Peab tuomittiin insinöörin laittomasta irtisanomisesta

Peab Oy on tuomittu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa korvauksiin Tuula Ilmosen perusteettomasta työsuhteen päättämisestä. Viime lokakuussa annetun tuomion mukaan yhtiö joutuu maksamaan hänelle korvauksia myös yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain rikkomisesta, sillä ennen irtisanomista ei käyty yt-neuvotteluja.

Peab Oy on tuomittu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa korvauksiin Tuula Ilmosen perusteettomasta työsuhteen päättämisestä. Viime lokakuussa annetun tuomion mukaan yhtiö joutuu maksamaan hänelle korvauksia myös yhteistoiminnasta yrityksissä annetun lain rikkomisesta, sillä ennen irtisanomista ei käyty yt-neuvotteluja.

Irtisanominen tuli kymmenisen vuotta yrityksessä työskennelleelle Ilmoselle täytenä yllätyksenä helmikuussa 2009. Erikoiseksi asian tekee se, että hänen esimiehelleenkin asia oli tullut yllätyksenä eikä hän ollut voinut etsiä Ilmoselle korvaavaa työtä.

Toimihenkilöunionin luottamusmies ei ollut kertonut irtisanomisesta Ilmoselle, koska tämä ei ollut liiton jäsen. Jopa potkuista päättämässä ollut aluejohtajakin oli surkutellut, että kuuluisipa Ilmonen liittoon, jotta saisi apua.

Ilmosta vaadittiin salaamaan irtisanomisensa työpaikalla. Kielto ei mennyt perille, ja hän kertoi potkuistaan myös yhtiön silloiselle toimitusjohtajalle Antti Peltoniemelle. Toimitusjohtajan myötätunto ei auttanut. Käytännön seuraus oli se, että Ilmosen käsityksen mukaan erottamisen taustalla ollut päällikkö hääti Ilmosen pois työpaikalta poliisilla uhaten. Vetoaminen irtisanomisajan työskentelyvelvoitteeseen ei auttanut, työvelvoite vaan poistettiin. Yhtiö myös vaati oikeuden papereita salaisiksi.

Ilmonen on koulutukseltaan rakennuspiirtäjä, rakennusmestari ja insinööri. Hän toimi Peabissa teknisen sihteerin nimikkeellä. Valtaosan työurastaan hän kertoo tehneensä ennakkotarjouskyselyjä ja hoitaneensa projekteja varsin itsenäisesti, vaikka ei laskenutkaan kohteille lopullista tarjoushintaa. Oikeudessa yhtiö näyttää keskittyneen kyseenalaistamaan Ilmosen ammattitaitoa ja työn vaativuutta. Irtisanomista perustellaan taloudellisilla ja tuotannollisilla syillä ja Ilmosen työtehtävien vähenemisen kiistetään johtuneen uusista rekrytoinneista.

Yhteenvetona käräjäoikeus toteaa Ilmosen töiden vähentyneen ja yhtiön säästötarpeiden heikentyneen taloudellisen tuloksen perusteella. Mitään laajempaa vakinaisen toimistohenkilöstön vähennysohjelmaa ei kuitenkaan ollut laadittu. Siksi oikeus epäilikin yhden pienipalkkaisen, avustavan henkilön irtisanomisen merkitystä yhtiön talouden tervehdyttämisen kannalta. Muita Seinäjoen toimiston toimihenkilöitä ei samassa yhteydessä irtisanottu.

Suuperko lopetti oikeusprosessin

Irtisanomisilmoituksesta on kohta kolme vuotta. ”Kaikkien inhottavinta on epäoikeudenmukaisuus, tämä tuntuu niin väärältä. En olisi kuuna päivänä voinut ajatella, että minut irtisanotaan”, Ilmonen sanoo.

Ilmosen oman käsityksen mukaan irtisanomisella suojeltiin yhden johtajan vaimon työpaikkaa. Tämä oli tullut taloon tekemään vakituisena satunnaisia töitä.
Ennen pääkäsittelyä Peab tarjosi Ilmoselle vuoden palkkaa vastaavalla summalla sovitteluratkaisua. Oikeudesta tuli vain viiden kuukauden palkka (10 130 euroa) ja 7 500 euroa yt-lain rikkomisesta. Hyväksymällä sovinnon Ilmonen olisi voittanut tuhansia euroja, mutta hän piti oikeudenkäyntiä henkisesti rahaa tärkeämpänä.

Peab ilmoitti määräajassa tyytymättömyytensä tuomioon, mutta ei vienyt asiaa hovioikeuteen. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Petri Suuperko halusi lopettaa asian puimisen oikeudessa. ”Se päätös tuli minulta. Tämä on valitettava tapaus, ja pahaa mieltä on tullut riittävästi. En missään tapauksessa halunnut lähteä hakemaan parempaa lopputulosta Peabille”, hän sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Peab tuomittiin insinöörin laittomasta irtisanomisesta”

 1. Lainaus:
  ”Toimihenkilöunionin luottamusmies ei ollut kertonut irtisanomisesta Ilmoselle, koska tämä ei ollut liiton jäsen. Jopa potkuista päättämässä ollut aluejohtajakin oli surkutellut, että kuuluisipa Ilmonen liittoon, jotta saisi apua.”
  Toimittajan yleistiedot luottamusmiehen toiminnasta eivät ole ajantasalla. Luottamusmies ei voi kertoa irtisanomisesta edustettavilleen, vaan irtisanomisen kertoo aina työnantaja edustajansa välityksellä. YT-neuvotteluissa käydyt keskustelut ovat pääsääntöisesti luottamuksellisia eikä luottamusmies voi kertoa esim. irtisanottaville etukäteen tietojaan.
  Toisaalta, luottamusmies ajaa ensi sijaisesti liittoon kuuluvia toimihenkilöitä. Luottamusmies on toiminut aivan oikein, kun ei ole ajanut ns. villin työntekijän asioita. Kyse samasta asiasta, jos ei ole vakuutusta ei voi saada korvauksiakaan.

  1. Onnekseni luottamusmies ei ennalta kertonut irtisanomisestani minulle ja sainkin sen vuoksi hyvät korvaukset, koska tieto tuli yllättäen.

   Irtisanomiseni johtui aluepäällikön, nykyisen aluejohtajan, vaimon työpaikan suojelusta. Hän oli juuri aloittanut satunnaisissa tehtävissä.

   Vaimot pois työpaikoilta! Johtakoot miehiään kotona.

   1. Kyllä peabilla rahaa tuntuu olevan,treella ex työpääl. majaili ja kulutti aikaa samoihin aikoihin eräällä työmaalla lähes kaksi vuotta. Monet ihmetteli mikä hänen hommansa oli siellä,eikä suotta.Ns treen peabin priorisointia vai mitä vie oli ?

   2. Tä?? Nyt mä vasta hokasin, että tuo aluejohtaja palkittiin laittomasta irtisanomisella toimitusjohtajan jakkaralla! Minkälaiset arvot tuolla yhtiöllä oikein on?

 2. Peabilla on tällainen pahahenki toimistolla joka on liian nuori näin isoihin kenkiin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi