Ikaalisten Siporex-tehdas lopetetaan – ei vaikuta Jämerä-kivitalojen toimituksiin

Tanskalainen H+H International on ilmoittanut sulkevansa Ikaalisten kevytbetonitehtaansa. Ikaalisten tehtaassa on valmistettu myös Jämerä-kivitalojen kevytbetonituotteita. Jämerä-kivitalojen liiketoiminnasta nykyisin vastaava virolainen Aeroc Group kuitenkin vakuuttaa, että Ikaalisten tehtaan lopetus ei vaikuta Jämerän toimituksiin, vaan yhtiö päinvastoin laajentaa toimintaansa.

Tanskalainen H+H International on ilmoittanut sulkevansa Ikaalisten kevytbetonitehtaansa. Ikaalisten tehtaassa on valmistettu myös Jämerä-kivitalojen kevytbetonituotteita. Jämerä-kivitalojen liiketoiminnasta nykyisin vastaava virolainen Aeroc Group kuitenkin vakuuttaa, että Ikaalisten tehtaan lopetus ei vaikuta Jämerän toimituksiin, vaan yhtiö päinvastoin laajentaa toimintaansa.

Ikaalisissa Jämerä-kivitaloihin valmistettuja raudoitettuja tuotteita toimitetaan jatkossa Aeroc-konsernin tehtaalta Virosta, jossa Jämerä valmistuttaa myös kaikki muut kivitaloihinsa tarvittavat kevytbetonituotteet.

”Meillä on VTT Expert Servicen myöntämä raudoitettujen kevytbetonituotteiden uuden standardin mukainen sertifikaatti, joka vastaa EU:n vaatimuksiin. Tietääkseni olemme Suomessa ainoa yhtiö, jolla tämä laatutakuu on”, Aeroc-konsernin toimitusjohtaja Ivar Sikk kertoo.

Aeroc-konserni on aloittanut Jämerä-kivitalojen myynnin myös Venäjällä ja Baltian maissa. Perinteinen suomalainen tavaramerkki on jo herättänyt kiinnostusta alueella.

”Erityisesti Pietarissa arvostetaan Jämerä-kivitalojen vahvoja suomalaisia juuria. Se tarkoittaa laatua, johon he ovat valmiita sijoittamaan.”

Aeroc Jämerä Oy on laajentamassa toimintaansa Suomessa myös yritysmyyntiin. Yhtiö toimittaa kevytbetonituotteita muun muassa vähittäistavarakaupoille ja rakennusliikkeiden saneeraus- ja urakointikohteisiin.

Satsauksia energiatehokkuuteen

Jämerä on viimeaikoina satsannut toimitusprosessiinsa ja erityisesti tuotteidensa energiatehokkuuteen. Näin yhtiö pystyy vastaamaan paitsi uudistuneisiin energiamääräyksiin, myös kuluttajien kasvaneisiin vaatimuksiin talojen energiatehokkuudesta.

”Pystymme uudistuneiden materiaalien ansiosta rakentamaan kivitalon rungon entistä eristävämmäksi. Lisäksi kevytbetonista valmistettu talo on erittäin tiivis, ja tiiveys kestää koko rakennuksen käyttöiän, mikä vaikuttaa selvästi talon energiatehokkuuteen. Laadun varmistamiseksi jokainen Jämerä-kivitalo tiiveysmitataan”, Aeroc Jämerän myyntijohtaja Jari Malkamäki sanoo.

Malkamäki uskookin energiatehokkuuden parantamisen nostavan entisestään kevytbetonitalojen kysyntää.

Tanskalainen H+H International A/S myi Jämerä-kivitalojen talonrakennusliiketoiminnan Aeroc Groupille viime kesänä. Tanskalaisyhtiö halusi luopua pientalojen rakennusliiketoiminnasta ja keskittyä ydinliiketoimintaansa rakennusteollisuuden materiaalitoimittajana. Tuolloin yhtiön haltuun jäi vielä sen ydinliiketoimintaan sopiva Siporex-kevytbetonituotteiden tuotanto Ikaalisissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Ikaalisten Siporex-tehdas lopetetaan – ei vaikuta Jämerä-kivitalojen toimituksiin”

 1. Surullista luettavaa. Epäilemättä asiaan vaikuttivat Suomen uudet energiamääräykset.

  1. Ei energiamääräyksillä ole mitään tekemistä. Pääkonsernin bisnekset ja tulostavoitteet. Jos tehdas ei tee riittäävän hyvää tulosta niin se laitetaan kiinni!

 2. Ei kun hinnoittelu.Kyseiseltä virolaistehtaalta ostettuna sai koko siporex talon asennettuna siihen hintaan kuin suomessa jämerän harkot.
  Mistä tämä johtuu ja saako enää?

  1. Ei auta kuin kysäistä Jämerältä. Näyttää olevan ainoa kun pystyy kokonaisen kevytbetonitalon Suomessa toimittamaan. Epäilisin että on kilpailukykyinen.

 3. Surullista oli kuulla muutama vuosi sitten kun ammattitaidoton johto ”visioi” , mitä tekevät päästyään valtaan!

  1. Ei vaikuta niin kun niitä ei juurikaan toimiteta. Koko homma ryssittiin muutamassa vuodessa. Homma olllut yleinen naurunaihe ammattilaisten keskuudessa.

 4. Sääli hyvää taloa. Jämerän erinomaisia piirteitä olivat:
  – pitkäikäinen & vähähoitoinen kivitalo
  – yksinaineisuus; ei erilaisia kerroksia ja kalvoja
  – tiiveys; varmat liitokset, ja vaikka koko talo samasta materiaalista
  – suunnittelun ja rakentamisen pitkä kokemus ja osaaminen
  – silloisen asuntomin. Jan Vapaavuoren & VTTn yrityksistä huolimatta energiamääräyksistä ei tullut aivan kohtuuttomia, jolloin myös Jämerä-talo voi täyttää vaatimukset; heikentävät kuitenkin hintakilpailukykyä.

  1. Todella ikävä juttu. On erityisen sääli, että raudoittuihin kevytbetonielementteihin liittyvä osaaminen, tutkimus ja vuosikymmeniä kestänyt tuotekehitys heitetään pois.

   1. Käsittääkseni nykyisen Jämerän taustajoukot ja Aeroc tehtaiden osaaminen on peräisin Siporexin tehtaalta. Mm. E.Kalliokoski on hallituksessa ja Aerocin tehtaiden hallituksen puheenjohtaja on entinen Siporexlainen ja Jämerämyyjä.

    1. Taitaa Eero olla vaan nimellisesti mukana ja Ivarin ”siporexilaisuuskin” samankaltaista kuin ”Jämerämyyjänä” olo Tallinnassa! Unohtakaa koko juttu!

  2. Eihän tämä miksikkään ole muuttunut. Globalisaatioon kuuluu että tavarat tuotetaan siellä missä se on järkevintä. Kevytbetonin suhteen se vaan ei ole Suomessa.

Jätä kommentti