Kokeile kuukausi maksutta

Aalto-yliopisto aloittaa puurakentamisen suunnittelijoiden koulutuksen

Aalto-yliopisto käynnistää puurakentamiseen erikoistuneiden suunnittelijoiden jatkokoulutuksen. Koulutus on tarkoitettu jo alalla toimiville suunnittelijoille. Aalto-ylipiston rakentamisen ja ympäristön liiketoimintajohtajan Petri Lyytikäisen mukaan ensimmäinen viiden jakson koulutusohjelma käynnistyy ensi vuoden alkupuolella, kun rahoituskokonaisuus järjestyy lopullisesti.

Aalto-yliopisto käynnistää puurakentamiseen erikoistuneiden suunnittelijoiden jatkokoulutuksen. Koulutus on tarkoitettu jo alalla toimiville suunnittelijoille. Aalto-ylipiston rakentamisen ja ympäristön liiketoimintajohtajan Petri Lyytikäisen mukaan ensimmäinen viiden jakson koulutusohjelma käynnistyy ensi vuoden alkupuolella, kun rahoituskokonaisuus järjestyy lopullisesti.

Koulutus tapahtuu moduuleissa, joiden teemoina ovat muun muassa puu modernissa kaupunkirakenteessa, puurakentamisen liitostekniikat, energiatehokas puurakentaminen ja puukerrostalot. Koulutus kestää 30–40 viikkoa, ja se pitää sisällään opetuksen lisäksi projektitöitä, harjoituksia ja tutustumisia puurakennuskohteisiin.

”Tavoitteena on 150 AA-pätevyyden omaavan puurakentamisen ammattilaisen kouluttaminen Suomeen”, Lyytikäinen sanoo.

Puurakentamisen täydennyskoulutusohjelman puurakentamisen asiantuntijaohjelmaan otetaan ensisijassa jo ammatissa toimivia suunnittelijoita, joilta puuttuu AA-pätevyys. Jatkokoulutusohjelmalla tavoitellaan myös kuntien rakennustekniikan, kaupunkisuunnittelun ja rakennusvalvonnan ammateissa toimivia, ammattikorkeakoulun opettajia, suunnittelijoita ja rakennusalan ammattilaisia.

”Esimerkiksi rakennusvalvontaviranomaisten tietämys suuren mittakaavan teollisen puurakentamisen ratkaisuista on yllättävän heikkoa”, Valtakunnallisen puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen sanoo. Myös energiatehokkuuteen liittyvistä uusista määräyksistä tarvitaan tietoa.

Nykyinen koulutus pienimittakaavaiseen puurakentamiseen

Karjalaisen mukaan osaavien puurakentamisen suunnittelijoiden ja tekijöiden puutteesta oli syntymässä pullonkaula puurakentamisen kasvulle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.

”Rakentamisen koulutussisällöt eivät vastaa enää todellisuudessa sitä markkinaa, mihin ammattimainen suuren mittakaavan puurakentaminen on menossa. Uusia teollisen puurakentamisen järjestelmiä ei tunneta riittävästi”, Karjalainen sanoo.

Hänen mukaansa tähänastinen rakennusalan koulutus on puurakentamisen osalta vastannut sen markkinaosuutta.

”Puurakentamista on opetettu lähinnä pienimittakaavaista rakentamista varten. Nyt ollaan murroksessa ja osaajia tarvitaan suuren mittakaavan ammattimaiseen teolliseen puurakentamiseen, johon nykyinen rakennusalan koulutus ei enää vastaa. Puurakentamisen koulutus on päivitettävä kaikilla tasoilla Suomessa, jotta puurakentamisen ja puutuotteiden kasvavaan kysyntään voidaan vastata.”

Varsinaista puurakentamisen koulutusta annetaan maassamme kaikilla koulutuksen tasoilla ammatillisesta koulutuksesta tieteelliseen jatkokoulutukseen saakka. Opetus annetaan ammatillista koulutusta lukuun ottamatta muun opetuksen ohessa. Puulla ei ole, eikä Karjalaisen mukaan pidäkään olla arkkitehtien tai insinöörien koulutuksessa erityisasemaa. Sen sijaan tasavertainen asema pitää olla.

”Opetuksen päivittäminen on aloitettava oppilaitosten opettajien kouluttamisella. Erityisesti ammattikorkeakoulujen puurakentamisen opetusta tulee päivittää ja lisätä, koska ammattikorkeakoulumme tuottavat valtaosan maamme rakennesuunnittelijoista ja rakentamisen työnjohtajista”, Karjalainen toteaa.

Aalto-yliopiston puurakentamiseen erikoistuneiden suunnittelijoiden jatkokoulutus mahdollistuu muun muassa Työ- ja elinkeinoministeriön työvoimapoliittisen rahoituksen turvin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Aalto-yliopisto aloittaa puurakentamisen suunnittelijoiden koulutuksen”

  1. RIL:llä oli laaja viiden modulin Puurakentamisen koulutusohjelma 1990-luvun alussa. Tuloksena mm. viisi n. 250 sivun kurssikirjaa. Kannattanee selvittää, ovatko nuo polkupyörät homeessa. Ainakin luonnonlait ovat pysyneet ennallaan.

    1. Silvan kirjoituksen mainitsemassa laajassa puukurssissa päätukijana oli Puuinfo.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat