Kokeile kuukausi maksutta

Luukku-talo sai vuoden 2010 Puupalkinnon

Vuoden 2010 Puupalkinnon saajaksi on valittu Aalto-yliopiston nollaenergiatalo Luukku. Kunniamaininta annettiin Jyväskylässä sijaitsevalle Kuokkalan kirkolle. Kilpailuun saapui tänä vuonna 10 ehdotusta, ja palkinnon myöntämisessä kiinnitettiin nyt erityistä huomiota energia-, ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Palkinnot julkistettiin 11. marraskuuta järjestetyn Puupäivän yhteydessä.

Vuoden 2010 Puupalkinnon saajaksi on valittu Aalto-yliopiston nollaenergiatalo Luukku. Kunniamaininta annettiin Jyväskylässä sijaitsevalle Kuokkalan kirkolle. Kilpailuun saapui tänä vuonna 10 ehdotusta, ja palkinnon myöntämisessä kiinnitettiin nyt erityistä huomiota energia-, ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Palkinnot julkistettiin 11. marraskuuta järjestetyn Puupäivän yhteydessä.

image

Luukku-taloa voidaan pitää monella tapaa uraa uurtavana. Se näyttää mallia tulevaisuuden energiatehokkaasta rakentamisesta ja osoittaa, että nollaenergiatalojen rakentaminen on mahdollista myös Suomen oloissa. Luukku-talo sisältää paljon innovatiivisia ratkaisuja muun muassa runkorakenteissa, eristeissä, sisäverhouksissa osana sisäilman ja kosteustekniikan hallintaa, lasin ja puun liitoksissa sekä talotekniikassa. Opittuja suunnitteluperiaatteita ja talosta saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää laajasti.

Luukku-talo osoittaa, että rakentamisen ympäristövaikutuksia voidaan pienentää, kun suunnittelun tavoitteeksi otetaan mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Talon ympäristövaikutuksia on tarkasteltu sen koko elinkaaren ajalta mukaan lukien rakennustuotteiden valmistus. Yli 75 prosenttia talon rakennusmateriaaleista on uusiutuvia. Talo on myös jatkossa mielenkiintoinen seurattava, koska talon anturit mahdollistavat sen toimivuuden seurannan. Talon tarvitsema energia tuotetaan aurinkoenergialla.

Arkkitehtuuriltaan talo on hillityn kaunis ja sellaisena moderni jatke suomalaiselle puuarkkitehtuurille. Myös talon tilasuunnittelussa on lähdetty uusille urille. Talo on äärimmäisen kompaktisti mutta silti toimivasti mitoitettu. Ikkunoiden koossa ja suuntaamisessa on haettu luonnonvalon ja energiatehokkuuden välistä optimia.

Luukku-talon suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Aalto-yliopiston Luukku-team, arkkitehtisuunnittelijana Ulla Prami ja Wood Program-työryhmä. Hankkeen suojelija on asuntoministeri Jan Vapaavuori. Luukku-talon päärahoittaja on Sitra ja hankkeeseen on osallistunut useita yrityksiä.

Luukku-talo palkittiin jo aiemmin tänä vuonna Vuoden puunkäytön edistäjänä. Lisäksi se sijoittui Madridissa järjestetyssä kansainvälisessä Solar Decathlon Europe -kilpailussa viidenneksi.

Kuokkalan kirkko

Vuoden 2010 puupalkintolautakunnan kunniamaininnan saa siis Kuokkalan kirkko. Kirkko on kaunis lisäys suomalaiseen puuarkkitehtuuriin ja jatkaa osaltaan sen viime vuosikymmenellä alkanutta menestystä. Suomeen on viime vuosina rakennettu useita puurakenteisia kirkkoja ja tämän esimerkin toivoisi tarttuvan myös muihin julkisiin rakennuttajiin.

Kuokkalan kirkon arkkitehtisuunnittelusta vastaavat arkkitehdit Anssi Lassila, Teemu Hirvilammi ja Jani Jansson. Kirkon rakennuttaja on Jyväskylän seurakunta.

Tietoa Puupalkinnosta

Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnetty palkinto on järjestyksessä kolmastoista, ja se on osa Suomen metsäsäätiön rahoittamaa ”Puu on ekoin” -kampanjaa. Palkinnon jakavat Puuinfo Oy ja Puuinformaatio ry.

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla.

Vuoden 2010 palkintolautakuntaan kuuluivat Suomen arkkitehtiliiton pääsihteeri Paula Huotelin, Sitran energiaohjelman johtaja Jukka Noponen, Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston professori Jouni Koiso-Kanttila ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Luukku-talo sai vuoden 2010 Puupalkinnon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat