Kokeile kuukausi maksutta

Omakotitalojen hinnat laskivat reilusti pääkaupunkiseudulla

Omakotitalojen hinnat laskivat vuoden kolmannella neljänneksellä koko maassa. Erityisen rajusti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Omakotitalotonttien hinnat sen sijaan ovat nousussa. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Omakotitalojen hinnat laskivat vuoden kolmannella neljänneksellä koko maassa. Erityisen rajusti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Omakotitalotonttien hinnat sen sijaan ovat nousussa. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

image

Omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä edelliseen vuosineljännekseen verrattuna koko maassa keskimäärin 4,2 prosenttia. Verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan hinnat nousivat koko maassa keskimäärin 0,4 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa peräti 11,9 prosenttia verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna hinnat laskivat 3,2 prosenttia.

Muualla maassa omakotitalojen hinnat laskivat kolmannella neljänneksellä 3,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Vuositasolla hinnat nousivat 0,9 prosenttia.

Omakotitalotonttien hinnat laskivat koko maassa

Vuoden 2011 kolmannella neljänneksellä omakotitalotonttien hinnat nousivat koko maassa edellisestä neljänneksestä 3,6 prosenttia. Vuositasolla hinnat laskivat 4,7 prosenttia. Omakotitalotonttien neliöhinta koko maassa oli 18,4 euroa ja keskimääräinen tontin pinta-ala oli 2 391 neliömetriä.

Pääkaupunkiseudulla omakotitalotonttien hinnat kohosivat 2,1 prosenttia edellisneljännekseen verrattuna, ja vuositasolla nousua kertyi 6,5 prosenttia. Omakotitalotontin keskihinta pk-seudulla oli 163,1 euroa neliöltä.

Muualla maassa omakotitalotonttien hinnat nousivat keskimäärin 4,0 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja laskivat 7,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Omakotitalotontin keskihinta muualla maassa oli 13,7 euroa neliöltä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Omakotitalojen hinnat laskivat reilusti pääkaupunkiseudulla”

  1. Todellista markkinatietoa: seuraan lähipiirissä kolmen hyvän pientaloasunnon myyntiä (2xEspoo ja 1xLohja). Hinta/laatu ovat kohdallaan näissä kaikissa.

    Olleet myynnissä 4-8 kk eikä tosiostajaa ole yhdessäkään näkynyt.

    Tämä on taantuma joka on juuri kääntymässä lamaksi.

  2. Täällä taas toiseen suuntaan:

    http://www.ts.fi/online/talous/287209.html

    ”Omakotitalojen hinnat nousivat hivenen kolmannella vuosineljänneksellä. Hinnat kohosivat Tilastokeskuksen perjantaina julkistamien tietojen mukaan keskimäärin 0,4 prosenttia vuotta aiemmasta”

    Molemmissa lahteenä tilastokeskus

    1. Tämä ero aiheutuu siitä, mihin vertaa. Jos verrataan vuoden takaiseen, hinnat ovat nousseet, jos taas verrataan edelliseen neljännekseen, hinnat ovat laskeneet. Me olemme Rakennuslehden otsikossa ja jutun kärjessä verranneet edelliseen neljännekseen, kun taas Turun Sanomat on verrannut vuoden takaiseen. Toki meidän jutustamme löytyy myös vertailu vuoden takaiseen, mutta jutun kärkeen on siis nostettu vertailu edelliseen neljännekseen.

      Siitä voidaan kiistellä, kumpi tapa on järkevämpi. Omasta mielestäni omakotitalojen hintojen vertailussa puolustaa paikkaansa tuoda ensin esiin vertaus edellisneljännekseen. Omakotitalojen kohdalla hinnoissa ei ainakaan pitäisi olla kausivaihtelua. Mikäli sitä esiintyy, kuluttajat eivät ole kovin rationaalisia. Lisäksi edelliseen neljännekseen vertaaminen kertoo nopeammin tapahtuneista käänteistä. Vuoden takaiseen verrattaessa käänteet hinnoissa näkyvät hitaammin.

      Huonona puolena edelliseen neljännekseen vertaamisessa taas on se, että hinnoissa esiintyy tällöin enemmän heiluntaa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii, että toisella neljänneksellä uutisoimme hintojen nousseen rajusti pk-seudulla ja nyt siis uutisoimme niiden laskeneen reilusti. Pk-seudulla ongelmana on jossain määrin se, että yhdellä neljänneksellä omakotitalojen kauppamäärät voivat olla melko pieniä, jolloin muutamat erityisen kalliit tai halvat kaupat aiheuttavat suuriakin muutoksia keskiarvoon.

      Summa summarum, on siis järkevää tuoda jutussa esiin sekä vertailu edelliseen neljännekseen että vertailu vuoden takaiseen. Juuri näin me olemme myös tehneet.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat