vähän ihmisiä, joten työmaa aiheuttaa vähän häiriötä naapurustolle.

Fennovoima jatkaa nyt suunnittelutyötä yhdessä kunnan, viranomaisten ja laitostoimittajien kanssa ja valmistelee erilaisten lupien hakemista. Hanhikiven niemellä tehdään esimerkiksi lisää pohja-, ympäristö- ja vesitutkimuksia. Samalla valmistaudutaan yhdessä Pyhäjoen ja Raahen seutukunnan kanssa hankkeen tuleviin vaiheisiin.

Ensimmäiset valmistelevat työt Hanhikivellä aloitetaan aikaisintaan loppuvuonna 2012. Voimalan rakentamisen aikataulu tarkentuu, kun laitostoimittaja on valittu. Fennovoima lähetti heinäkuussa tarjouspyynnöt Arevalle ja Toshiballe ja valitsee laitostoimittajan 2012-2013.

Fennovoiman ydinvoimalan sijoituspaikan valintaa varten tehtiin selvityksiä kaikkiaan noin neljän vuoden ajan. Fennovoimalla oli hankkeensa alussa kesällä 2007 ydinvoimalan sijoituspaikaksi liki 40 vaihtoehtoa. Joulukuussa 2009 Fennovoima rajasi vaihtoehdot Pyhäjokeen ja Simoon.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fennovoima valitsi ydinvoimalansa sijoituspaikaksi Pyhäjoen”

Vastaa