Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden 2012 Puupalkinnon sai Vierumäen puukerrostalo

Vuoden 2012 Puupalkinnon on saanut Vierumäen puukerrostalo, Asunto-osakeyhtiö PuuEra. Suomen ensimmäinen viisikerroksinen puukerrostalo on tuomariston mielestä monella tavalla uuden puurakentamisen uranuurtaja. Kohde suunniteltiin edellisten palomääräysten aikana tapauskohtaista toiminnallista palomitoitusta hyödyntäen. Puupalkinto julkistettiin valtakunnallisilla Puupäivillä 29. marraskuuta Helsingin Wanhassa Satamassa.

Vuoden 2012 Puupalkinnon on saanut Vierumäen puukerrostalo, Asunto-osakeyhtiö PuuEra. Suomen ensimmäinen viisikerroksinen puukerrostalo on tuomariston mielestä monella tavalla uuden puurakentamisen uranuurtaja. Kohde suunniteltiin edellisten palomääräysten aikana tapauskohtaista toiminnallista palomitoitusta hyödyntäen. Puupalkinto julkistettiin valtakunnallisilla Puupäivillä 29. marraskuuta Helsingin Wanhassa Satamassa.

Hankkeen taustalla oli rakennusliikevetoinen yritysryhmä, jossa puualan yritykset olivat aktiivisesti mukana. Talon rakennuttajat olivat Heinolan kaupunki, Rakennusliike Reponen, Koskisen Oy ja Versowood Oy. Reponen toimi myös pääurakoitsijana. PuuEran suunnitteli Vuorelma Arkkitehdit Oy.

Vaikka Puupalkinto on ensisijaisesti arkkitehtuuripalkinto, palkintolautakunta haluaa korostaa tämän vuoden palkinnossa yrityslähtöisen kehitystoiminnan merkityksellisyyttä puurakentamisen edistämisessä. Hankkeen arvoa nostaa, että sen toteutuksesta ja tuloksista kerrottiin avoimesti koko hankkeen ajan ja että hankkeen ratkaisuihin on ollut mahdollista tutustua myös sen omien internetsivujen kautta. Kohde on saavuttanut erittäin paljon myönteistä julkisuutta ja näkyvyyttä mediassa, mikä on omalta osaltaan edistänyt suomalaista puukerrostalorakentamista.

Tuomariston mukaan talon rakenteissa yhdistettiin eri materiaalien hyvät ominaisuudet yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Talo pystytettiin teltan suojassa käyttämällä pitkälle teollisesti esivalmistettuja elementtejä. Kohteen rakennusaika oli lyhyt, ja rakennuskustannuksiltaan talo oli kilpailukykyinen. Talossa hyödynnettiin Rakennusliike Reposen matalaenergiarakentamisen konseptia.

Tuomaristo toteaa edelleen, että rakennuksen arkkitehtuuri on iloista ja varmaa. Puuta on käytetty monipuolisesti, mutta konstailemattomasti. Porrashuoneessa puutalon tuntu on vahvasti läsnä.

PuuEran (5 krs, 27 asuntoa, 1.915 krs-m2) toteutuksesta vastasivat:

  • Rakennuttajat: Heinolan kaupunki, Rakennusliike Reponen, Koskisen Oy, Versowood Oy
  • Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy, arkkitehti Mika Ukkonen
  • Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy / Insinööritoimisto Puolanne Oy
  • Pääurakoitsija: Rakennusliike Reponen Oy
  • Liimapuurakenteet: Versowood Oy
  • Puuelementit: Herrala talot
  • Puuosat: Koskisen Oy
  • Palotekninen suunnittelu: L2 Paloturvallisuus Oy
  • Akustiikka: Helimäki Akustikot Oy

Puupalkintokilpailuun saapui kaikkiaan kymmenen ehdotusta. Ehdotusten taso oli erittäin korkea, mikä nostaa tämän vuoden palkinnon arvoa. Korkeasta tasossa johtuen tuomaristo päätti jakaa varsinaisen puupalkinnon lisäksi kahdelle rakennukselle kunniamaininnan. Kunniamaininnan saavat:

Hiljaisuuden kappeli, Arkkitehdit K2S Oy

Helmi Helsingin sydämessä. Arkkitehtuuriltaan uniikki pienimuotoinen rakennus, josta on tullut erittäin suosittu paikka hiljentymiseen arjen kiireen keskellä. Puuta on käytetty taidokkaasti sekä rakenteissa että pinnoissa. Kahteen suuntaan kaarevat rakenteet ovat haasteelliset. Ympärillä olevia rakennuksia matalammassa kappelissa myös vesikatto on verhottu puulla. Hanke osoittaa kauniilla tavalla, että puun käyttö sopii myös kaupunkien ydinkeskustoihin.

Innova peruskorjaus Riihimäen Peltosaaressa, Arkkitehti Kimmo Lylykangas

Ensimmäinen käytännön sovellus uudesta, kansainvälisessä SmartTES-tutkimushankkeessa kehitetystä kerrostalojen korjausmenetelmästä, jossa ulkoseinien sandwich-elementeistä poistettujen ulompien rakennekerrosten tilalle asennettiin puurunkoiset, pystysuuntaiset julkisivuelementit. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekeovet on asennettu valmiiksi puurunkoisiin elementteihin, kuten myös julkisivun rappausvilla pohjarappauksineen. Uusi peruskorjausmenetelmä lyhensi paikan päällä tehtäviä rakennustöitä. Koko rakennusvaiheen kesto oli noin puolet Peltosaaren alueella samanikäisten talojen korjauksiin tyypillisesti käytetystä ajasta ja asukkaat saattoivat asua kodeissaan remontin ajan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden 2012 Puupalkinnon sai Vierumäen puukerrostalo”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat