Kokeile kuukausi maksutta

Laajan matkailualueen kehittäminen Ylläkselle käynnistyy

Iso-Ylläkselle on laadittu kehittämissuunnitelma 75 hehtaarin matkailualueesta. Iso-Ylläkselle nousee tulevina vuosina muun muassa golfkenttä, useampia uusia hotelleja sekä tapahtumapuisto. Alueelle on kaavailtu rakennusoikeutta yli 150 000 kerrosneliötä. Mittava täydennysrakentaminen tekee alueesta entistä voimakkaammin ympärivuotisen matkailukohteen. Kehittämishankkeen takana ovat Metsähallitus Laatumaa, Kolarin kunta ja Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy.

Iso-Ylläkselle on laadittu kehittämissuunnitelma 75 hehtaarin matkailualueesta. Iso-Ylläkselle nousee tulevina vuosina muun muassa golfkenttä, useampia uusia hotelleja sekä tapahtumapuisto. Alueelle on kaavailtu rakennusoikeutta yli 150 000 kerrosneliötä. Mittava täydennysrakentaminen tekee alueesta entistä voimakkaammin ympärivuotisen matkailukohteen. Kehittämishankkeen takana ovat Metsähallitus Laatumaa, Kolarin kunta ja Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy.

Kuuntele juttu

Kehittämissuunnitelma sisältää kolme vaihtoehtoista asemakaavaluonnosta, jotka on laatinut Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy. Iso-Ylläksen alueelle on suunnitteilla tiivis kyläkeskus toreineen ja liiketiloineen sekä esimerkiksi golfklubi, wellness-hotelli, monitoimihalli, kylpylähotelli, uusia loma-asuntoja sekä rinne-/golfhotelli. Uusia vuodepaikkoja on tulossa ainakin reilut 8 000 kappaletta.

”Täydennysrakentaminen sovitetaan matkailukeskuksen miljööseen niin toiminnallisesti kuin maisemallisestikin. Palveluja ja toimintoja monipuolistamalla sekä lisäämällä majoituskapasiteettia saadaan kasvatettua kävijöiden määrää ympärivuotisesti. Tämä antaa lisävolyymia koko alueen talouteen”, Kolarin kunnanjohtaja Heikki Havanka sanoo.

”Alue tarvitsee uutta vetovoimainvestointia”

Kohteen maanomistajana Metsähallitus Laatumaa haluaa tukea vahvasti matkailusta elävän Ylläksen alueen toimintaedellytyksiä yhteistyössä muiden seudun toimijoiden kanssa.

Asemakaavoitettava alue sijaitsee Yllästunturin ja Ylläsjärven välissä, Iso-Ylläksen matkailukeskuksessa. Alue sisältyy jo aiemmin rinnetoimintoja varten Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:lle vuokrattuun maa-alueeseen. Hiihtokeskus Iso-Ylläs on vuosien aikana kehittänyt monipuolisesti alueen rinnetoimintoja ja alueen rakentamista jo 1990-luvulla vahvistetun ensimmäisen asemakaavan ja vuonna 2003 laaditun MasterPlanin mukaisesti.

”Merkittävimmät investoinnit Hiihtokeskus Iso-Ylläksen vuokra-alueelle ovat tähän mennessä olleet vuonna 2003 valmistunut Hotelli Ylläs Saaga sekä vuonna 2008 valmistunut Gondolihissi ja uusi hiihtokeskuksen päärakennus Taiga. Nyt tarvitaan alueelle jälleen uusi vetovoimainvestointi”, Hiihtokeskus Iso-Ylläksen toimitusjohtaja Osmo Virranniemi sanoo. Hän näkee, että uusi kylpylähotelli ja golfkenttä edustavat juuri tällaista vetovoimainvestointia.

Kaavaluonnokset nähtäville talven aikana

Iso-Ylläksen kehittämissuunnitelman kaavaluonnokset esitellään Kolarin kunnan verkkosivuilla talven 2011-2012 aikana. Luonnosten ja niistä tulleiden palautteiden pohjalta valmistellaan lopullinen kaavaehdotus. Kun voimaan saadaan hyväksytty asemakaava, käynnistetään alueen rakentaminen.

Ylläs kehittyy tulevina vuosina vahvasti. Laatumaa järjesti jo aiemmin Äkäslompolon puolella uutta matkailualuetta koskevan arkkitehtikilpailun, jonka tuloksia aiotaan hyödyntää parhaillaan työn alla olevan Äkäslompolon MasterPlanin teossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laajan matkailualueen kehittäminen Ylläkselle käynnistyy”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat