Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtitoimisto Ala voitti keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun

Helsingin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu on päättynyt. Kilpailun voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Alan ehdotus ”Käännös”.  Voittajatyön takana ovat arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston avustajineen.

Helsingin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu on päättynyt. Kilpailun voittajaksi valittiin Arkkitehtitoimisto Alan ehdotus ”Käännös”.  Voittajatyön takana ovat arkkitehdit Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston avustajineen.

image

 Toista palkintoa ei jaettu. Jaetun 3. palkinnon saivat Playa Arkkitehtien ehdotus ”Liblab” ja Verstas Arkkitehtien työ ”Kasi”. Lisäksi jaettiin viisi kunniamainintaa. Tuomaristo oli päätöksestä yksimielinen ja suosittelee keskustakirjaston suunnittelutehtävän antamista voittaneen ehdotuksen tekijöille.

Voittajatyössä on Norjan Kristiansandin teatteri- ja konserttitalosta tuttua muotokieltä. Voittajatyön pääjulkisivuna on aaltoileva puuseinä. Alan suunnittelemassa teatteri- ja konserttitalossa aaltoileva puuseinä hallitsee sisätiloja.

Tuomaristo luonnehtii Käännöstä mieleenpainuvaksi ja rennon suurpiirteiseksi. Lisäksi tuomaristo korostaa rakennuksessa olevan ainutkertaista puhuttelevuutta, joka antaa sille edellytykset nousta uudeksi merkkirakennukseksi, jonka helsinkiläiset, kirjaston käyttäjät ja henkilökunta kokevat omakseen.

Arvostelupöytäkirjassa tuomaristo toteaa, että Helsinkiin on syntymässä maailman mittakaavassa poikkeuksellisen hieno ja moderni kaupunkitila, jota rajaavat arkkitehtonisesti korkealuokkaiset rakennukset. Kirjasto nousee Sanomatalon ja Musiikkitalon välisen aukion itäreunalle.

Kirjastokilpailun toiseen vaiheeseen valittiin viime marraskuussa kuusi kilpailuehdotusta. Voittajatyö oli yksi yleisön suosikeista kilpailun 1. vaiheessa järjestetyssä leikkimielisessä yleisöäänestyksessä.

Kilpailuehdotusten arvostelussa kiinnitettiin arkkitehtuurin lisäksi erityistä huomiota rakennuksen soveltumiseen arvokkaalle paikalle ja kaupunkirakenteeseen. Keskeisinä arvostelukriteereinä olivat niin ikään rakennuksen käytettävyys, ekologisuus ja toteuttamiskelpoisuus.

”Ekotehokkuusvaatimukset olivat erityisen korkeat tässä Metropolin sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailussa”, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka toimi kilpailun juryn puheenjohtajana.

Lisäksi rakennuksen arkkitehtuurin tulee kestää aikaa ja istua hyvin paikkaansa, eduskuntataloa vastapäätä.

Suomen hallitus päätti tällä viikolla valita Helsingin keskustakirjaston Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahankkeeksi. ”Tämä tarkoittaa sitä, että valtio tukee keskustakirjaston rakentamista erillisrahoituksella. Keskustakirjastosta tulee upea symboli 100-vuotiaalle Suomelle. Päätös osoittaa, että usko kirjastoaatteeseen on korkealla ja todistaa osaltaan, että me suomalaiset uskomme edelleen vahvasti sivistykseen ja tasa-arvoon”, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sanoo.

Valtiovallan toiveena on, että kirjaston rakentaminen tapahtuisi ripeässä aikataulussa siten, että keskustakirjastossa oltaisiin jo rakentamisvaiheessa juhlavuoden 2017 aikana. Kirjaston kustannusarvio on yli 75 miljoonaa euroa. Rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2015.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Arkkitehtitoimisto Ala voitti keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun”

  1. Noin 20 vuotta sitten Punkaharjulle rakennettiin arkkitehtikilpailun jälkeen Metsämuseo Lusto. Puuala manasi jälkeenpäin: ”Miksei metsäalan museota rakennettu puusta?” Arkkitehtiryhmä voitti betonillaan. Kilpailun juryssä oli riittävästi puun edustajia. Kun puualan siunaamassa kilpailuohjelmassa olisi ollut lyhyt lause ”Rakennetaan puusta”, puustahan se olisi rakennettu. Sittemmin ulkoista betonipintaa kuorrutettiin puurimoituksella! Kyllä ennen vuotta 1997 ollut E1 ynnä silloinen rakennuslaki olisivat nöyrtyneet, alan rakennesuunnittelijat tietävät. Helsingin Keskustakirjastolle toivon luovaa ja toiminnallista palomitoitusta, jossa uuden E1:n taulukoita saa käyttää vasta sitten, kun luova fysiikkaan perustuva palomitoitus on suoritettu. Eikä oikeastaan edes tarvita, jos toiminnallinen mitoitus hallitaan. Näin vaativassa kohteessa Helsingin rakennusvalvonta määrännee MRL:n puitteissa palomitoitukseen heti alusta alkaen kolmannen osapuolen tarkistusmitoituksen. Kosteusmitoitukseen on syytä myös määrätä kolmannen osapuolen tarkistusmitoitus. ONNEA uudelle kirjastolle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat