Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin hitas-asunto maksaa jo yli 4900 euroa neliöltä

Helsingin sääntelemättömät asuntohinnat ovat herättäneet jo pitkään keskustelua, mutta eipä marketin kassojen kannata enää laittaa nimeään hitas-arpajaistenkaan listaan. Helsingin asuntotuotantotoimisto Att myy Jätkäsaaresta Helsingin Välimeri -nimistä kohdetta, jonka kalleimman asunnon, 53 neliön kaksion velaton hinta on 4 938 euroa neliöltä. Kohteen keskineliöhinta on 4 069 euroa neliöltä.

Helsingin sääntelemättömät asuntohinnat ovat herättäneet jo pitkään keskustelua, mutta eipä marketin kassojen kannata enää laittaa nimeään hitas-arpajaistenkaan listaan. Helsingin asuntotuotantotoimisto Att myy Jätkäsaaresta Helsingin Välimeri -nimistä kohdetta, jonka kalleimman asunnon, 53 neliön kaksion velaton hinta on 4 938 euroa neliöltä. Kohteen keskineliöhinta on 4 069 euroa neliöltä.

Hitas tarkoittaa Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyä. Tarkoituksena on tarjota ostajille kohtuuhintaisia ja tuotantokustannuksiin perustuvia asuntoja. Tontin vuokra maksetaan hoitovastikkeessa.

Att:n toimitusjohtaja Sisko Marjamaakin hämmästyi ensin lähes 5 000 euron neliöhinnasta. Kohdetta koskeviin asiakirjoihin tutustuttuaan hän listaa joukon kustannuksia nostavia tekijöitä kuten maanalaisen autopaikoituksen ja alueen imujätejärjestelmän. Kohteeseen sisältyvistä liiketiloista tulee lisähintaa useita satasia neliötä kohti. Hienon paikan arkkitehtuurikin maksoi.

Välimeren rakennusurakkaan pyydettiin tarjous neljältä urakoijalta, mutta vastauksia tuli vain yksi. Marjamaan mukaan kustannukset osuivat kuitenkin Tocomanin laatiman ja Att:n tarkistaman kustannusarvion kanssa prosentin haarukkaan.

Kilpailu ei toimi

Kilpailun väheneminen vaikuttaakin osaltaan hitasien kallistumiseen. VVO:n ja Saton lopetettua lähes tyystin säännellyn omistusasuntotuotannon hitas-tuotanto on siirtynyt yhä enemmän rakennusliikkeiden tehtäväksi. Kaupungin sisällä on keskusteltu, onko hitas-tonttien luovuttaminen kaupungille oikea linja. Marjamaa ei halua ottaa asiaan kantaa.

Att:lla on resurssit arvioida rakennuskustannusten oikeellisuutta, vaikka tarjouksia olisi vain yksi. Rakennusliikkeiden omissa hitas-kohteissa todellisen kustannustason arviointi on huomattavasti vaikeampaa. Hitas-työryhmällä ei ole mitään mahdollisuuksia ar-
vioida ilman kilpailua muodostuneen hinnan oikeellisuutta. Entisenä Aran hintapäällikkönä Marjamaalla on kokemusta urakoitsijoiden hintaselityksistä. Hän pitää koko järjestelmän uhkatekijänä, jos hitasin hinta ei perustu todellisiin kustannuksiin.

Rakennusliikkeen intresseissä ei välttämättä ole tehdä mahdollisimman edullista hitas-tuotantoa alueelle, jossa sillä on myynnissä vielä kalliimpaa normaalia gryndaustuotantoa.

Marjamaan mielestä hitas-tuotantoa tarvitaan myös jatkossa, koska sillä on asuntopoliittistakin merkitystä.

Helsingissä tapahtunut uusien asuntojen kaupan romahtaminen ei koske hitaseja, sillä ne menevät edelleen todella hyvin kaupaksi. Välimeren 69 asuntoonkin oli jo ennen hakuajan loppua ilmoittautunut yli tuhat ostajaa kokeilemaan arpaonneaan. Hitasien keskihinta nousi kesäkuusta 6,1 prosenttia ja vuodessa nousua oli 8,2 prosenttia. Hitas-neliö maksaa keskimäärin 3 794 euroa kerrostalossa ja 3 428 euroa rivitalossa.

Att:n lisäksi hitaseja rakennuttavat ainakin NCC, SRV, Lemminkäinen, Sato, Finndomo ja ryhmärakennuttajia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Helsingin hitas-asunto maksaa jo yli 4900 euroa neliöltä”

 1. Mutta ostapa samalta alueelta asunto jostakin kovan rahan kohteesta, ei sanota edes päivää, jos saman suuruista tarjousta jättäisi rakennusliikkeelle.

 2. 4 tarjouspyyntöä – 1 tarjous ?! Ei-toimiva markkina.

  Saataisiinko joku virolainen rakennusfirma auttamaan markkinadynamiikkaa.

  1. Onkohan tullut suunniteltua kohde vähän kalliinlaiseksi? Miksi kukaan tarjoaa kohdetta, kun ennakkoon näkee rakentamisen vaikeudet ja ristiriidan kustannuksien ja urakkahinnan välillä? Huoneistojen välinen jyvitys lienee kohdallaan, keskihinta + 20 % paalupaikasta on ok.

   Onkohan kukaan pitänyt kynästä kiinni?

   1. Ei ole isoilla rakennusliikkeillä tarjoushalukkuutta. Miksi? Siksi, koska ne eivät tarvitse hitas-urakoita. Miksi eivät? Koska isot urakoitsijat ovat ulkoistaneet varsinkin Helsingin seudulla tuotantonsa pienille erikoisurakoitsijoille ja alihankkijoille. Alihankintoja on jopa yli 80% kohteen tekemisestä. Näin resurssijousto ja myös hintajousto on siirretty pienille urakoitsijoille. Tämä on uusi näyttö siitä, että suurten rakennusliikkeiden markkina-asema on kasvanut liian vahvaksi eikä markkina toimi.

 3. Puolueet/poliitikot ovat antaneet vallan rakennusliikkeille eli rakennusliikkeet voitelevat heitä mukavasti! Vaalirahakuviot me tunnemme MAAN TAVASTA puhumattakaan.

 4. Ei kukaan Skanskan lisäksi tarjoa att:lle urakkaa ihan siitä syystä, että att:n urakkaehdot eivät ole normaalit. Ja hitas on hyvä bisnes rakennysliikkelle: alle ara-tason laatu edulliselle vuokratontille. Arabianrannassa oli yhtä aikaan myynnissä Lemminkäisen gryndi ja SRVn hitas. Hintaero n. 1400 euroa per neliö. Eroina Lemminkäisellä grynditason varustelu ja oma tontti ja SRVllä vuokratontti ja muovimatot lattiassa. Taisi kuitenkin olla hyvä katteinen kohde SRVllekkin……

 5. Hitas näyttää sitten olevan paras tapa tehdä tiliä, saa tontin ilmaiseksi ja myy neliöt vapaiden markkinoiden hinnalla…ehkä vähän ylikin….hahaa.

  kyllä siinä on nettoneliöhinnalle 1500€ ihan katetta kun saa siitä tuon 5000€…..

  voi teitä suomalaisia joita kustaan silmään oikeen olantakaa….

  onnea ja iloa kaikille.

 6. no, onko siellä att:llä vielä opittu teettämään remontteja vai vieläkö niitä voi huoletta kusettaa?

  1. Hitas on Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen
   asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä.

   Nyt kun tuo hintasääntely on osoittautunut täysin nimelliseksi, niin miten on laatusääntelyn laita? Saako tehdä niin rimaa hipovaa laatua kuin ilkeää ja pyytää silti markkinahintaa? Tässäpä mainio tuote niille gryndereille, joilta vietiin välimallin hieno rahastussampo.

 7. Kun viimeksi korjattiin vanhojen Hitas-asuntojen hinnoittelua, tultiin siihen, että näidenkin kattohinnat nousivat parhaimmillan lähes neljään tonniin. Eli jos nyt ostaa noin kalliin Hitas-asunnon ei varmaankaan häviä. Eri asia on josostaa Hitas-asunnon laitakaupungilta. Siellä ei vanhasta Hitas-asunnosta saa läheskään kattohintaa.

 8. Kun viimeksi korjattiin vanhojen Hitas-asuntojen hinnoittelua, tultiin siihen, että näidenkin kattohinnat nousivat parhaimmillan lähes neljään tonniin. Eli jos nyt ostaa noin kalliin Hitas-asunnon ei varmaankaan häviä. Eri asia on josostaa Hitas-asunnon laitakaupungilta. Siellä ei vanhasta Hitas-asunnosta saa läheskään kattohintaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat